Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Louis Boeckmans
Louis Boeckmans (Tessenderlo 20 juni 1923) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1]
Levensloop
Boeckmans werkte tijdens de oorlog als loopjongen bij Tessenderlo Chemie, waar hij door een collega werd gerecruteerd bij de [^Witte Brigade]].
Later werkte Boeckmans bij een zagerij. Omwille van activiteiten bij het verzet leefde hij ondergedoken bij een tante. Op 11 juli 1944 ging hij na een nachtdienst even bij zijn ouders langs omdat hij doorweekt was en droge kleren nodig had. Hij fietste vorbij een buurmeisje dat een relatie had met een SS-soldaat en vermoedelijk lichtte zij de Duitsers in dat hij thuis was.
Tijdens de razzia werd hij samen met zijn broer Jef (die zelf ook ondergedoken leefde, maar toevallig ook even thuis was) en zijn vader gearresteerd. Zijn vader zou later vrijgelaten worden.
De broers Boeckmans werden eerst opgesloten in de gevangenis van Hasselt en op 24 juli 1944 werden ze overgebracht naar het Fort van Breendonk waar ze moesten werken op de velden. en nog later naar Buchenwald waar ze op de velden moesten werken.
Op 8 augustus 1944 werden de broers naar Buchenwald getransporteerd, waar ze aankwamen op 10 augustus terug veldarbeid moesten verrichten. Op 23 augustus verhuisden de broers Boeckamns naar het kamp in Blankenburg-Oesig waarde arbeid eruit bestond treinwagons te ledigen met de schop.
Toen de oorlog bijna ten einde was, en voor iedereen duidelijk was dat Duitsland de oorlog ging verliezen, werden de akmpen ontruimd. Op 6 april 1945 moesten de gevangenen beginnen aan een dodenmars naar Maagenburg, waar de overlevenden van de amrs op de boot naar Lübeck werden gezet, waarna ze op 14 april terug aan een nieuwe dodenmars begonnen. Na tussenkomst van Zweedse dipolmaten, werd afgesproken dat West-Europese gevangenen konden worden overgebracht naar zweden. Op 30 april werd Boeckmans op de boot gezet en op 2 mei kwamen de broers aan in Trelleborg.
Nadat ze tijd hadden gekregen aan te sterken keerden de broers huiswaarts. Louis bleef tot december thuis om verder te herstellen voor hij terug aan het werk ging. Eveneens in december 1945 trouwde hij met germaine, met wie hij drie kinderen zou krijgen. Hij had verschillende jobs, tot hij in 1953 an de slag kon als postbode, een baan die hj zou uitoefenen tot zijn pensioen in 1985.
Hij gaf na de oorlog veelvuldig lezingen in scholen zodat de herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog levend zou blijven.
Externe link
Bronnen, noten en/of referenties
|