Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ignaz Trebitsch-Lincoln

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 16 feb 2015 om 11:56 (infobox)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ignaz Thimoteus Trebitsch-Lincoln (Paks, Oostenrijk-Hongarije, 4 april 1879Shanghai, 4 oktober 1943), van joodse afstamming, was gedeelten van zijn leven actief als protestants zendeling, anglicaans priester, Brits parlementslid, Duits spion en nazi-collaborateur en boeddhistisch monnik.

Leven

Ignaz Trebitsch-Lincoln (oorspronkelijk Abraham Schwarz, ook bekend als Moses Pinkeles) werd geboren in een orthodox-joodse familie. Na een studie luthers-protestantse theologie in 1898 werd hij als lutheraan gedoopt. Hij trok naar Montreal, Canada, waar hij presbyteriaans predikant werd en trouwde met een vrouw van Duitse afstamming. Een zoon uit dit huwelijk beschouwde zich zijn leven lang als jood. Trebitsch-Lincoln ging vervolgens naar Groot-Brittannië, waar hij aanvankelijk anglicaans priester was, tot hij zich aansloot bij de quakers. In 1910 werd hij als liberaal parlementslid verkozen voor het House of Commons.

Nadat hij in Duitsland aangeklaagd werd wegens spionage, vluchtte hij in 1918 naar New York. Van daar werd hij uitgeleverd aan Groot-Brittannië, waar hij wegens bedrog en documentenvervalsing veroordeeld werd. Hij bracht drie jaar door in een tuchthuis in Londen.

In 1920 was hij in Duitsland betrokken bij een poging tot staatsgreep door de nationaalsocialisten en was in die situatie hun persspreker. Toen de staatsgreep bleek te mislukken, vluchtte hij naar Wenen. In november 1921 reisde hij naar China. Daar werd hij de raadgever van de krijgsheer Wu Peifu. In 1925 kreeg hij de toelating om Groot-Brittannië binnen te reizen, om er afscheid te nemen van zijn zoon, die als soldaat veroordeeld was wegens moord. Toen zijn schip in Marseille aankwam, bleek zijn zoon intussen reeds geëxecuteerd te zijn.

In Ceylon (Sri Lanka) onderzocht Trebitsch-Lincoln het boeddhisme, waarna hij in China tot boeddhistisch monnik werd gewijd. Hij verzamelde een groep van dertien westerse boeddhisten om zich heen, en was in 1931 hun abt met de naam Chao Kung (Chinees 照空 pinyin: Zhào Kōng).

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij contact op met de nazi’s met het plan het hele boeddhistische oosten in opstand te laten komen tegen de Britse invloed. De opperbevelhebber van de Gestapo in het Verre Oosten, SS-kolonel Josef Meisinger, drong erop aan dat dit plan ernstig overwogen diende te u worden.

rel=nofollow
 
rel=nofollow