Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Essay:Op zoek naar de juiste bias.

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bias. Waar kende ik de term toch van? En toen wist ik het. Bias (Ook wel crossfield of voormagnetisatie genaamd.) was een term die veel gebuikt werd in goede, oude tijd van de bandrecorder over de mate waarin een band werd voorgemagnetiseerd. Door de magnetische geluidsdrager zoals b.v. een cassettebandje of een taperecorderband een heel klein beetje van een een onhoorbaar hoge toon te voorzien voor of tijdens de opname neemt de geluidsopname in kwaliteit enorm toe. Bij duurdere recorders was dit middels een knopje in te stellen, de goedkopere exemplaren hadden een vaste biasinstelling. Het leven in de professionele geluidswereld draaide vaak maar om één ding, namelijk in analogie met zit je haar wel goed, staat je bias wel goed. Bias was een onderwerp waarover geluidstechnici avonden konden bomen. De bias scheelde soms van band tot band en was van levensbelang voor je intermodulatie vervorming versus je hoge tonen. Het was immer een compromis. Zonder de best mogelijke bias echter geen goede opname.
De juiste bias, het middel om de systematische fout in het principe van b.v. een bandopname door een voorinstelling trachten op te heffen. Nu wordt de term bias veel vaker ge- en misbruikt binnen en vooral buiten de techniek, maar ik vind dit één van de duidelijkste voorbeelden van het begrip bias.

De kunst in de analoge tijd van de techniek was om de juiste balans, de juiste bias te vinden, of het nu om een meetopstelling, een bandopname of de instelling van een eindtrap van een versterker ging om het beste resultaat door middel van een compromis te bereiken. Want bias is altijd een compromis ofwel het kiezen tussen twee kwaden en vereist veel fingerspitsengefull.

Nu is de verleiding groot om bij het verder schrijven van deze essay om steeds maar naar een bepaalde online internetencyclopedie te gaan verwijzen. Maar soms moet men wijze raad gewoon aannemen en dit maal van de makers van "Fawlty Towers". Op de vraag waarom zij maar 12 afleveringen gemaakt hadden en niet meer of een nieuwe serie antwoordde zij: elk facet van blunders in het hotelwezen hebben we in de verschillende afleveringen uitgediept, er is eenvoudig niets meer over te zeggen. En dat geldt ook in dit geval.

Of toch eigenlijk wel. Ik werd namelijk gegrepen door de term "systemic bias" en nog wel in de relatie tot de z.g. gender gap en de jurk van . Hoewel ik geen idee had wat ermee bedoelt werd was mijn belangstelling gewekt. En vooral waarom dit nu juist het probleem van Wikipedia zou zijn en juist daar het panacee te vinden zou zijn. Uiteindelijk bedoelde men te zeggen dat een bepaalde groep mensen, te weten dat blanke, jonge hoogopgeleide mannen oververtegenwoordigd is en dat daardoor bepaalde onderwerpen die binnen hun belangstelling liggen oververtegenwoordigd zijn begreep ik uiteindelijk.

Een simpele constatering maar nog geen verklaring waarom men de term 'symmetric bias' gebruikte voor eigenlijk iets heel logisch en simpels. Ik besloot verder op zoek te gaan naar de betekenis en het gebruik van de term bias. Bias bleek niet een eenduidige betekenis te hebben. Ik kwam o.a tegen: vooroordeel, vooringenomen, gemiddelde afwijking, instelstroom, een systematische fout, voormagnetisatie enz. Verder spreekt men van een bias bij een marktonderzoek, las ik dat bias speelt met name bij allochtone kinderen, en nog veel meer. Kortom, een prachtig containerbegrip om iets simpels te zeggen op een ongelooflijk ingewikkelde manier.

Laten we teruggaan naar de oorsprong van de term bias. Bias is een term uit de radiotechniek die het verschil tussen het uitgezonden en het ontvangen signaal weergeeft. Dit kan door vele factoren verstoord worden door b.v atmosferische omstandigheden, gebrekkige antennes, storing door elektrische apparaten enz. zijn. Langzaam maar zeker heeft het begrip een andere betekenis gekregen. Steeds meer heeft het begrip de betekenis van een verstoring in algemene zin gekregen.