Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zoutpannen van Maras

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 30 jun 2017 om 22:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zoutpannen_van_Maras&oldid=49298805 17 jun 2017 ‎ 84.107.126.125 14 jun 2017)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Inca zout winningsplaats in Maras, Peru.jpg

Het Inca zout is een mineraalzout dat op een natuurlijke en duurzame manier op zo'n 3500 meter hoogte wordt gewonnen in het Andesgebergte van Peru.

Afkomst

Het Inca mineraalzout komt uit Maras in het Andesgebergte van Peru. Hier was vroeger het centrum van het Inca imperium. De Inca waren een oud indianenvolk dat al heel ver gevorderd was met duurzame architectuur, engineering en vooral ook om te leven met en van de natuur. De duurzame en natuurlijke winningsplaats is al meer dan 2000 jaar oud en is door de Inca's gemaakt tot wat het nu is. Het is dan ook een van de best bewaarde nalatenschappen van de Inca's. Het zout is afkomstig vanuit een hele oude opgedroogde oer-oceaan dat in miljoenen jaren omhoog is gestuwd in de berg. Dit bijzondere zout wordt gewonnen door de lokale bevolking op een hele prachtige locatie, heel ver van grote steden en industrie, op zo’n 3500 meter hoogte wat het ook heel een zuiver zout maakt. De huidige oceanen zijn ernstig vervuild en in de zeezouten die hieruit worden gewonnen worden veel verontreinigingen gevonden waaronder plastic.

Natuurlijke oorsprong

Er ontspringt een warm natuurlijk stroompje vanuit de berg welke via kleine riviertjes uitmondt in de zoutpontons. Als een ponton is volgestroomd wordt de toevoer afgesloten, vervolgens verdampt het vocht door de zon en wind en blijft het zout achter. Dit proces wordt meerder malen herhaalt en vervolgens wordt het zout geoogst door de locale bevolking. Een heel natuurlijk en duurzaam proces wat al sinds de tijd van de Inca's zo gaat.

Lokale bevolking

De pontons zijn bezittingen van lokale families in de regio van deze winningsplaats en deze wordt al vele generaties doorgegeven binnen de families. Deze mensen halen hier een belangrijk deel van hun inkomsten uit de winning van mineraalzout.

Mineraalrijk

Het Inca zout bevat 84 mineralen en sporenelementen waaronder: calcium, ijzer, magnesium en zink. De balans van deze mineralen geeft het de unieke kleur en definieert de smaak.

Toepassingen

Het zout wordt uit meerdere lagen gewonnen tijdens het winningsproces. Het keukenzout wordt uit de bovenste lagen van de ponton gehaald en uit de onderste lagen word het badzout gehaald. Het keukenzout werd al door de Inca's toegepast om de gerechten te perfectioneren. Ook vandaag de dag word het Inca keuken-zout gebruikt door chef's vanuit heel de wereld. Dit vooral vanwege de unieke smaak en afkomst. Het badzout wordt net als de Inca's destijds, door veel mensen gebruikt voor een therapeutisch en of relaxend bad. Het zou ook klachten als eczeem en psoriasis kunnen verlichten.