Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

2,5-meterband radiopiraat: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=2,5-meterband_radiopiraat&oldid=54483298 3 sep 2019 2001:981:6eb9:1:352e:ea0b:8d36:731f 2 sep 2019)
 
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''2,5 meterband zendamateur''' heeft als hobby om via de radio in breedband FM modus contact te leggen met andere zendamateurs. Aangezien deze band voornamelijk wordt gebruikt door de civiele luchtvaart is er voor deze zendamateurs geen vergunning te bemachtigen en is deze hobby niet legaal in Nederland. Men opereert doorgaans op frequenties tussen 108 MHz en 125 MHz maar ook hogere frequenties worden soms gebruikt. Aangezien deze zendamateurs gebruikmaken van FM en er volgens het internationale bandplan enkel AM gebruikt wordt onderscheiden zij zich van het reguliere radioverkeer. <!-- -->  
+
De '''2,5-meterband radiopiraat''' heeft als hobby om via de radio in breedband [[Frequentiemodulatie|FM]] modus contact te leggen met anderen. Omdat deze band uitsluitend wordt gebruikt door vooral de civiele luchtvaart krijgen ze daarvoor in Nederland geen [[Zendvergunning (Nederland)|zendvergunning]] en zijn ze dus illegaal bezig. Men opereert doorgaans op frequenties tussen 108 MHz en 125 MHz, maar ook hogere frequenties worden soms gebruikt. Aangezien deze [[Piratenzender|etherpiraten]] gebruikmaken van FM en er volgens het internationale bandplan enkel [[Amplitudemodulatie|AM]] gebruikt wordt onderscheiden zij zich van het reguliere radioverkeer. <!-- -->  
  
 
== Marifoonfrequenties ==
 
== Marifoonfrequenties ==
Een afsplitsing van de 2,5 meterband zendamateur zijn zendamateurs welke dezelfde hobby uitoefenen maar dan op de frequenties welke zijn toegewezen aan het marifoonverkeer, de scheepvaart (156 - 162 MHz) in breedband en smalband FM.
+
Een vergelijkbare vorm van piraterij vindt plaats op de frequenties welke zijn toegewezen aan het marifoonverkeer, de scheepvaart (156 - 162 MHz) in breedband en smalband FM. Dit is een relatief nieuw verschijnsel: een radiopiraat die met verzonnen instructies verwarring zaaide veroorzaakte in augustus 2019 openstaande bruggen en een forse vertraging van de scheepvaart in en rondom de gemeente Leiden.<ref>[https://www.gelderlander.nl/binnenland/saboteur-verstoort-scheepvaartverkeer-leiden-via-marifoon-metertje-naar-links-br-br~a439a299/ Saboteur verstoort scheepvaartverkeer Leiden]</ref>
Dit is een relatief nieuw verschijnsel en een actie van een marifoonhacker heeft de media gehaald in augustus 2019, wat heeft gezorgd voor openstaande bruggen en een forse vertraging van de scheepvaart in en rondom de gemeente Leiden. [https://www.gelderlander.nl/binnenland/saboteur-verstoort-scheepvaartverkeer-leiden-via-marifoon-metertje-naar-links-br-br~a439a299/ Verstoort scheepvaartverkeer Leiden]
 
  
 
== Veiligheid ==
 
== Veiligheid ==
De aanwezigheid van zendamateurs zonder licentie op deze frequenties wordt, logischerwijs, niet toegestaan door de telecomwaakhond van Nederland, het [[Agentschap Telecom]]. Indien opsporing mogelijk is wordt hier zeer hard tegen opgetreden omdat de veiligheid voor de civiele luchtvaart en zoals boven te lezen de scheepvaart ernstig in het geding komt. Tot op heden is er nog niemand beboet maar het wordt strak gemonitord. Straffen kunnen uiteenlopen van een waarschuwing tot een geldboete van €500,- Dit in tegenstelling tot "3 meter FM piraten" (clandestiene FM radiostions welke tussen 87,5 en 108,0 MHz een radioprogramma ten gehore brengen) welke boetes van duizenden euro's tot straffen van drie weken hechtenis tegemoet kunnen zien.
+
De aanwezigheid van niet-gemachtigde uitzendingen op deze frequenties wordt, logischerwijs, niet toegestaan door de telecomwaakhond van Nederland, het [[Agentschap Telecom]]. Indien opsporing mogelijk is wordt hier zeer hard tegen opgetreden omdat de veiligheid voor de civiele luchtvaart en zoals boven te lezen de scheepvaart ernstig in het geding komt. Tot op heden is er nog niemand beboet maar het wordt strak gemonitord. Straffen kunnen uiteenlopen van een waarschuwing tot een geldboete van €500,-. Dit in tegenstelling tot "3 meter FM piraten" (clandestiene FM radiostations welke tussen 87,5 en 108,0 MHz een radioprogramma ten gehore brengen) welke boetes van duizenden euro's tot straffen van drie weken hechtenis tegemoet kunnen zien.
  
== Techniek ==
+
== Zie ook ==
De 2,5 Meterband zendamateur staat niet bekend als een professionele of gemachtigde zendamateur in zijn of haar doen en laten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van zeer primitieve zenders waarbij zelfs de al ruim 100 jaar geleden verboden vonkenzenders geen uitzondering vormen. Zij maken, in tegenstelling tot een gemachtigt radio zendamateur, er dus geen sport van om met een minimaal zendvermogen zo groot mogelijke afstanden te overbruggen. Zendvermogens van vele honderden Watts tot tientallen kiloWatts zijn eerder gebruikelijk. Het nagenoeg nihiele aanbod aan kwalitatief en commercieel toegankelijke zendapparatuur en tevens kennis bij deze amateurs speelt hier een grote rol in.
+
* [[Luchtvaartcommunicatie]]
 
+
* [[Radioamateur]]
{{nocat||2019|09|02}}
+
{{Appendix}}
 +
{{authority control|TYPE=|Wikidata= }}
 +
[[Categorie:Radio]]
 +
[[Categorie:Radiotechniek]]

Huidige versie van 17 sep 2019 om 00:00

De 2,5-meterband radiopiraat heeft als hobby om via de radio in breedband FM modus contact te leggen met anderen. Omdat deze band uitsluitend wordt gebruikt door vooral de civiele luchtvaart krijgen ze daarvoor in Nederland geen zendvergunning en zijn ze dus illegaal bezig. Men opereert doorgaans op frequenties tussen 108 MHz en 125 MHz, maar ook hogere frequenties worden soms gebruikt. Aangezien deze etherpiraten gebruikmaken van FM en er volgens het internationale bandplan enkel AM gebruikt wordt onderscheiden zij zich van het reguliere radioverkeer.

Marifoonfrequenties

Een vergelijkbare vorm van piraterij vindt plaats op de frequenties welke zijn toegewezen aan het marifoonverkeer, de scheepvaart (156 - 162 MHz) in breedband en smalband FM. Dit is een relatief nieuw verschijnsel: een radiopiraat die met verzonnen instructies verwarring zaaide veroorzaakte in augustus 2019 openstaande bruggen en een forse vertraging van de scheepvaart in en rondom de gemeente Leiden.[1]

Veiligheid

De aanwezigheid van niet-gemachtigde uitzendingen op deze frequenties wordt, logischerwijs, niet toegestaan door de telecomwaakhond van Nederland, het Agentschap Telecom. Indien opsporing mogelijk is wordt hier zeer hard tegen opgetreden omdat de veiligheid voor de civiele luchtvaart en zoals boven te lezen de scheepvaart ernstig in het geding komt. Tot op heden is er nog niemand beboet maar het wordt strak gemonitord. Straffen kunnen uiteenlopen van een waarschuwing tot een geldboete van €500,-. Dit in tegenstelling tot "3 meter FM piraten" (clandestiene FM radiostations welke tussen 87,5 en 108,0 MHz een radioprogramma ten gehore brengen) welke boetes van duizenden euro's tot straffen van drie weken hechtenis tegemoet kunnen zien.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow