Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Elvé

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 12 jan 2017 om 21:58 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Elv%C3%A9&diff=cur&oldid=48290775 30 dec 2016 Peter de Schaatser 29 dec 2016)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fiets van Elvé
Bestand:Artesiëstraat 54 Brussel.jpg
Artesiëstraat 54 Brussel (2013)
Bestand:Bracket met stropbouten.jpg
Bracket met stropbouten
Bestand:Velglint.jpg
Velglint

Elvé was een Belgische fietsenfabriek. De naam Elvé is ontleend aan de naam van de eigenaar: Etablissement Léon van der Hulst. Van der Hulst begon na de tweede wereldoorlog met de productie van zijn fietsen, aanvankelijk in Dion-Valmont. Gedurende een aantal jaren was hij tevens importeur van Peugeot-fietsen. In de jaren zestig van de vorige eeuw verhuisde Elvé naar de Nijverheidskaai 17 te Brussel. Léon Van der Hulst dreef hier een groothandel in fietsen en fietsonderdelen. In 1952 vestigde Elvé zich aan de Artesiëstraat 54 te Brussel in het pand waar tot die tijd Ch. van Eijken was gevestigd, die een groothandel had in fietsen-en fietsonderdelen van BSA, Moto Guzzi, TWN, Hulsmann en Peugeot. Elvé fabriceerde racefietsen en tourfietsen.

Elvé was sponsor van talrijke wielerploegen van 1949 tot en met 1970. Co-sponsoren waren o.a. Météore, Peugeot en Marvan. Léon van der Hulst was zelf ploegleider in 1955 (samen met Désiré Timmermans) en in 1956 en 1957. In 1955 werd Stan Ockers wereldkampioen op de weg op een fiets van Elvé. Café Mombasa in Antwerpen heeft zich over deze fiets ontfermd en deze in de gelagkamer opgehangen. Voor de wielerploeg reden o.a. ook de bekende renners Rik van Steenbergen en Raymond Impanis.

De afgebeelde fiets is afgemonteerd met remmen van Weinmann, banden van Carideng (met het panter-symbool), katoenen velglinten, een freewheel van Atom, een koplamp van Soubitez en een dynamo van FER.

Bronnen, noten en/of referenties

Bron

Archief Stad Brussel

rel=nofollow