Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Boekenjagers

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 22 jun 2021 om 09:23 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=De_Boekenjagers&oldid=59256072 -1- EllenD000 8 jun 2021)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Boekenjagers zijn een Vlaamse boekengroep waarbij boeken doorheen het land (maar ook daarbuiten) verstopt worden zodat ze kunnen gevonden worden door andere Boekenjagers of toevallige passanten. In een waterdicht zakje, vergezeld van een briefje met een korte uitleg, wordt het boek te vondeling gelegd. Wie een boek vindt kan dat melden in de Facebookgroep maar ook via de website of Instagram. De vinder kan het boek lezen en opnieuw verstoppen, al dan niet op dezelfde plaats. Het idee hierachter is een Random Act of Kindness, waarbij men iets liefs doet voor een vreemde om zo zijn dag beter te maken.

Ontstaan

De groep startte op Facebook op 27 augustus 2016. Veerle Nijs, oprichter, zat met haar gezin aan tafel toen ze vertelde dat ze eerder een artikel in de krant las over de Chasseurs de livres, een boekengroep uit Franstalig België die al via Facebook opereerde. Het gezin vond het een leuk idee en dus startte Nijs een gelijkaardige groep in Vlaanderen.

Wat klein begon groeide al snel uit tot een volwaardige boekengroep. In april 2021 telde de Facebookgroep meer dan 70.000 leden.

Meer dan een boekengroep

De Boekenjagers zetten mensen niet alleen aan tot lezen. De groep is geëvolueerd naar een hechte feelgoodgroep waar mensen elkaar vinden. De onderwerpen van de Facebookberichten zijn ondertussen niet meer beperkt tot gedropte en gevonden boeken. Het is een vriendelijke plaats geworden waar mensen lief en leed delen.

Verjaardagen

Voor hun derde verjaardag organiseerden De Boekenjagers een recordpoging. Men wilde een nooit gezien aantal boeken droppen op een dag. Daarnaast wilde men in elke Vlaamse gemeente een boek gedropt zien. Ze slaagden in hun missie. Op 27 augustus 2019 werd er effectief in elke Vlaamse gemeente minstens een boek gedropt, goed voor een totaal van 4.393 drops.

Twee jaar later, in 2021, werden De Boekenjagers vijf jaar. Naar aanleiding daarvan werd een boek uitgebracht waarin er anekdotes werden opgehaald. Daarnaast staan er bijdrages in van:

Gezien de opbrengst van het boek naar het goede doel ging (de Luisterpuntbibliotheek, het Lezerscollectief en de Boekenkaravaan), werd in hetzelfde jaar vzw De Boekenjagers opgericht.

Trivia

Veerle Nijs wordt door de leden ook wel eens de Heilige Veerle genoemd.

Externe links