Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Breaking the Silence

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 26 dec 2016 om 13:12 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Breaking_the_Silence&oldid=48191132 14 dec 2016 Van Mokum 11 dec 2016)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Breaking the Silence (BtS) (Hebreeuws: שוברים שתיקה‎‎ Shovrim Shtika) is een Israelische non-gouvernementele organisatie (NGO) ,een groepering van Israelische reservisten die het Israelische publiek confronteren met schendingen van mensenrechten van de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden door eigen Israëlische militairen.[1] Zij delen hun ervaringen die zij opdeden tijdens hun dienstperiode in het Israelische defensieleger . Het kan dan gaan om wangedrag waarbij zij zelf betrokken waren, waaraan zij zich toen niet konden onttrekken (of niet wilden omdat het inzicht pas later kwam) of om dat van medesoldaten. De groepering werd na de Tweede Intifada in 2004 opgericht door Yehuda Shaul. Hij e.a. voelden zich ertoe genoodzaakt door hun ervaringen als militairen in Hebron .Doel is in gesprek te komen met de legerleiding om wezenlijke verbeteringen doorgevoerd te krijgen in de manier waarop de bezetting wordt uitgevoerd, zodat deze schendingen van het (oorlogs)recht niet meer gebeuren.Shovrim shtika wil een bewustwording op gang brengen bij het Israelische publiek van wat de bezetting betekent voor de eigen manschappen en voor de Palestijnse bevolking. Het stilzwijgen verbreken...

Tot op heden is dit gesprek niet gekomen. Breaking the Silence wordt eerder vijandig bejegend als “nestbevuilers”.En dus kan niets bespreekbaar gemaakt worden.Dit stilzwijgen (ook over de voortdurende bezetting zelf!) wil BtS juist doorbreken. Een zwijgen dat helemaal ondraaglijk is binnen de familiekring.De bezetting is daar normaal geen onderwerp van gesprek. Laat staan dat een gesprek over misstanden die je hebt meegemaakt mogelijk is.

Er wordt in Israel vijfvoudige kritiek geleverd op Breaking the Silence:[2]

  1. Zij zijn niet geloofwaardig;
  2. Ze geven het leger de bewijzen niet die men zegt te hebben verzameld
  3. De getuigenissen van de soldaten zijn anoniem
  4. Men ontvangt donaties uit het buitenland
  5. Men opereert ook in het buitenland

De mannen en vrouwen van Breaking the Silence geven daarop een vijfvoudig antwoord: 1.In de 12 jaar van hun bestaan kon BtS op geen enkele grote fout,zoals bv een verzinsel worden betrapt. 2.In het begin gaf men de bewijzen wel. Echter: (a)dan kwam de militaire politie die een onderzoek begon dat de getuigende soldaat als de schuldige partij beschouwde ipv de bevelvoerder of het leger zelf,dat soldaten in die positie brengt.(); (b)Of de militaire politie begint geen onderzoek of dit leidt nergens toe.(bv. De mannen van Unit 8200 ) 3.(a)Er zijn genoeg getuigenissen die niet anoniem zijn. (b)De Israëlische maatschappij is niet mild voor critici (mn. van de IDF). (c)Het leger beschouwt de soldaat, die "het zwijgen verbreekt", als de spreekwoordelijke rotte appel .Wangedrag kàn niet in het systeem zitten. 4.Buitenlandse financiering? En dan nog? De donoren zijn bekend. 5.In het buitenland? Gaat voor een groot deel niet op. Men werkt in Israël zelf. Echter daar vindt men geen of een zeer onwillig oor. Dus ook maar naar het buitenland.

Nota bene:voor BtS zijn niet de soldaten primaire oorzaak van de problematiek, maar het leger en de staat.Die waren en zijn verantwoordelijk voor deze bezetting en het wangedrag van soldaten.

Al meer dan 1000 reservisten getuigden. Deze persoonlijke getuigenissen (inmiddels honderden) worden verzameld en gedocumenteerd. Het is heel bijzonder dat deze gewone Israëlisch-joodse militairen - tegen een grote druk in - met hun verhaal voor de dag komen. Dat alleen al zou zwaar moeten wegen. De groepering zegt de hoogste zorg te besteden aan interviews en onderzoek. Vergelijkbaar met de nauwkeurigheid van onderzoeksjournalisten van grote kranten. Men zegt ernstige getuigenissen niet te hebben gepubliceerd omdat men deze niet of onvoldoende kon checken.

Regelmatig worden (foto-)tentoonstellingen georganiseerd (die schokkend kunnen zijn voor het niet wetende publiek), er wordt door reservisten op straat getuigenissen gegeven of lezingen gegeven (Soldiers speak out), documentaires opgenomen en vertoond en rapporten uitgegeven. In Hebron / Al Khalil worden rondleidingen georganiseerd voor geïnteresseerden ( vaak buitenlanders). Patrouilleren in Hebron/Al Khalil bleek voor nogal wat soldaten heel moeilijk, omdat de kolonisten daar van het opperbevel veel meer ruimte bleken te krijgen dan zij voor mogelijk hadden gehouden.

In maart 2016 was er in Israël ophef dat de groepering door de getuigenissen van de reservisten militaire geheimen zou hebben prijsgegeven. BtS reageerde met te zeggen dat zij elke getuigenis vóór openbaarmaking voorlegt aan de militaire censor .

Meer dan 60% van de inkomsten van BtS komt uit het buitenland, waaronder Nederland (o.a.via ambassade)[3] , het Verenigd Koninkrijk en Spanje .Deze gegevens zijn openbaar. Het kantoor van Shovrim Shtika is in WestJeruzalem.

Publicaties

Rapporten van BtS zijn hebreeuws- en engelstalig en te vinden op hun site.[4]

Youtube

Op YouTube zijn verschillende videos te zien die laten zien waar het Shovrim shtika om te doen is. (B.v. Yehuda Saul,Breaking the Silence,Seattle,14 November 2013)

Bronvermelding

rel=nofollow