Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

État présent de la noblesse belge: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=État_présent_de_la_noblesse_belge&oldid=32022829 23 jul 2012 Paul Brussel 28 aug 2011 Andries Van den Abeele)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=État_présent_de_la_noblesse_belge&oldid=46823520 1 jun 2016)
Regel 1: Regel 1:
De '''Etat Présent de la Noblesse Belge''' is de Belgische equivalent van het ''[[Nederland's Adelsboek]]''.
De '''État présent de la noblesse belge''' is de alfabetische genealogie van de Belgische adellijke families tot het jaar van publicatie van de staat. Het is het equivalent van het ''[[Nederland's Adelsboek]]''.


==Vier opeenvolgende reeksen==
== Vier opeenvolgende reeksen ==
De publicatie is een vervolg op de ''Annuaire de la noblesse belge'' die in de 19de eeuw en een deel van de 20ste eeuw verscheen. Ze werd in [[1960]] opgericht onder de naam ''Etat Présent de la Noblesse du Royaume de Belgique''. Dit Belgische adelsboek verschijnt alleen in het Frans. Elk jaar verschijnen twee delen.
De publicatie is een vervolg op de ''Annuaire de la noblesse belge'' die in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw verscheen. De nieuwe publicatie werd in [[1960]] opgericht onder de naam ''État Présent de la Noblesse du Royaume de Belgique''. Dit Belgische adelboek verschijnt alleen in het Frans. Elk jaar verschijnen twee delen.


De eerste reeks verscheen van 1960 tot 1970 (22 volumes), de tweede van 1971 tot 1983 (26 volumes), de derde van [[1984]] tot [[2002]] (36 volumes). Deze derde reeks gaf een overzicht van alle personen die tot dan toe tot de Belgische adel behoorden en bevatte ook notities over alle families die sinds 1815 waren uitgestorven. De vierde reeks werd aangevat in 2003 en bevat weer alleen een état présent van de leden van de Belgische adel; de uitgestorven families worden alleen nog met hun naam en jaar van uitsterven vermeld. Ook van de nog bestaande families worden de gegevens over de vroegere generaties minder uitgebreid gegeven en wordt naar vroegere uitgaven verwezen. De vertrekbasis is zich enkel te baseren op de gegevens van de burgerlijke stand, zonder rekening te houden met familiale versies die hiervan konden afwijken.
* De eerste reeks verscheen van 1960 tot 1970 (22 volumes),  
* de tweede reeks van 1971 tot 1983 (26 volumes),  
* de derde reeks van 1984 tot 2002 (36 volumes). Deze derde, zogenaamde historische reeks gaf een overzicht van alle personen die tot dan toe tot de Belgische adel behoorden en bevatte ook notities over alle families die sinds 1815 waren uitgestorven.  
* De vierde reeks van 2003 tot 2014 (25 volumes); in december 2014 verscheen een algemene index op deze vierde reeks. Ze gaf de geactualiseerde en bijgewerkte genealogische toestand van de Belgische adellijke families. De uitgestorven families werden alleen nog met hun naam en jaar van uitsterven vermeld. Ook van de nog bestaande families werden de gegevens over de vroegere generaties minder uitgebreid gegeven en werd naar vroegere uitgaven verwezen. In 2015 verscheen nog een laatste deel dat gerekend kan worden tot de vierde reeks. Het betreft een deel waarin alle états présents werden opgenomen van families die door Albert II een adelsgunst hadden ontvangen en welke families of adelsgunsten niet waren opgenomen in de eerste 25 delen van de reeks. Dit betreft bijvoorbeeld de in 2013 erkende leden van de familie [[Almásy]], de in 2008 erkende leden van de families [[Arrazola de Oñate]] of de in 2013 verheven [[Arie Van Lysebeth]].
 
De vertrekbasis hierbij is zich enkel te baseren op de gegevens van de burgerlijke stand, zonder rekening te houden met familiale versies die hiervan konden afwijken.


Voor elke familie wordt, voorafgaand aan de genealogie, een korte notitie gegeven met de oorsprong van de adelsverheffing en de beschrijving van het wapen, gevolgd door een beknopte bibliografie.
Voor elke familie wordt, voorafgaand aan de genealogie, een korte notitie gegeven met de oorsprong van de adelsverheffing en de beschrijving van het wapen, gevolgd door een beknopte bibliografie.


De reeksen, eerst het werk van een informele vriendengroep, wordt sinds 1971 uitgegeven door de vzw ''Collection "Etat Présent" a.s.b.l.'' die gevestigd is in Brussel.
De reeksen, in een eerste fase het werk van een informele vriendengroep, werden sinds 1971 uitgegeven door de vzw ''Collection "Etat Présent" a.s.b.l.'' die gevestigd is in Brussel.
 
