Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Antwerpse havenbrand aan de Noord Natie in loods 243 (1978)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Op 2 februari 1978 brak er brand uit in een hangar met het nummer 243 van de dokken in Antwerpen, die het leven kostte aan 4 brandweermannen.

Gebeurtenissen

Op donderdag 2 februari 1978 ging het alarm af in de brandweerkazerne aan de Antwerpse Paleisstraat en rukten de brandweermannen uit naar het nummer 243 in de haven. Aan het Vierde Havendok bij de Noordnatie vonden ze een brandende hangar gevuld met katoen. Na een lange strijd leek de brand eindelijk onder controle en werden er manschappen naar binnen gestuurd om de smeulende resten te doven. Tijdens deze fase deed zich een explosie voor en stortte een muur in. De brandweermannen Johannes Lenaerts, Henri Geers, Frans Bauwens en Alfons Bal werden zwaar tot licht gewond. Vier anderen collega's kwamen hierbij om het leven. Dat waren Marcel Van Tilborg, Honoré Tyteca, Karel Van den Bergh en Frank Van den Bulck. De eerste twee dodelijke slachtoffers werden snel gevonden, de andere twee werden pas vier dagen later gevonden.

Uitvaart

Beknopt verslag Kdt H. Willekens

Op 10 februari 1978 startte de uitvaart van de vier verongelukte brandweermannen op het Antwerpse Zuid in de brandweerkazerne Paleisstraat, waar de lijkkisten stonden opgesteld in de speciaal ingerichte grote garage. De stoet die zich na de ceremonie vormde, bestond per overledene uit een lijkwagen en 4 tot 5 extra wagens beladen met rouwkransen. De stoet vertrok via de Bresstraat naar de Amerikalei gevolgd door de families, vrienden en ambtsbekleders. Langs de route over de leien stonden geüniformeerde brandweerkorpsen uit binnen- en buitenland opgesteld.

Postume onderscheiding

In naam van Koning Boudewijn spelde minister van Binnenlandse Zaken Boel het burgerlijk ereteken eerste klasse op de kisten van de vier overleden brandweermannen.[1]

Media

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen


Referenties

  1. º Archief brandweer Antwerpen
rel=nofollow
rel=nofollow