Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hackerscollectief

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 10 jun 2016 om 22:11 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hackerscollectief&diff=cur&oldid=46769055 1 MrBreekachu 24 mei 2016)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hackerscollectief of hackergroep is een informele samenwerking tussen hackers om een specifiek doel te bereiken. Ze kan goedaardig (white hat ), kwaadaardig (Black hat) of gemengd zijn (grey hat). Een hackerscollectief kan verschillende doelen hebben, zoals een politieke agenda promoten (hacktivisme), geld verdienen of louter voor het hebben van plezier.

Ontstaan

In de jaren 1980, met de komst van de personal computer, konden mensen, vaardig met de nieuwe technische ontwikkelingen, hun kennis delen via bulletin board systems, bijvoorbeeld de Phreaks. Hier ontstonden hackerscollectieven als Masters of Deception en Legion of Doom, die deze technieken met het manipuleren van analoge telefooncentrales gebruikten om bedrijven uit te buiten. Later werden andere technieken zoals computervirussen en DDoS-aanvallen gebruikt met uiteenlopende doeleinden. Anonymous is een hackerscolectief dat regelmatig de pers haalt omwille van haar acties op twitter in verband met accounts die banden hebben met IS[1].

Bekende hackerscollectieven

In België heeft het hackerscollectief Down-Sec ophef gemaakt door een aanval uit te voeren op de site van premier Charles Michel en de site van Defensie in verband met de zelfmoord van Madison Wintgens[2].

Zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Het Laatste Nieuws. (16 november 2015). Anonymous verklaart ISIS de oorlog in videoboodschap. Het Laatste Nieuws. http://www.hln.be/hln/nl/35524/Aanslagen-Parijs/article/detail/2525314/2015/11/16/Anonymous-verklaart-IS-de-oorlog-in-videoboodschap.dhtml
  2. º MDVB. (19 februari 2016). Hackersgroep legt sites premier en Defensie plat. Het Laatste Nieuws. http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2621980/2016/02/19/Hackersgroep-legt-sites-premier-en-Defensie-plat.dhtml
rel=nofollow
Zoek op Wikidata
rel=nofollow
rel=nofollow