Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bednet

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 17 jan 2019 om 23:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bednet&oldid=48088186 30 nov 2016)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bednet is een Vlaamse vzw die ervoor zorgt dat leerlingen, die tijdelijk of langdurig afwezig zijn, van op afstand live de lessen op school kunnen volgen.

Bednet is de centrale organisator van Synchroon internetonderwijs (SIO) waarbij een virtuele schoolomgeving wordt gecreëerd. De zieke leerling wordt via een webcam live verbonden met zijn of haar eigen klas. Er wordt gebruik gemaakt van een kindvriendelijk systeem waarin de leerling interactief deelneemt aan de les, vragen beantwoordt, documenten kan ontvangen en opsturen en deelnemen aan groepswerk. Alsof de leerling mee ‘in de les’ zit.

Bednet biedt deze diensten gratis aan. De vzw werkt daarvoor samen met de betrokken school, organisaties zoals "tijdelijk onderwijs aan huis" en ziekenhuisscholen, het kind zelf en de ouders.

Bednet startte in 2006 als proefproject. Sindsdien steeg het aantal gebruikers van 39 in 2007 naar ruim 335 kinderen in 2015. De vzw kan rekenen op steun van de Vlaamse overheid, de Koning Boudewijnstichting, sponsors en privégiften.

Doelstelling

Bednet streeft enerzijds naar het beperken van de leerachterstand en bereidt het kind voor op zijn terugkeer naar school. Anderzijds wil Bednet het isolement van het zieke kind doorbreken door regelmatig contact met de leeftijdsgenoten. Het ziek zijn verschuift naar de achtergrond en het kind kan even terug ‘in de klas’, bij zijn vrienden zijn. Het zorgt ervoor dat de band met de school, de leerkrachten en de medeleerlingen behouden blijft.

Criteria

Om in aanmerking te komen om beroep te doen op Bednet moet men voldoen aan bepaalde criteria:

Externe link

Officiële website