Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kringloopeconomie

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 1 dec 2015 om 16:22 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kringloopeconomie&oldid=45400933 Femkemilene 25 nov 2015)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder het begrip circulaire economie of kringloopeconomie wordt een economisch en industrieel systeem verstaan dat de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en het herstellend vermogen van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt neemt, waardevernietiging in het totale systeem minimaliseert en waardecreatie in iedere schakel van het systeem nastreeft.[1] Binnen de circulaire economie worden twee verschillende kringlopen onderscheiden: de biologische kringloop voor onder andere voedsel en de technische kringloop voor bijvoorbeeld metalen.[2]

De term circulair wordt gebruikt als tegenhanger van een lineaire economie waar grondstoffen gedolven worden, vervolgens in een product verwerkt worden en tot slot worden weggegooid. In een volledig circulaire economie bestaat het begrip afval niet meer.

Het promoten van de circulaire economie is een van de prioriteiten van het Nederlandse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2016.[3]

Voorbeelden

Een voorbeeld van een product uit een circulaire economie is een modulaire smartphone. De telefoon kan makkelijk uit elkaar gehaald worden zodat verschillende grondstoffen kunnen worden gerecycled zonder veel verlies van kwaliteit. Ook is de telefoon makkelijk te repareren. Ook het gebruik van duurzame energie valt onder de circulaire economie.


Bronnen, noten en/of referenties

Referenties

  1. º TNO - Kansen voor de circulaire economie in Nederland (2013). Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
  2. º Circular Economy. Ellen Macarthur Foundation Geraadpleegd op 25 november 2015
  3. º Prioriteiten Nederlands EU-voorzitterschap bekend. Vereniging van Nederlandse Gemeenten Geraadpleegd op 25 november 2015
rel=nofollow
rel=nofollow