==De auteurs==
De voornaamste auteur vanaf 1960 tot 2003 was de stichter van de reeks, jonkheer [[Oscar-Emile Coomans de Brachène]] (Ukkel 2 juni 1915 - Wemmel 10 december 2003). Coomans was de zoon van Raoul Coomans (1881-1953), advocaat bij het Hof van Beroep in Brussel en van Marie-Louise Clément de Cléty (1881-1965). Het was Raoul Coomans die, samen met zijn broer Oscar-Eugène Coomans (1885-1979) bij Koninklijk Besluit van 27 januari 1931 de toestemming verkreeg om ''de Brachène'' aan de familienaam toe te voegen, met verwijzing naar de heerlijkheid ''Te Brachene'' in Wemmel die sinds de 15de eeuw aan voorzaten langs moederszijde had toebehoord. De naamverlenging deed een nieuwe ambitie ontluiken en op 11 oktober 1967 verkregen zowel Oscar-Emile als zijn oom Oscar-Eugène erfelijke adeldom.
 
Oscar-Emile Coomans de Brachène was doctor in de rechten, licentiaat in het notariaat, licentiaat handels- en financiële wetenschappen en kandidaat geschiedenis. Hij was advocaat aan de balies van Leuven en Nijvel. Nadien had hij een betrekking in een hypothecaire vennootschap en in een vennootschap van verzekeringen. Zijn voornaamste belangstelling en activiteit richtte zich op heraldiek en genealogie.
 
In 1947 publiceerde hij een eerste volume van ''Tables ascendantes ou Quartiers généalogiques des familles de la noblesse belge''. Het boek bevatte 64 kwartierstaten van families wiens naam begon met de letter A. In 1952 volgde een tweede deel met de kwartierstaten van een deel van de families wiens naam begon met de letter B (van Baeyens tot Biolley). Deze veelbelovende onderneming werd niet verder gezet.
 
In 1935 was Coomans in Sint-Kruis getrouwd met Eliane Moles le Bailly (1908-2009). Ze hadden zes kinderen. Hun huwelijk eindigde met een echtscheiding in 1984.


De stichters in 1960 van de ''Etat présent'' waren, naast Coomans, José Anne de Molina, Xavier de Ghellinck Vaernewyck, Georges de Hemptinne en Michel de Kerchove de Denterghem. De drie eerste reeksen werden op de uitsluitende naam van Coomans uitgegeven. Hij werd voornamelijk bijgestaan in zijn opzoekingswerk door [[Georges de Hemptinne]] (Zevergem, 13 juni 1927 - Jette, 15 januari 2011), die tot aan zijn dood medewerking verleende.
== De auteurs ==
De voornaamste auteur vanaf 1960 tot 2003 was de stichter van de reeks, jonkheer [[Oscar Coomans de Brachène (genealoog)|Oscar Coomans de Brachène]] (Ukkel 2 juni 1915 - Wemmel 10 december 2003). De stichters in 1960 van de ''Etat présent'' waren, naast Coomans, José Anne de Molina, Xavier de Ghellinck Vaernewyck, Georges de Hemptinne en Michel de Kerchove de Denterghem. De drie eerste reeksen werden op de uitsluitende naam van Coomans uitgegeven. Hij werd voornamelijk bijgestaan in zijn opzoekingswerk door [[Georges de Hemptinne]] (Zevergem, 13 juni 1927 - Jette, 15 januari 2011), die tot aan zijn dood medewerking verleende.


Vanaf de uitgave van 2004 treedt graaf Humbert de Marnix de Sainte Aldegode als auteur op. De medewerking wordt vermeld van Georges de Hemptinne en van Véronique de Goussoncourt (°1947).  
Vanaf de uitgave van 2004 trad graaf Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde als auteur op; met de afsluiting van de vierde reeks beëindigde Marnix zijn medewerking aan de ''EPN''. De medewerking wordt vermeld van Georges de Hemptinne (tot 2011) en van Véronique de Goussoncourt (°1947)  (vanaf 2003).  


Graaf [[Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde]] (Brussel, 5 augustus 1945) is ingenieur en woont in het kasteel de Marnix in Overijse, gemeente waar hij gemeenteraadslid is geweest. Hij is getrouwd met gravin Isabelle d'Oultremont de Wégimont et de Warfusée (°1951) en ze hebben twee zoons en twee dochters.
Graaf [[Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde]] (Brussel, 5 augustus 1945) is ingenieur en woont in het kasteel de Marnix in [[Overijse]], gemeente waar hij gemeenteraadslid is geweest. Hij is getrouwd met gravin Isabelle d'Oultremont de Wégimont et de Warfusée (°1951) en ze hebben twee zoons en twee dochters.


