Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

John R. Brinkley

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 30 jan 2018 om 16:57
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow


John Romulus Brinkley (8 juli 188526 mei 1942) was een Amerikaanse fraudeur die zich uitgaf voor arts. Hij verwierf roem en vermogen in zowel in binnen- als buitenland met zijn omstreden praktijk van het implanteren van geitentestikels bij mannen, eerst als middel tegen mannelijke impotentie, maar later claimde hij dat dit ook een wondermiddel tegen andere mannelijk kwalen zou zijn. Ook was hij bij toeval een radiopionier, doordat hij met een z.g. border blaster, het zendstation XER-AM net op de grens van Mexico reclame voor zijn praktijken maakte in Amerika.

Vroege leven

Brinkley is geboren in Beta, North Carolina in een arm gezin. Zijn vader was een voormalig verpleger in het leger en had aldaar een medische praktijk. John R. was enig kind en was op zijn tiende levensjaar beide ouder verloren. Hij begon zijn werkzame leven bij de Amerikaanse spoorwegen. Brinkley had echter de ambitie om net als zijn vader medicus te worden en kocht voor 500 dollar een geldig artsdiploma van de Eclectic Medical University in Kansas, waarmee hij zich na een zeer korte opleiding zich als arts mocht vestigen. Het opleidingsinstutuut werd later gezien als een diploma mill en raakte zijn erkenning uiteindelijk kwijt.[1]
Eclectic medicine, eclectische geneeskunde was in die tijd in Amerika populair vanwege het gebrek aan reguliere medische zorg.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met John R. Brinkley op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow