Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Weimarer historisch-genealoges Taschenbuch des gesamten Adels jehudäischen Ursprunges

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 4 okt 2019 om 06:29 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Overleg:Weimarer_historisch-genealoges_Taschenbuch_des_gesamten_Adels_jehud%C3%A4ischen_Ursprunges&oldid=42183276)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

We hadden al een artikel over de Almanach de Gotha en het Rode Boekje. Deze almanak wordt her en der op het internet en õok in boeken aangehaald als bron, dat is jammer genoeg ook op deze Wiki gebeurd. Waarom het hier gaat zal niet op het eerste gezicht iedereen duidelijk zijn... De link maakt dat duidelijk, het is een staaltje antisemitische propaganda. De cyniche opmerking die de Joodse recensent in 1914 maakte is m.i. niet los te zien van de geschiedenis van dat woord. De Duitsers (en andere Europeanen) hebben de Joden eeuwenlang vervolgd vanwege veztonnen aanklachten over het vergiftigen van bronnen. Ik zal nog even kijken of die recensent zèlf ook aanhalingstekens gebruikte. In historische zijn is de Weimaraner almanak bronnenvergiftiging omdat hier heel handig een bron in de wereld is gezet die absoluut niet deugt. Toch duikt diezelfde almanak op als bron. Zelfs bij Guy Stair Sainty en de anders toch strenge Engelstalige Wiki. Hier is het gelukkig op waarde geschat. Robert Prummel (overleg) 18 jun 2014 05:35 (CEST)

Kun je aangeven wat je bedoelt met "omdat hier heel handig een bron in de wereld is gezet die absoluut niet deugt" - er is namelijk veel van wat in die almanak staat gebaseerd op gedegen genealogisch onderzoek waardoor erin opgenomen lemmata beslist 'deugen'. (Terzijde: mag ik vragen of je die almanak eigenlijk wel kent / geraadpleegd hebt?) Paul Brussel (overleg) 11 jul 2014 18:06 (CEST)
Vreemd dat je dat niet begrijpt! Het boekje is een antisemitische publicatie en de schrijvers en uitgevers hebben arglistig gebruik gemaakt van het vertrouwen dat in de andere almanakken, met name de Gotha, wordt gesteld. Dat er ook wel juiste gegevens instaan doet niets af aan de vermenging van historische feiten en antisemitische onzin. De almanak werd geschreven om een oude mythe; "de Joden zitten overal achter en vergiftigen ons volk (en hier onze adel_ geloofwaardig te maken. Juist het vermengen van feiten en fictie maakt het boek zo gevaarlijk... Ja, ik ken die almanak.Robert Prummel (overleg) 30 sep 2014 04:35 (CEST)

Jaar van verschijnen

Lijkt me hier niet correct. Paul Brussel (overleg) 23 jun 2014 21:33 (CEST)

  • Gecorrigeerd, het is 1912, niet 1914. Bedankt voor uw oplettendheid. Robert Prummel (overleg) 30 sep 2014 04:42 (CEST)

Volledige naam

Er staat nu: "De volledige naam van de in 1914 in München door het Kyffhäuser-Verlag uitgegeven almanak [...]" - helaas bevat de hier vermelde, zogenaamd volledige naam fouten. Misschien kan de aanmaker het Taschenbuch er nog eens op naslaan. Paul Brussel (overleg) 11 jul 2014 17:01 (CEST)

  • Het heet op [1] "Weimarer historisch-genealoges taschenbuch des gesamten adels jehudäischen ursprunges" dus ~is er inderdaad een hoofdletter te veel! Had je dat niet kunnen schrijven? Nu werd het raden... Of moet er ook "Teil I" bijstaan? Dat lijkt me niet ter zake doende voor het artikel. Er is voorzover ik weet ook geen tweede deel. Robert Prummel (overleg) 30 sep 2014 04:39 (CEST)