Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aśoka: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Koning '''Ashoka''' (Sanskriet: अशोक, '''Aśoka''', in het Nederlands vaak als '''Asoka''') was een heerser in e Ibdischd dynastie van de Maurya. Moe van het bloedvergieten als gevolg van de oorlogen om het rijk te vrtgriten, begon hij het boeddhisme te ondersteunen. Hij zorgde ervoor dat boeddhjstische zendelingen in alle windrichtingen gestuurd werden. Het boeddhisme ontwikkelde zich hierdoor van een plaatselijke religie tot edn wereldreligie. In latere generaties werd hij gezilen als „ideale heerser” in het boeddhime.
Koning '''Ashoka''' (Sanskriet: अशोक, '''Aśoka''', in het Nederlands vaak als '''Asoka''') was een heerser in de Indische dynastie van de Maurya. Zijn grootvader, Chandragupta Maurya, had het land beschermd tegen de invallen van [[Alexander de Grote]]. Volgens een legende zou Chandragupta zijn zwaard hebben weggegooid en voor het [[jainisme|jainistische]] kloosterleven hebben gekozen, maar Ashoka zou henaar verluidt het zwaard gevonden hebben en voor zich hebben gehouden.
 
Gedurende de aanvangstijd van zijn regering zette hij zich in om het groeiende rijk door nieuwe veroveringen uit te breiden. Een laatste veldslag was de inname van het koninkrijk Kálinga, met de hoofdstad Toshali, in het oosten van India (gebied van het huidige Orissa) in 261 v.Chr. Hierbij vielen meer dan 200 000 slachtoffers.
 
Moe van al dit bloedvergieten, besloot hij het rijk in vrede te regeren en begon hij het boeddhisme te ondersteunen. Hij bouwde hospitalen voor mensen en dieren, rustplaatsen voor reizigers langs de wegen en liet waterputten graven.
In 250 v.Chr. vond een derde boeddhistische raadsvergadering plaats onder zijn bescherming. Na afloop stuurde koning Ashoka groepen van monniken als zendelingen naar alle windrichtingen. Het boeddhisme ontwikkelde zich hierdoor van een plaatselijke religie tot een wereldreligie. In latere generaties werd hij in het boeddhisme als „ideale heerser” beschouwd.


{{Beginnetje}}
{{Beginnetje}}

Versie van 18 jan 2016 06:29

Koning Ashoka (Sanskriet: अशोक, Aśoka, in het Nederlands vaak als Asoka) was een heerser in de Indische dynastie van de Maurya. Zijn grootvader, Chandragupta Maurya, had het land beschermd tegen de invallen van Alexander de Grote. Volgens een legende zou Chandragupta zijn zwaard hebben weggegooid en voor het jainistische kloosterleven hebben gekozen, maar Ashoka zou henaar verluidt het zwaard gevonden hebben en voor zich hebben gehouden.

Gedurende de aanvangstijd van zijn regering zette hij zich in om het groeiende rijk door nieuwe veroveringen uit te breiden. Een laatste veldslag was de inname van het koninkrijk Kálinga, met de hoofdstad Toshali, in het oosten van India (gebied van het huidige Orissa) in 261 v.Chr. Hierbij vielen meer dan 200 000 slachtoffers.

Moe van al dit bloedvergieten, besloot hij het rijk in vrede te regeren en begon hij het boeddhisme te ondersteunen. Hij bouwde hospitalen voor mensen en dieren, rustplaatsen voor reizigers langs de wegen en liet waterputten graven. In 250 v.Chr. vond een derde boeddhistische raadsvergadering plaats onder zijn bescherming. Na afloop stuurde koning Ashoka groepen van monniken als zendelingen naar alle windrichtingen. Het boeddhisme ontwikkelde zich hierdoor van een plaatselijke religie tot een wereldreligie. In latere generaties werd hij in het boeddhisme als „ideale heerser” beschouwd.

 
rel=nofollow