Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Samuel Corneille Jean Wilhelm van Musschenbroek

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 3 aug 2016 om 10:07 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Samuel_Corneille_Jean_Wilhelm_van_Musschenbroek&diff=cur&oldid=15463958 Menke 1 feb 2009)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Mr. S.C.J.W. van Musschenbroek.jpg
Mr. S.C.J.W. van Musschenbroek

Samuel Cornelis Jan Willem Musschenbroek (Den Haag, 5 mei 1827 - Leiden, 7 november 1883) was een Nederlands ambtenaar in Nederlands Indië, ontdekkingsreiziger en natuurwetenschapper.

Opleiding

Musschenbroek studeerde rechten en promoveerde op 18 september aan de Universiteit Leiden op de dissertatie De Quaestione num in venditione rerum immobilium, majoribus et minoribus aetatis competentium, auctoritate judicis opus sit; daarnaast studeerde hij Javaans onder leiding van professor T. Roorda te Delft en vertrok in 1855 naar Indië om daar ambtenaar ter beschikking van Semarang te worden.

Loopbaan

Musschenbroek werd vervolgens controleur in Kedoe maar keerde in 1861 wegens ziekteverlof naar Nederland terug om in 1863, terug op Java, aangesteld te worden als controleur te Ambarawa. In 1865 vond er een grote aardbeving in Ambawara plaats, waarover Musschenbroek in het Natuurkundig Tijdschrift van Nederlands Indië het Verslag omtrent de Afdeeling Ambarawa, na de aardbevingen, waargenomen te Ambarawa, Willem I, Banjoe Biroe en omstreken, in den nacht van 16 tot 17 Juli 1865 en volgende dagen publiceerde: Musschenbroek werd vervolgens als assistent-resident te Temanggoeng (in Kedoe) en uiteindelijk als assistent-resident van Buitenzorg aangesteld. In 1873 vertrok Musschenbroek als resident naar Ternate maar verwisselde dit gewest in 1875 met Menado. In 1876 vertrok hij opnieuw naar Nederland met verlof en verkreeg eervol ontslag uit de dienst van het land. Hij vestigde zich nu in Deventer, later in Leiden, en werd aangesteld als directeur van de dan nieuw opgerichtte Koloniale Vereniging te Amsterdam. Hij was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Natuurhistorisch werk

Musschenbroek maakte een aantal reizen, deels met Odoardo Beccari, tijdens welke hij op het eiland Waigeoe een nog onbekende paradijsvogelsoort ontdekte, die hij ter ere van Willem III der Nederlanden Paradisea Guilielmi III noemde. Te Menado schoot hij enige exemplaren van een dan onbekend zoogdier, die door hem aan het Museum van Natuurlijke Historie te Leiden gezonden werden. Het dier ontving van Hermann Schlegel, naar de ontdekker, de wetenschappelijken naam Paradoxurus Musschenbroekii (een Loewaksoort, uit de familie van de Civetkatachtigen).

Na zijn ontslag als ambtenaar wijdde Musschenbroek zich aan het uitwerken van alle gegevens die hij verzameld had en maakte hij kaarten van de Minahassa, van de bocht van de Tomini en van een deel van de noordelijke Molukken. Daarnaast bewerkte hij, op verzoek van het bestuur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het dagboek dat Dr. Bernstein had bijgehouden van zijn reis van Ternate naar Nieuw Guinea, Salawati en Batanta van oktober 1864 tot april 1865. Een groot deel van dit werk besloeg een wetenschappelijke verhandeling over de paradijsvogel en aanverwante soorten. Musschenbroek droeg verder bij aan de catalogus van de koloniale afdeling van de Amsterdamse tentoonstelling en publiceerde brochures en opstellen over verschillende takken van inlandse nijverheid. Ook was hij sinds 1880 lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow