Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Buslijn 65 (Groningen-Zoutkamp)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 12 jan 2016 om 20:47 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Buslijn_65_(Groningen-Zoutkamp)&diff=cur&oldid=38504879 17 jul 2013 Ctrl-alt-del 21 jan 2013)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lijn 65
Totale lengte:40,6 km
Huidige status:in gebruik
Busdienst door:Qbuzz
Traject
NLbusKBHFa Groningen, Groningen CS
NLbusHST Groningen, Hereplein
NLbusHST Groningen, Zuiderdiep
NLbusBHF Groningen, Grote Markt
NLbusHST Groningen, UMCG Noord
NLbusHST Groningen, W. van Doeverenplein
NLbusHST Groningen, Zaagmuldersbrug
NLbusHST Groningen, Oliemuldersbrug
NLbusHST Groningen, Pop Dijkemaweg
NLbusHST Groningen, Beneluxweg
NLbusBHF Groningen, P+R Kardinge
NLbusHST Groningen, Meedenpad
NLbusHST Groningen, Bakemastraat
NLbusHST Groningen, Granpré Molièreweg
NLbusHST Groningen, Van Eesterenlaan
NLbusHST Noorderhoogebrug, Boterdiepbrug
NLbusHST Adorp, Oude Adorperweg
NLbusHST Adorp, Harssenslaan
NLbusHST Adorp, Torenweg
NLbusHST Adorp, Munnikeweg
NLbusHST Sauwerd, Burchtweg
NLbusHST Wetsinge, Molenstreek
NLbusHST Wetsinge, Gemaal Tilburg
NLbusHST Winsum, Borgweg
NLbusBHF Winsum, Station
NLbusHST Winsum, Borgweg
NLbusHST Winsum, Priorstraat
NLbusHST Winsum, Rotonde N361
NLbusHST Winsum, Maarhuizerweg
NLbusHST Mensingeweer, Eenrummerweg
NLbusHST Mensingeweer, Mensingerweersterweg
Bestand:BSicon .svgABZlfSTRlg
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Eenrum, De Vennen (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Eenrum, Kerkhofslaan (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Eenrum, Raadhuisstraat (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Eenrum, Aagtsweg (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Wehe den Hoorn, Pastoor J. Martensstraat (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Wehe den Hoorn, W. H. Timersmastraat (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Wehe den Hoorn, Mernaweg (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTSTR Wehe den Hoorn, F. Cleveringestraat (lijn 65)
Bestand:BSicon .svgSTRNLbusHST Wehe den Hoorn, Kerkhofslaan (lijn 163 en 165)
STRrgKRZSTRrf
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, Welgelegen (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, Borg Verhildersum (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, Wierde (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, vd Munniklaan (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, R. Ritzemastraat 2 (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Leens, De Nije Nering (lijn 65)
NLbusHSTSTRBestand:BSicon .svg Leens, Breekweg (lijn 163 en 165)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, Westerhouw (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, De Lijnbaan (lijn 65)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, Borgweg (lijn 65)
NLbusHSTNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, Schapenweg (lijn 65, 165 en 163)
STRNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, Weegbrug (lijn 65)
ABZlfABZlg[[Afbeelding:BSicon_{{{3}}}.svg|30x30px|{{{3}}}]]
CONTfSTRBestand:BSicon .svg lijn 163 naar Lauwersoog
Bestand:BSicon .svgNLbusHSTBestand:BSicon .svg Ulrum, Elensterweg (lijn 65 en 165)
NLbusHST Vierhuizen, Viersprong (lijn 65 en 165)
NLbusHST Zoutkamp, Panserweg 14 (lijn 65 en 165)
NLbusHST Zoutkamp, Stationsstraat (lijn 65 en 165)
NLbusHST Zoutkamp, S. H. Woldringhstraat (lijn 65 en 165)
NLbusKBHFe Zoutkamp, Marnestraat (lijn 65 en 165)

Lijn 65 is een buslijn in de Nederlandse provincie Groningen, die rijdt tussen Groningen en Zoutkamp. De buslijn is de belangrijkste ontsluiting voor het marnegebied per openbaar vervoer.

De lijn vertrek vanaf de Marnestraat in Zoutkamp, en rijdt door Ulrum, Leens, Wehe den Hoorn, Eenrum en Mensingeweer naar het station in Winsum. Vanaf het station in Winsum rijdt de bus over de N361 en door Sauwerd en Adorp naar Groningen. Daar rijdt de bus door de wijk De Hunze naar Kardinge, vanaf daar rijdt de bus via de busbaan naar het centrum om vervolgens te eindigen op het busstation.

Geschiedenis

De geschiedenis van deze verbinding gaat terug tot het einde van de 19de eeuw. Op 15 juni 1884 werd de Spoorlijn Groningen - Delfzijl geopend, en op 16 augustus 1893 werd de Spoorlijn Sauwerd - Roodeschool geopend. Het gebied rond Winsum was hiermee ontsloten per rail. Door verschillende Omnibus-diensten werden ook dorpen in de omgeving verbonden met Groningen. Omdat op het traject naar Ulrum een redelijk vervoer was, trok dit geïnteresseerden voor een tramlijn. Op 10 november 1894 deden de firma Reinders & Knol Bruins kassiers en architect P.M.A. Huurman bij de Gedeputeerde Staten een verzoek voor een concessie van een paardentramweg van Winsum naar Leens, grotendeels lopende langs de toenmalige provincialeweg. Op 1 maart 1895 werd de vergunning verleend, op 7 oktober 1897 werd de naamloze vennootschap Tramweg-Maatschappij Winsum - Ulrum opgericht, en op 13 november 1897 vond in Winsum de opening plaats. De tram moest in 1922 plaats maken voor een lokaalspoorweg van Winsum via Eenrum naar Zoutkamp. Op 31 maart 1922 maakte de tram zijn laatste rit, en op 1 april 1922 werd de spoorlijn in gebruik gesteld.

In 1938 werd het personenvervoer op de spoorlijn opgeheven, het bedrijf Nienhuis & Jager uit Zoutkamp, dat al voor 1938 met een bus tussen Groningen en Zoutkamp reed, ging toen samen met Van Dijk & Flikkema uit Pieterburen (lijn Pieterburen - Groningen) en Van der Veen & Blijham uit Kloosterburen (lijn Hornhuizen - Groningen) om de verwachte vervoersstijging aan te kunnen. De drie bedrijven vormden samen het naamloze vennootschap Marnedienst. Al in 1939 werd de Marnedienst sterk uitgebreid, doordat ook de N.V. Verenigde Autobusdienst Ondernemers (VADO) te Uithuizen (lijn Uithuizen - Bedum - Groningen) zich aansloot. De Marnedienst was nu in grootte de tweede streekvervoeronderneming van de provincie, na de GADO. In 1948 nam het bedrijf het traject Uithuizen - Roodeschool van de DAM over, deze lijn werd daarbij verlengd naar Oudeschip. In Groningen had de Marnedienst haar eigen busstation, eerst in de Nieuwe Ebbingestraat en vanaf 1953 aan de kop van de Bedumerweg. In later jaren reed een deel van de bussen door via de Grote Markt naar het autobusstation bij het Hoofdstation. In 1954 werden alle aandelen overgenomen door de NS-dochteronderneming GADO te Hoogezand. Die zette de exploitatie in eerste instatie voort onder de naam Marnedienst. Vanaf 1967 werden de lijnen onder de vlag van de GADO zelf geëxploiteerd.

De vroegere Marnedienst-buslijnen, die sinds 1999 in handen waren van Arriva (dat de GADO had overgenomen) als onderdeel van de Concessie GGD - Groningen Provincie, gingen op 13 december 2009 over naar Qbuzz.[1]

Sneldienst

Vanaf 1998 wordt er naast lijn 65 een sneldienst onderhouden tussen Groningen en Zoutkamp. Deze bus met het lijnnummer 165 rijdt na Mensingeweer dezelfde route als lijn 163 over de N361 naar Ulrum, en stopt alleen bij een 3-tal haltes aan de N361. Na Ulrum rijd deze bus via de normale route naar het eindpunt Marnestaat in Zoutkamp. Deze snelbus rijdt 2 ritten van Zoutkamp naar Groningen en twee ritten van Winsum naar Zoutkamp in de ochtenspits. 's Middags rijdt deze bus tussen èèn en zes 's middags een keer per uur van Groningen naar Zoutkamp. Deze sneldienst is 9 minuten sneller dan lijn 65. Deze lijn rijdt alleen op werkdagen, en rijdt in schoolvakanties via Eenrum.

Station Winsum

Lijn 65 richting Groningen bied op het station van Winsum een aansluiting op de trein naar Groningen. Veel reizigers maken hier gebruik van vanwege de kortere reistijd (15 minuten per trein, 30 à 35 minuten per bus). Dit had tot gevolg dat vanaf begin 2006 de dienstregeling van buslijn 65 en 67 tussen Winsum en Groningen werd uitgedund, zo reed lijn 65 's avonds niet meer door naar Groningen en reed lijn 67 helemaal niet meer door naar Groningen. Deze uitdunning is in de loop der jaren beetje bij beetje teruggedraaid. Alle ritten van lijn 65 rijden op dit moment weer door naar het station van Groningen, op de laatste twee na, deze eindigen op Kardinge. [2]

Frequentie en Materieel

Lijn 65 rijdt doordeweeks een keer per uur in beide richtingen, aangevuld met twee extra ritten in de ochtend naar Groningen. De eerste rit vertrekt om 5:35 uit Zoutkamp en de laatste rit vertrekt om 23:24 vanaf Kardinge. De reistijd is gemiddeld een uur en tien minuten. Samen met de sneldienst 165 rijdt deze bus 's middags 2 keer per uur van Groningen naar Zoutkamp. Op zaterdag rijdt lijn 65 de hele dag 1 keer per uur. Op zondagochtend rijdt lijn 65 een keer in de twee uur, en vanaf èèn uur een keer per uur. Op zondag rijdt de bus echter niet verder dan Kardinge, daar is een overstap op stadslijn 6 richting het centrum. Lijn 65 wordt het grootste deel van de dag gereden door een standaard streekbus van het type Mercedes-Benz Citaro. De drukste ritten in de ochtendspits worden door gelede bussen gereden. Enkele ritten op andere momenten van de dag kunnen ook met gelede bussen uitgevoerd worden.

Galerij

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow

Sjabloon:Navigatie buslijnen consessie GD