Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Buslijn 43 (Haaglanden)

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 17 apr 2024 om 18:49 (Aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Lijn 43
uKBHFa Den Haag, Centraal Station
uHST Den Haag, Prins Clauslaan
uHST Den Haag, Boslaan
uHST Den Haag, Laan van Nieuw Oost-Indië
uHST Den Haag, Carel Reinierszkade
uHST Den Haag, Reigersbergenweg
uHST Den Haag, Hofzichtlaan
uHST Den Haag, Zuidwerflaan
uHST Wassenaar, Wittenburgerweg
uHST Wassenaar, Beukenhorstlaan
uHST Wassenaar, Stoeplaan
uHST Wassenaar, De Kieviet
uHST Wassenaar, Nachtegaallaan
uHST Wassenaar, Wildrust
uHST Wassenaar, Papegaaienlaan
uHST Wassenaar, Admiraal Helfrichlaan
uHST Wassenaar, Jonkerlaan
uHST Wassenaar, Burchtlaan
uHST Wassenaar, Van Oldenbarneveltweg
uHST Wassenaar, Stadhoudersplein
uHST Wassenaar, Van Duivenvoordelaan
uHST Wassenaar, Strandwal
uHST Wassenaar, Ter Weerlaan
uHST Wassenaar, Rozenplein
uHST Wassenaar, Weyermanstraat
uHST Wassenaar, Ammonslaantje
uHST Wassenaar, Maaldrift
uHST Leiden, Tienhuizen
uHST Leiden, Haaagse Schouw
uHST Leiden, Rhijnhof
uHST Leiden, Holiday Inn
uHST Leiden, Universiteitsterrein
uHST Leiden, Trambaan
uHST Leiden, Zernikedreef
uHST Leiden, Darwinweg
uKBHFe Leiden, Centraal Station

Buslijn 43 rijdt in 2024 al bijna 60 jaar ongeveer dezelfde route tussen Den Haag en Leiden via Wassenaar in de regio Haaglanden in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is de belangrijkste buslijn naar Wassenaar, en de lijn die het langst hetzelfde lijnnummer heeft in deze regio en al die jaren zonder onderbreking actief is.

Historie

Buslijn 43 ging rijden in 1966, en was één van de opvolgers van de Gele Tram (lijn I - 2), die tot 1961 reed. Die reed echter vanaf de Turfmarkt en door het centrum en op vrije baan via de Benoordenhoutseweg, terwijl lijn 43 vertrok vanaf Station HS. Daar was toen een heel krap busstation, voor maar liefst acht lijnen. Lijn 43 reed via de Merwedestraat, Lekstraat, station Staatsspoor en Bezuidenhoutseweg. Zodoende hoefde de bus richting Leiden niet linksaf te slaan op de zeer drukke N44 bij de Zijdeweg (en dat is ook allang niet meer mogelijk). Pas in 1984 verviel beginpunt Station HS en werd Station Den Haag Centraal het beginpunt. Vanaf het busstation ging het omlaag via de toenmalige busbaan die uitkwam tegenover de Theresiastraat. Vervolgens naast de Utrechtse Baan naar de Bezuidenhoutseweg.

Vervolgens werd vanop het viaduct over de Leidse Straatweg (N44) bijna de gehele oude tramroute door Wassenaar gevolgd. Vooral naast de Groot Haesebroekse weg is de ruimte van de oude trambaan nog goed te zien naast de weg. Sinds 1973 was lijn 91 er meestal ook bij: deze reed dezelfde route, maar ging verder naar Katwijk. In 1988 werd Wassenaar zijn eindpunt, en in 1991 wordt lijn 91 opgeheven. In 1997 keerde lijn 91 terug, maar via de N44, dus lijn 43 heeft het rijk alleen. In 2002 werd lijn 91 weer opgeheven. In 2004 was lijn 91 weer terug, maar weer niet op dezelfde route als lijn 43. In 2011 gebeurde dat dan toch, maar in 2015 werd lijn 91 vernummerd in lijn 44. In Wassenaar is de belangrijkste overstaphalte, Van Oldebarneveltweg, op de plaats van het vroegere tramstation. Hierna werd tot circa 1968 de oude tramroute gevolgd, door de Van Zuijlen van Nijeveltstraat-Deylerweg, tot aan het Rozenplein. Tussen Wassenaar en Leiden moesten en moeten andere wegen gevolgd worden, vanwege nieuwe wijken, omdat de oude trambaan verdwenen is, fietspad is geworden, of niet gevolgd kan worden omdat de infrastructuur veranderd is. In Leiden ging lijn 43 later via het universiteitsterrein rijden, want dat was er vroeger nog niet. Beide lijnen werden geëxploiteerd door de NZH tot 1 juni 1994. Daarna namen anderen de dienst over: Westnederland, ZWN, Connexxion, Veolia, Connexxion en tenslotte EBS. Doordeweeks wordt er om de 30 minuten gereden, en lijn 44 doet dat ook, zodat er dus een kwartierdienst is tussen Den Haag en Wassenaar.

Bronnen

  • Busboekjes NZH
  • Lijnennetkaarten HTM en Haaglanden
  • Haagse stratengids 1966/67
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow