Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Onterfd Goed

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 6 feb 2022 om 02:57 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Onterfd_Goed&oldid=60929739 24 jan 2022 82.75.107.93 23 jan 2022 Encycloon)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onterfd Goed is een Nederlandse stichting, die gevestigd is te Eindhoven. De stichting heeft als doel om museale (erfgoed)objecten en kunst een nieuwe bestemming te geven.[1]

Geschiedenis

De Stichting is officieel in haar huidige vorm opgericht in april 2016. Voordien was zij informeler reeds, vanuit een voormalig fabriekspand te Den Bosch, vanaf 2013 actief.[2] Een gelijknamige stichting is erin opgegaan. Op 15 maart 2012 was de eerste Stichting Onterfd Goed (SOG) opgericht met een driekoppig bestuur gevormd door: Theo van Oeffelt (voorzitter), Theo Meereboer (secretaris) en Albert Kivits (penningmeester). Zij begeleidde, in overleg met de eigenaars, de Fraters van Tilburg, de ontmanteling van het in 2011 opgeheven Museum Scryption te Tilburg.

Doel

De Stichting Onterfd Goed is een organisatie zonder winstoogmerk, fiscaal een culturele ANBI, die ten doel heeft het behouden van in Nederland verzameld of vervaardigd erfgoed, dat niet (meer) kan worden ondergebracht in een museum of een ander daarvoor passende accommodatie.

Activiteiten

De Stichting neemt van musea, gemeenten [3], erfgenamen van kunstenaars en andere verzamelaars die objecten over, die worden afgestoten door bijvoorbeeld opheffing van het museum, inkrimping van een museumcollectie, het ontbreken van belangstelling bij erfgenamen van de eigenaars daarvan voor een privécollectie enz., en die niet door bijvoorbeeld een veiling of op andere manier verkocht raken. Meestal worden de stukken aan de Stichting geschonken, die ze voor een naar haar oordeel betaalbare prijs via haar webshop doorverkoopt. In geval van de afstoting door een gemeente van haar in een kunstuitleen, vaak via de tussen 1954 en 1987 in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling verworven werken, zoekt de Stichting Onterfd Goed, alvorens de objecten over te nemen en te verkopen, ter verkrijging van toestemming daarvoor contact met degenen, die deze werken hadden vervaardigd, of hun nabestaanden.

De kosten (huisvesting, personeel, etc) worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van verweesde kunst en objecten. Winst wordt gebruikt om musea of andere erfgoedinstellingen gratis of tegen aangepaste tarieven te adviseren bij collectievraagstukken. Onterfd Goed werkt met een groot aantal vrijwilligers die ieder hun specifieke expertise meebrengen.

Voor het herplaatsen (verkopen) van de verworven objecten wordt gebruik gemaakt van een, via de website van de Stichting te bereiken, eigen webshop. Aan de kopers worden voorwaarden gesteld met betrekking tot juiste bewaring en correct beheer van het object, zodat het voor het algemene, culturele of industriële erfgoed behouden blijft.

De stichting verstrekt ook adviezen aan beheerders van musea, gemeentelijke kunstcollecties, (nabestaanden van) kunstenaars e.d. adviezen met betrekking tot beheer en onderbrenging van de collectie.

De Stichting beschikt aan de Daalakkersweg 2 te Eindhoven over een grote opslag- en distributieruimte. Van daaruit worden de collectiestukken aan de kopers uitgeleverd.

Belangrijke door of in overleg met de Stichting herplaatste collecties

  • Gemeente Utrecht, herbestemming 5.000 kunstwerken van ca. 700 verschillende kunstenaars (2017-2020)
  • Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem: In 2020 is een centraal depot voor de Nederlandse rijksmusea tot stand gekomen. Bij het realiseren hiervan heeft het NOM, evenals andere rijksmusea, de depots geïnventariseerd. Daarbij werd besloten, een klein deel van de collectie via Onterfd Goed af te stoten.
  • Museum Scryption, Tilburg (vanaf 2011) na de opheffing daarvan
  • Bijbels Museum, Amsterdam, opheffing vaste collectie (2020)
  • Museum Jan Cunen, Oss, afstoting gedeelte van de aldaar door de Gemeente Oss in depot gebrachte kunstverzamelingen
  • Museum Jan Corver, Budel, in 2019 gesloten, betreft een collectie voorwerpen m.b.t. radio's, radiotechniek, zendamateurs[4]

Weblink

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Onterfd Goed maakt de cirkel rond met ‘upcyling’ van kunst, Eindhovens Dagblad, 22 oktober 2021
  2. º 65 miljoen kunstobjecten, wat moet je ermee?, De Correspondent, 2 oktober 2014
  3. º O.a. kunstuitleen-collecties, verworven in het kader van de BKR-regeling)
  4. º Collectie museum Jan Corver in de verkoop bij Onterfd Goed in Sectie-C, Eindhovens Dagblad, 12 december 2020
rel=nofollow
rel=nofollow