Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Prins Mauritsmedaille

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 27 feb 2015 om 02:54 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Prins_Mauritsmedaille&oldid=22647190 16 sep 2010 Robert Prummel 2 jul 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Peijnenburg, G.H.J.M. - Bernhard, Prins - SFA008007222.jpg
Prins Bernhard reikt in 1984 de Prins Maurits-Medaille uit aan secretaris-generaal van defensie Gerard Peijnenburg.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging 'Ons Leger' heeft op 6 juli 1935 een onderscheiding, de Prins Maurits-Medaille ingesteld.

De medaille wordt uitgereikt aan burgers en militairen die door "loffelijke daden hebben bijgedragen tot verhoging van het aanzien van de Koninklijke Landmacht en aan hen, die op buitengewone wijze hebben bijgedragen aan de kennis van de krijgshistorie van de Nederlandse krijgsmacht". Sinds 1984 wordt de medaille alleen nog als draagmedaille uitgereikt en is de legpenning afgeschaft. Voor die dag kregen de burgers een legpenning.

De massief zilveren medaille met een middellijn van 35 millimeter vertoont op de voorzijde het borstbeeld van Prins Maurits. De naam van de ontwerper (Jac.J. van Goor) is aan de onderzijde van dit borstbeeld vermeld. Binnen het randschrift is, in kleiner lettertype, de naam "MAURITS . PRINS . VAN . ORANJE . GRAAF . VAN . NASSAU" te lezen. Het randschrift op de voorzijde luidt: "STICHTER V.D. NEDERLANDSCHE KRIJGSMACHT".

De keerzijde van de medaille vertoont de tekst "VOOR / HET VADERLAND / KONINKLIJKE / NEDERLANDSCHE / VEREENIGING - ONS LEGER - / VOOR LOFFELIJKE DADEN / EN / KRIJGSGESCHIEDKUNDIG / ONDERZOEK".

Het lint waaraan de medaille op de linkerborst wordt gedragen is oranje met aan weerszijden brede banen Nassaus blauw en wit met de blauwe banen aan de buitenzijde. Nederlandse militairen verkregen collectief verlof om de medaille, die maar zelden wordt verleend, te dragen.

De medaille was een van de onderscheidingen van Prins Bernhard der Nederlanden, zie de Lijst van onderscheidingen van prins Bernhard der Nederlanden.

rel=nofollow