Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Vreese - Van Loo nv

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 22 aug 2022 om 00:54 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=De_Vreese_-_Van_Loo_nv&oldid=62584600 9 aug 2022 Pat2dv 4 aug 2022)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vreese - Van Loo NV is een industrieel voedingsbedrijf in Lokeren, vooral bekend als producent van peperkoek. Na 5 generaties in handen van de Lokerse familie De Vreese werd het bedrijf in augustus 2021 overgenomen door Vondelmolen.

Geschiedenis

Het bedrijf werd opgericht in 1870 onder de naam Saint-Laurent (op een steenworp van de Sint-Laurentiuskerk) door de Lokerse bakker August De Vreese in het schilderachtig huis van Markt 60 (huidige Markt 63). Oorspronkelijk werd begonnen met lokale productie van peperkoek en honingkoek volgens eigen recepten. Het aanbod werd later werd uitgebreid met beschuit en chocolade. De producten werden snel een succes in de regio.

In 1902 overleed August, en zijn zoon Henri De Vreese nam de roer over. Onder zijn leiding werd het bedrijf groter en populairder dan ooit. Plaatsgebrek dwong Henri tot een verhuizing in 1912 naar nieuwe fabrieksgebouwen in de nieuwe aangekochte gronden op de Poststraat. Het bedrijf kende een exponentiële groei tijdens het interbellum en werd een van de grootste peperkoekbedrijven in Europa. Het opende een verkoopbureau in Brussel en exporteerde over Europa en de Verenigde Staten.

Toen in 1939 Henri stierf, namen zijn zonen Gaston en Willy De Vreese het bedrijf over. Het bedrijf kon de moeilijke tijden van de Tweede Wereldoorlog overleven door zijn positie als voedingsproducent. Begin 1950 verkocht Gaston zijn villa en zijn deel van het bedrijf aan zijn broer Willy en verhuisde met zijn gezin naar Argentinië.

Na de dood van Willy in 1983 ging het bedrijf verder onder leiding van zijn zoon Herman. In 2006 werd de fabriek in de Poststraat te klein en het bedrijf verhuisde naar de Spieveldstraat in het Lokerse industriepark E17/2. Geleidelijk namen de 3 zonen van Herman het roer over.

In augustus 2021 werd het bedrijf overgenomen door concurrent Vondelmolen nv.[1][2][3][4]

Het stadsmuseum van Lokeren beschikt over een bakkerij installatie met permanente tentoonstelling van oude St-Laurent en De Vreese - Van Loo artikelen.[5][6][7][8][9][10][11][12][13][14] Het geschiedenis van het bedrijf is een vaste waarde in de toerisme van de stad.[15][16][17]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow