Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Thelonious

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 26 jan 2020 om 11:54 (Aanvulling uit https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Thelonious&oldid=55534116 26 jan 2020 Thieu1972)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thelonious was een jazzcafé aan de Lijnbaan in Rotterdam. Het café ontstond in 1985 toen het pand van voormalig jazzpodium Mephisto werd gekraakt en vervolgens als jazzcafé Theolonious werd uitgebaat.[1]

In 1988 kwam het podium in geldproblemen. Pogingen om de problemen op te lossen, strandden toen de subsidie door de Rotterdamse Kunststichting werd stopgezet.[2] Op 1 april 1989 opende Thelonious weer de deuren, nadat een nieuwe stichting de exploitatie van het podium op zich nam en er nieuwe afspraken waren gemaakt met de Rotterdamse Kunststichting.[3]

In november 1992 verhuisde Thelonious van de Lijnbaan naar de Witte de Withstraat. In het oude pand aan de Lijnbaan kwam een nieuwe pachter, die echter de oude naam van het café, Thelonious, handhaafde. Dit leidde tot rechtszaken met het jazzpodium.[4] Uiteindelijk besloot de rechter dat de naam Thelonious niet meer voor de oude locatie gebruikt mocht worden, maar alleen op de Witte de Withstraat van toepassing was.

Het jazzpodium kwam door de rechtszaak in financiële moeilijkheden en moest in september 1993 de programmering stopzetten.[5][6] Door het gebrek aan activiteiten zegde de eigenaar van het pand het vertrouwen in het podium op, waarna de Rotterdamse Kunststichting de subsidie stopzette. In december 1993 ging het jazzpodium failliet.[7]

Externe linken

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º "Nieuw jazzcentrum voor Rotterdam niet nodig", de Volkskrant, 4 juni 1986, via Delpher
  2. º Subsidie Thelonious stopgezet, Het Vrije Volk, 18 juni 1988, via Delpher
  3. º Thelonious gaat weer open, Het Vrije Volk, 3 maart 1989, via Delpher
  4. º Jazzpodia vechten op naam Monk, de Volkskrant, 14 november 1992, via Delpher
  5. º Rotterdamse jazzclub Thelonious in geldnood, de Volkskrant, 10 september 1993, via Delpher
  6. º Thelonious in financiële nood, NRC, 10 september 1993
  7. º Jazzpodium Thelonious failliet, de Volkskrant, 24 december 1993, via Delpher
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow