Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Theater Pathé

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 jan 2016 om 22:12 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Theater_Path%C3%A9&oldid=29426306 6 feb 2012 31 jan 2012 ‎ Boekenliefhebber)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theater Pathé in de Kalverstraat 122 was één van de vroege Amsterdamse bioscooptheaters, met ca. 500 plaatsen, de opening was op 15-07-1911 en de sluiting op 30-11-1923, vanaf 1925 ging men op dat adres verder met het Corso Theater. Evert Breman (1859-1926) was de architect van het Theater Pathé. Sinds 1885 werkte hij in Amsterdam, eerst als assistent van A.L. van Gendt, architect van onder meer het Concertgebouw. Het pand van Theater Pathé in de Kalverstraat 122 was al in 1854 gebouwd als concertzaal Diligentia en was later een café-chantant geworden. Eerst heette het Hôtel de France en dat bestond uit een café-restaurant met leeszaal en buffet. Breman verbouwde het pand in een korte periode tot een bioscooptheater met bijna 500 zitplaatsen. Het omvatte een bioscoopzaal met stalles en parket en een balkon met zitplaatsen en loges. Boven de ingang was een eenvoudige glazen luifel zichtbaar met houten ombouw en de opschriften Théâtre Pathé en het huisnummer 122.

Artikel in het Algemeen Handelsblad, 15-07-1911. Uitgaan: Theater Pathé' In 't hartje van de stad, in perceel Kalverstraat 122, is gisteravond een Bioscoop-theater geopend onder een zeer groote belangstelling van vele genoodigden die het keurige zaaltje en het ruime balcon geheel vulden. Zooals het programma vermeldt, zullen in het Theater Pathé voorstellingen worden gegeven van des middags half drie tot 's avonds elf uur.De openingsvoorstelling gisteren droeg een eenigszins feestelijk karakter. Bloemstukken versierden de vestibule, het orkest speelde de Nederlandsche en Fransche volksliederen en het programma muntte uit door vele rijke beelden. Interessant was het te zien, hoe van de fraaie vlechten der Normandische boerinnetjes de tallooze krullen en wrongen worden vervaardigd, die tegenwoordig ter op- en aanvulling van zoo menig dameskapsel worden gebruikt.De Pathé-Courant brengt actualiteiten uit vele landen en op velerlei gebied. Grapjes en dramatische scènes wisselen elkander ook in dit bioscooptheater af. Het theater dat er nu weer is bijgekomen, is gelegen in de hoofdstraat der stad midden in de Kalverstraat, en de naam Pathé is genoeg om te weten dat men daar het beste aantreft wat op bioscopisch gebied geleverd wordt. De zaal, thans nog voorloopig met witte muren en plafond, wat alles later beschilderd wordt, biedt aan 500 bezoekers een behoorlijke zitplaats; beneden en achteraan boven in balcon en loge. De ingang wordt gevormd door een ruime vestibule, en daarna treedt men de zaal binnen, schitterend verlicht, en zoolang de muziek van een klein orkest onder leiding van den heer Snoeck zich laat hooren, in 't duister natuurlijk, wanneer de bioscoop aan 't werk is, en dan de muziek in zachten toon de beelden begeleidt.Over de bioscoop-vertooning behoeven we wel niet lang uit te weiden. Ze zijn ruimschoots bekend die mooie Pathé-films, in die artistieke uitvoering en soms in die zacht-gekleurde tinten. Ter gelegenheid van de openingsvoorstelling, die door een groot aantal genoodigden werd bijgewoond, was gisteravond de vestibule gevuld met tal van bloemen en bouquetten. Het Apollo-theater in Den Haag had een bloemkrans gezonden met linten, waarop een goede wensch voor het welslagen stond gedrukt. De avond werd ingewijd door het Nederlandsche volkslied, onmiddellijk gevolgd door de Marsaillaise, welke volksliederen door het publiek staande werden aangehoord. De Pathé-courant, die men hier reeds elders met zooveel belangstelling volgde, gaf ook in het nieuwe Pathé-Theater de dingen van den dag te zien.

[1] (licentie is wel in orde) Zoek op Wikidata

rel=nofollow