==Zie ook==
== Zie ook ==
* [[Belgische adel]]
* [[Belgische adel]]
* [[Lijst van Belgische adellijke families]]
* [[Lijst van Belgische adellijke families]]
Regel 31: Regel 28:
[[Categorie:Genealogie]]
[[Categorie:Genealogie]]
[[Categorie:Naslagwerk]]
[[Categorie:Naslagwerk]]
[[Categorie:Belgische adel|*Etat]]
[[Categorie:Belgische adel| ]]

Versie van 8 mei 2021 08:02

De État présent de la noblesse belge is de alfabetische genealogie van de Belgische adellijke families tot het jaar van publicatie van de staat. Het is het equivalent van het Nederland's Adelsboek.

Vier opeenvolgende reeksen

De publicatie is een vervolg op de Annuaire de la noblesse belge die in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw verscheen. De nieuwe publicatie werd in 1960 opgericht onder de naam État Présent de la Noblesse du Royaume de Belgique. Dit Belgische adelboek verschijnt alleen in het Frans. Elk jaar verschijnen twee delen.

  • De eerste reeks verscheen van 1960 tot 1970 (22 volumes),
  • de tweede reeks van 1971 tot 1983 (26 volumes),
  • de derde reeks van 1984 tot 2002 (36 volumes). Deze derde, zogenaamde historische reeks gaf een overzicht van alle personen die tot dan toe tot de Belgische adel behoorden en bevatte ook notities over alle families die sinds 1815 waren uitgestorven.
  • De vierde reeks van 2003 tot 2014 (25 volumes); in december 2014 verscheen een algemene index op deze vierde reeks. Ze gaf de geactualiseerde en bijgewerkte genealogische toestand van de Belgische adellijke families. De uitgestorven families werden alleen nog met hun naam en jaar van uitsterven vermeld. Ook van de nog bestaande families werden de gegevens over de vroegere generaties minder uitgebreid gegeven en werd naar vroegere uitgaven verwezen. In 2015 verscheen nog een laatste deel dat gerekend kan worden tot de vierde reeks. Het betreft een deel waarin alle états présents werden opgenomen van families die door Albert II een adelsgunst hadden ontvangen en welke families of adelsgunsten niet waren opgenomen in de eerste 25 delen van de reeks. Dit betreft bijvoorbeeld de in 2013 erkende leden van de familie Almásy, de in 2008 erkende leden van de families Arrazola de Oñate of de in 2013 verheven Arie Van Lysebeth.

De vertrekbasis hierbij is zich enkel te baseren op de gegevens van de burgerlijke stand, zonder rekening te houden met familiale versies die hiervan konden afwijken.

Voor elke familie wordt, voorafgaand aan de genealogie, een korte notitie gegeven met de oorsprong van de adelsverheffing en de beschrijving van het wapen, gevolgd door een beknopte bibliografie.

De reeksen, in een eerste fase het werk van een informele vriendengroep, werden sinds 1971 uitgegeven door de vzw Collection "Etat Présent" a.s.b.l. die gevestigd is in Brussel.

De auteurs

De voornaamste auteur vanaf 1960 tot 2003 was de stichter van de reeks, jonkheer Oscar Coomans de Brachène (Ukkel 2 juni 1915 - Wemmel 10 december 2003). De stichters in 1960 van de Etat présent waren, naast Coomans, José Anne de Molina, Xavier de Ghellinck Vaernewyck, Georges de Hemptinne en Michel de Kerchove de Denterghem. De drie eerste reeksen werden op de uitsluitende naam van Coomans uitgegeven. Hij werd voornamelijk bijgestaan in zijn opzoekingswerk door Georges de Hemptinne (Zevergem, 13 juni 1927 - Jette, 15 januari 2011), die tot aan zijn dood medewerking verleende.

Vanaf de uitgave van 2004 trad graaf Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde als auteur op; met de afsluiting van de vierde reeks beëindigde Marnix zijn medewerking aan de EPN. De medewerking wordt vermeld van Georges de Hemptinne (tot 2011) en van Véronique de Goussoncourt (°1947) (vanaf 2003).

Graaf Humbert de Marnix de Sainte Aldegonde (Brussel, 5 augustus 1945) is ingenieur en woont in het kasteel de Marnix in Overijse, gemeente waar hij gemeenteraadslid is geweest. Hij is getrouwd met gravin Isabelle d'Oultremont de Wégimont et de Warfusée (°1951) en ze hebben twee zoons en twee dochters.

Zie ook