Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Matthijs Pontier

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 21 feb 2021 om 11:13 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Matthijs_Pontier&oldid=58265607 -b- 80.56.249.100 7 feb 2021)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Matthijs Pontier, Ph.D., is lijsttrekker van de Piratenpartij 2021.

Hij heeft een achtergrond als wetenschapper. Hij is al lang actief voor de Piratenpartij en was al eerder lijsttrekker. Daarnaast zit hij in het bestuur van Meer Democratie en de Stichting Drugsbeleid. Momenteel vertegenwoordigt Matthijs de Piratenpartij als fractievoorzitter in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Achtergrond

Dr. Matthijs Pontier (35)(wanneer? 2021) werd geboren in Amsterdam en groeide op in Velp en Doetinchem. Hij ging naar school op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en ging op zijn 17e Kunstmatige Intelligentie studeren in Amsterdam. Het jaar daarna ging hij hiernaast ook psychologie studeren. Hij rondde uiteindelijk twee Bachelor studies en een Master Cognitive Science af binnen vijf jaar. In zijn promotieonderzoek en postdoc ontwikkelde hij emotionele intelligentie en ‘moreel besef’ voor robots en computers. Matthijs kan aantrekkelijk over abstracte onderwerpen communiceren, en kreeg zo uitgebreide media-aandacht voor zijn onderzoek. Uiteindelijk won de documentaire Ik ben Alice de prestigieuze NWO/KNAW-Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.

Ervaring

Matthijs is al jaren actief voor de Piratenpartij. Mede omdat hij al vaak op de kieslijst heeft gestaan, heeft hij ruime ervaring met woordvoerderschap, binnen en buiten de Piratenpartij. Matthijs was eerder woordvoerder van de gewonnen sleepwet campagne en lijsttrekker van de Piratenpartij, onder andere tijdens de Europese Verkiezingen van 2014. Tijdens deze campagne haalden we 0,8% van de stemmen. Dat zou ruim voldoende zijn voor een Tweede Kamerzetel.

De persoonlijke kwaliteiten van Matthijs liggen vooral in de inhoud en het uitdragen daarvan. Persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking, zowel in de fysieke als de digitale wereld, zijn zijn belangrijkste drijfveer. Hij kan goed hoofd- en bijzaken scheiden en mede daardoor veel informatie verwerken in korte tijd. Mede hierdoor haalde hij twee studies in de tijd van een, zoals je kunt zien op zijn CV. Hij kan goed het overzicht en focus bewaren in het publieke debat over complexe onderwerpen. Zowel binnen als buiten campagnetijd is hij actief op sociale media, schrijft hij opiniestukken, geeft hij presentaties, doet hij media-optredens en neemt hij deel aan debatten. Vooral over dit laatste krijgt hij vaak complimenten van het publiek en van opponenten, maar ook van journalisten.

Drijfveer

Matthijs heeft zich altijd erg voor privacy, persoonlijke vrijheid, hervorming van het auteursrecht en democratische vernieuwingen geïnteresseerd. “Ik ben er van overtuigd dat er nooit teveel macht bij een kleine groep mensen mag komen te liggen. Onze persoonlijke vrijheid staat steeds meer onder druk. Daarnaast wordt op geniepige wijze steeds meer informatie over ons verzameld, opgeslagen in gigantische databases en gebruikt voor twijfelachtige doeleinden. Iedereen die afwijkt van de norm loopt het risico als crimineel behandeld te worden. Ik zet me daarom graag in voor de Piratenpartij om onze burgerrechten te beschermen en te verstevigen.”

Maatschappelijk betrokken

In al zijn bezigheden is Matthijs maatschappelijk betrokken. Bij de Vrije Universiteit hield hij zich als wetenschapper bezig met ethische vraagstukken in de zorgtechnologie. Daarnaast zette hij zich in de Ondernemingsraad van de VU in voor democratisering van het hoger onderwijs.

Mede door zijn bestuurlijke functies bij de stichting Meer Democrati en de stichting Drugsbeleid en deelname aan verschillende demonstraties en belangengroeperingen heeft Matthijs een breed netwerk van mensen die bezig zijn met politiek activisme. Hij is, ook door zijn ervaringen als interdisciplinair wetenschapper, gewend samen te werken met mensen met verschillende achtergronden en persoonlijkheden en kan mensen inspireren om in een team samen te werken. Hij heeft in eerdere campagnes gemerkt dat dit het beste gaat als er samen plannen gemaakt worden en iedereen binnen dit plan vrijheid krijgt om taken naar eigen inzicht uit te voeren.

Politieke ervaring

Als fractievoorzitter namens de Piratenpartij in Waterschap Amstel Gooi en Vecht heb ik gemerkt dat het politieke handwerk me goed bevalt. Door ons met slechts twee zetels toch als serieuze coalitiepartner te manoeuvreren hebben we weten te bereiken dat veel van onze inhoudelijke punten in het bestuursakkoord zijn opgenomen. Deze gingen onder andere over een digitale agenda en burgerparticipatie. Onze inbreng op het gebied van digitale beveiliging van vitale infrastructuur zoals bruggen, sluizen en waterzuivering wordt breed gewaardeerd. Met onze kritische vragen waar Follow The Money over berichtte helpen ervoor te zorgen ervoor dat de overheid een meer open en dienstbare rol aan gaat nemen ten opzichte van bewoners, en dat veiligheidsproblemen zo snel mogelijk worden opgelost. “Het lijkt me fantastisch om dit ook met onze standpunten in de Tweede Kamer te bereiken.”


Bron: https://piratenpartij.nl/verkiezingen_tk2021/kandidaten/pontier/ CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication melding web.archive.org