Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Willem Boetje

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 31 mei 2016 om 16:59 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Willem_Boetje&diff=cur&oldid=18059100 30 aug 2009 Robert Prummel 19 sep 2007)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Boetje
Willem Boetje

Luitenant-generaal Willem Boetje (Wormerveer, 2 april 1849 - Den Haag, 28 juli 1943) was een Nederlands militair.

Hij vocht als Luitenant-Kolonel in Nederlands-Indië. Voor zijn inzet in Atjeh werd hij op 9 april 1895 beloond met de Militaire Willems-Orde. Op 24 mei 1897 volgde een Eresabel voor zijn verdiensten op Lombok.Boetje bracht het tot bevelhebber van het Nederlands-Indisch Leger.

In 1906 was de kanseliersfunctie van de beide Nederlandse ridderorden weer hersteld en zo weer in overeenstemming met de wettelijke bepalingen gebracht.Na de splitsing werd Viceadmiraal Stokhuyzen Kanselier van de Militaire Willems-Orde, een functie die sinds 1838 met die van Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw in één hand was geweest en sinds 1849 "Kanselier der Nederlandse Ridderorden" werd genoemd.
Luitenant-generaal Boetje volgde in 1916 Viceadmiraal Stokhuyzen op als Kanselier van de Militaire Willems-Orde en werd in 1918 als opvolger van J.H.L.F. von Franck ook Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. Men noemde hem aldra "Kanselier van de Nederlandse Ridderorden hoewel deze term in de wet niet voorkwam.

In 1918 intervenieerde Boetje toen een ontwerp-wet op de Militaire Willems-Orde gereed lag. Hij maakte bezwaar tegen een op ideeën van Luitenant-generaal F.H.A. Sabron berustende ontwerp van wet omdat dat niet bij de Indische praktijk aansloot.Van de hervorming kwam tot in de zomer van 1940 niets.

Op 9 juni 1927 werd Willem Boetje eervol ontslagen als Kanselier.

Willem Boetje was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en drager van het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven en het Lombokkruis.

Voorganger:
Viceadmiraal F.J. Stokhuyzen
als
Kanselier van de Militaire Willems-Orde
en
J.H.L.F. von Franck
als
Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau
Kanselier van de Militaire Willems-Orde
1916 - 1927
en
Kanselier van de Nederlandse Ridderorden
1918 - 1927
Opvolger:
Vice-Admiraal L. van den Bosch