Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Verleiding
Verleiding oftewel het verleiden of verleid worden van/door iemand, betekent dat diegene een grote aantrekkingskracht heeft tot iemand of iets, of dat een ánder dat richting diegene zelf heeft (vice versa). Verleiding is dus te ondervinden (naar zelf) en te onderwerpen (naar ander). Hetgeen of degene wat/wie het betreft (wat/wie verleidt) kan dan ogen uit te nodigen of het mogelijk letterlijk te vragen (direct). Het kan ook zijn dat hetgeen aanlokkelijk is, een uitdaging is, maar evenzogoed een op de proef stellen van diegene, oftewel dat ie in verleiding gebracht is om hum uit te testen.
Inzake mensen welke geloven, wordt ook gesproken over over de "verzoeker", waar men de duivel mee bedoelt. Het betreft daarbij eveneens het in verleiding gebracht worden. Meestal zijn dat zogenoemde verwerpelijke verleidingen, welke in de betreffende gemeenschappen algemeen bekend zijn, en waar het bedoelde zondigen zogezegd uitgesloten is. Helaas blijken daarbij toch schijnheiligen te zijn, gezien ook daar bijvoorbeeld kindermisbruik aan de orde is.
Zoals gezegd kan een verlokking een ware uitdaging zijn, vanwege het volbrengen van de verlokking, maar ook vanwege iets dat in het verschiet ligt. De verlokking kan ook risicovol zijn, en zodanig de reden om zich niet te laten verleiden. Het kan ook met gevoelens van doen hebben, zoals lust of verliefdheid, waarvan seksuele lust een veelvoorkomende uiting kan zijn bij bijvoorbeeld een (seksueel) aantrekkelijk (verleidelijk) iemand.