Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Negationisme

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 2 okt 2021 om 02:12 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Negationisme&oldid=58358202)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Negationisme (van het Latijnse negare, ontkennen) is het ontkennen of extreem minimaliseren van in het algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen. Aanhangers of zogenoemde negationisten gaan vaak uit van feiten en bestuderen geschiedenis op zo'n manier dat er bekeken wordt of iets wel werkelijk zo heeft plaatsgevonden als de geschiedenisboeken dit vertellen. Zij spreken zelf vaak liever van revisionisme, een nieuw licht werpen op een oude zaak met moderne methodes waarmee bepaalde zaken toentertijd niet gecontroleerd konden worden.

Een bekend voorbeeld van negationisme is holocaustontkenning, wat in verschillende landen expliciet strafbaar is. Zo geldt in België sinds 23 maart 1995 de zogenaamde negationismewet die een verbod instelt op het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd. De geldboete kan oplopen tot 5.000 euro, aangevuld met een gevangenisstraf van maximaal één jaar.[1] Ook de Armeense Genocide wordt overigens door veel pan-Turkse organisaties ten stelligste ontkend.

Tegenstanders van negationismewetten zeggen dat het strafbaar stellen van een selectie van meningen, hoe onwaar ze ook mogen zijn, in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

In Nederland is aanhangig het Voorstel van wet van het lid Voordewind tot strafbaarstelling van het in de openbaarheid ontkennen, op grove wijze bagatelliseren, goedkeuren of rechtvaardigen van volkerenmoord (strafbaarstelling negationisme)[2]. In Frankrijk is het ontkennen van de Armeense Genocide strafbaar.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º L. Risack, Rechtenkrant, Sancties en verbodsbepalingen Negationismewet
  2. º PDF-document Wetsvoorstel strafbaarstelling negationisme d.d. 1 juni 2006 Het originele wetsvoorstel is van Tweede Kamerlid Tineke Huizinga-Heringa. De verdediging van het initiatiefvoorstel is na haar vertrek uit de Tweede Kamer voortgezet door Tweede Kamerlid Joël Voordewind.
rel=nofollow
rel=nofollow