Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Iyengar-yoga

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 21 sep 2017 om 22:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Iyengar-yoga&oldid=49863522 7 sep 2017 bijna gelijk aan 23 nov 2015)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de Kaste van Kannada-/Tamil-Brahmanen in Zuid-India, zie Iyengar

Iyengar-yoga, voluit B.K.S. Iyengar-yoga, is een vorm van hatha-yoga die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar. Iyengar-yoga werd definitief gesticht met de publicatie van het boek Light on Yoga in 1966.[1] B.K.S. Iyengar onderwees verschillende bekende personen, onder wie Jiddu Krishnamurti.[2]

Iyengar-yoga kenmerkt zich door de grote aandacht die er tot in detail is voor het in lijn brengen van het lichaam met de geest; dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Het is sterk verankerd in de traditionele acht takken van yoga zoals die zijn neergelegd door Patanjali in de Yogasoetra's en waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht, weerstand, flexibiliteit en balans, door middel van concentratie (Dharana) en meditatie (Dhyana). Deze acht takken zijn:[3]

Iyengar-yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen, zoals banden, blokken en kussentjes, die dienen als ondersteuning bij de uitvoering van de asana's. Deze hulpmiddelen hebben ten doel de beginnende, minder lenige, zieke of vermoeide beoefenaars de oefeningen op een eenvoudige manier volledig te laten ervaren.

Door de oefening van een systeem van asana's richt Iyengar-yoga zich op het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor gezondheid en welzijn. Iyengar-yoga wordt beschouwd als een krachtig instrument om de stress van het moderne leven te verminderen, wat op zijn beurt zou moeten leiden tot verbetering van het fysieke en spirituele welzijn.[4]

Bij Iyengar-yoga worden de onjuist ingezette houdingen en fouten gecorrigeerd. B.K.S. Iyengar leidde duizenden leraren op[5] tijdens een studie van twee tot vijf jaar voor het eerste certificeringsniveau. Een hogere certificering kan tien jaar of meer duren. Iyengar-yoga werd voor het eerst in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd door Dona Holleman (Soiano del Lago, Italië).[6] In Nederland zijn er tussen de 90 en 100 iyengar-yogaleraren die opgeleid zijn aan het Iyengar Yoga Institute Amsterdam en het Iyengar Yoga Instituut Rotterdam. In bijna iedere grote stad zijn iyengar-yogascholen te vinden, onder andere in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De senior leraren in Nederland zijn Cle Souren (Amsterdam)†, Annemieke Post (Breda, Chaam, Oosterhout),[7] Charles Hond (Rotterdam)†,[8] Agnes Mineur (Zwartewaal) en Nanda Peek (Amsterdam).

B.K.S. Iyengar houdt sinds 26 januari 1973 zijn yogacentrum in het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in de stad Poona in India.[9]

Portaal Yoga

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (en) Website BKS Iyengar Link 'His teachings'
  2. º (en) Website BKS Iyengar Link 'His disciples'
  3. º (en) Website BKS Iyengar Iyengar-yoga
  4. º (en) Website BKS Iyengar FAQ, 2006
  5. º (en) Website BKS Iyengar Link ' B. K. S. Iyengar – Sculpting Humankind'
  6. º (en) [http://donaholleman.com/ Website Dona Holleman
  7. º (nl) Website Annemieke Post Yoga Annemieke Post
  8. º (en) Website BKS Iyengar 98 officiële leraren, extract 29-7-2009
  9. º (en) Website BKS Iyengar Link 'His Institute'
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow