Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

OK-Score

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 19 jun 2020 om 00:32 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=OK-Score&oldid=39068543 29 sep 2013 Bic 12 sep 2013)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De OK-Score is een classificatie van de financiële gezondheid van een bedrijf op basis van een beoordeling van de gegevens van tenminste vijf opeenvolgende jaarverslagen in hun onderlinge samenhang en ontwikkeling. De aan de OK-Score ten grondslag liggende methode is ontwikkeld door Willem Okkerse.

Ontstaan en werking

De OK-Score is ontstaan uit een promotieonderzoek van Okkerse aan de Universiteit van Amsterdam. Hij rondde dat in 2000 af met een proefschrift getiteld : "Is Ratio, Logos or Myth? maar zijn promotie ging niet door omdat hij weigerde de algoritme van het model in de openbaarheid te publiceren.

Wel bekend is dat de OK-Score opgebouwd wordt uit twee afzonderlijke ratio's. De eerste is de de OK-Solvabiliteit, een praktijkgerichte aangepassing op de gebruikelijke berekening van het solvabiliteitsratio, dat wil zeggen de verhouding van de verschillende vermogenscomponenten, waarmee bepaald wordt in welke mate een bedrijf uiteindelijk in staat is om aan al zijn financiële verplichtingen te voldoen. De tweede ratio is de OK-Ratio, die wordt opgebouwd uit de correlaties tussen de cijfers van tenminste vijf opeenvolgende jaarverslagen. Omdat er 25 inputeringsvelden zijn per boekjaar, worden er naast de vergelijking van alle gebruikelijke jaarlijkse ratio's, er 125 onderlinge verbanden gelegd.

De bijzondere extra toevoeging is de Ratio of Dissipation. Deze ratio beschrijft de mate van verspilling in de onderneming. Het is het complement, lees de aanvulling tot 100% van de Return of Assets. Laatstgenoemde is namelijk niet alleen een cijfermatige uitkomst volgende uit het Dupont model maar ook een te berekenen deel van de totale output van 100% uit een systeem.

Okkerse wist door de toepassing van Fuzzy Logics, die in de jaren 1950 ontwikkeld werd door Professor Zadeh de ROA permanent te kunnen afzetten tegen het in de onderneming mogelijk aanwezige Verbeteringspotentieel.

De logica ligt met name in de gedachte dat een onderneming die een negatieve ROA kent én geen verbeteringspotentieel meer heeft géén overlevingskansen heeft.

Een van de specifieke kenmerken van het model is de vingerwijzing naar mogelijke fraude. Uit het model wordt de zogenaamde Not Accounted For regel gepostuleerd. Uitsluitend in samenhang met de uiteindelijke OK-Score kan dit een een aanwijzing van mogelijke fraude zijn.

Formeel ligt bij voorbeeld vast, dat de Haagsche Courant in 2003 voorafgaande aan het bekend worden van de omvang van de Ahold fraude, de door de OK-Score berekende schattig van 1 miljard presenteerde.

Zowel de OK-Solvabiliteit als de OK-Ratio kennen elk negen mogelijke uitkomsten. De OK-Solvabiliteit wordt in 9 classificaties van 7% beschreven. De laagste categorie is daarbij een negatief eigen vermogen en de hoogste categorie die van een eigen vermogen van meer dan 49%.

De OK-Score wordt opgebouwd vanuit een positief getal van plus 1, dat via de stappen 0,5, 0, min 1, min 2, min 4, min 16 enz. oploopt tot min oneindig.

Uit de in totaal 81 mogelijke combinaties van de OK-Solvabliteit en de OK-Ratio wordt de uiteindelijke OK-Score bepaald: een waardering in één van de in totaal tien OK-klassen, waarbij de één staat voor vrijwel 100% zekerheid over de financiële gezondheid en de tien voor een nagenoeg zekere (>95%) Business Failure en zelfs - bij uitblijven van een eventueel direct ingrijpen - van een mogelijk faillissement van het bedrijf binnen één tot drie jaar.

Als volgt:

OK-Klasse Vergelijkbare rating Toelichting
1 AAA Bijna perfecte zekerheid. Zeer goede ruimte voor expansie, óók met vreemd vermogen
2 AA Excellente zekerheid. Goed ruimte voor expansie, óok met vreemd vermogen
3 A Zeer goede zekerheid. Ruimte voor expansie, óók nog met vreemd vermogen
4 BBB Goede zekerheid. Expansie mogelijk, óók nog met vreemd vermogen
5 BB Voldoende zekerheid. Alertheid geboden. Voorzichtig bij expansie met vreemd vermogen
6 B Matige zekerheid, verbetering nastrevenswaard. Expansie met vreemd vermogen niet verstandig
7 CCC Onvoldoende zekerheid, verbeteringen noodzakelijk. Expansie met vreemd vermogen sterk afgeraden
8 CC Zorgelijke zekerheid, verbeteringen urgent nodig. Verdere expansie met vreemd vermogen levensgevaarlijk
9 C Zorgwekkende zekerheid, substantiële verbeteringen zijn direct nodig. Expansie met vreemd vermogen niet meer mogelijk. Voorportaal van een mogelijke business failure.
10 D Fase van desoriëntatie en desintegratie. Keuzes zijn rigoureus ingrijpen met een totale turn-around, desinvesteren óf deelliquidaties én/of bijstorting van nieuw eigen vermogen, binnen één tot drie jaar na de beoordeling. De situatie kan óók binnen één tot drie jaar fataal worden.

Discussie

Door de uit bescherming van zijn uitvinding voortkomende beperking tot openbaarmaking van het model is Okkerse op veel kritiek en onbegrip gestuit. Toch heeft hij bij toepassing van zijn model inmiddels na dertien jaar aangetoond dat zijn OK-Score een hoge mate van betrouwbaarheid heeft bij het voorspellen van financiële terugslag bij bedrijven of zelfs van faillissementen. De officiële data-base hiervan werd begin september 2013 via de website van het OK-Rating Institute openbaar gemaakt.

Langzamerhand krijgt hij steeds meer erkenning voor zijn model en wordt het sinds 2003 al toegepast bij de samenstelling van beleggingsportefeuilles door professionele vermogensbeheerders. De openbare resultaten zijn naast de eigen website terug te vinden bij het Effectenhuis Commissionairs BV.

Hieruit blijkt, dat beleggers die volgens zijn methode in de AEX belegd hebben in tien jaar tijd bijna 200% rendement hebben gemaakt.

In 2012 kreeg Okkerse ook de gelegenheid zijn ideeën toe te lichten op de jaarlijkse Accountantsdag van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow