Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pervasieve ontwikkelingsstoornis

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 1 jun 2009 om 10:40 (Pervasieve ontwikkelingsstoornissen is een term in de psychiatrie. ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pervasieve_ontwikkelingsstoornis&oldid=14506347|Wikipedia]))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pervasieve ontwikkelingsstoornissen (Pervasive Developmental Disorders, PDD) is een term in de psychiatrie waarmee vier ontwikkelingsstoornissen plus een restgroep worden aangeduid. Met 'pervasief' wordt 'diep doordringend' (in de hersenen) bedoeld.

Soorten

Tegenwoordig wordt als synoniem ook wel de term autismespectrumstoornissen of autisme gebruikt, maar op etiologische gronden en gedragsclassificaties houdt dit niet voor iedereen hetzelfde in. In mei 2006 verscheen dan ook een voorstel om de categorie te herzien en onderscheid te maken tussen autistische pervasieve ontwikkelingsstoornissen en niet-autistische pervasieve ontwikkelingsstoornissen.

Er worden in het DSM-IV vier pervasieve ontwikkelingsstoornissen onderscheiden en de restgroep NAO:

Mentale en lichamelijke elementen

Mentaal

Op mentaal vlak hebben pervasieve stoornissen vergaande invloed op het verloop van de ontwikkeling op tal van gebieden als sociale relaties en vaardigheden, taal en voorstellingsvermogen, motoriek, zelfbeeld, gevoelens, spel, fantasie, begrip van de dagelijkse wereld.

Lichamelijk

Op lichamelijk vlak hebben deze stoornissen in meer of mindere mate gevolgen voor het afweersysteem, de endocrinologie, het vetzuurmetabolisme, het aminozuur - of purinemetabolisme, en toename van oxidatieve stress door een afwijking in de werking van de neurotransmitters.

Zie ook