Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Duitse expeditie naar Tibet onder leiding van Ernst Schäfer
Op initiatief van Heinrich Himmler en de SS-organisatie Ahnenerbe werd in 1938–1939 onder leiding van de zoöloog Ernst Schӓfer een Duitse expeditie ondernomen naar het toen nog grotendeels onbekende oosten van Tibet. De onderneming had verschillende doelen, zoals het zoeken naar kouderesistente graansoorten en naar een robuust paardenras voor de Duitse oorlogseconomie, en te speuren naar aanwijzingen voor de theorie dat er zich in afgelegen streken in de Himalaya nog resten van de een oer-arische bevolking zouden bevinden.
Expeditieleden
De zoöloog Ernst Schäfer had de leiding over de expeditie. De andere expeditieleden waren Edmund Geer, de manager van de expeditie, de antropoloog Bruno Beger, de geofysicus Karl Wienert, de botanicus en entomoloog Ernst Krause, die ook de cameraopnamen maakte van de expeditie.
Ernst Schäfer had bij het vertrek de rang van Obersturmführer (luitenant). Krause en Wienert waren op dat moment nog geen leden van de SS.
Reisverloop
De expeditie vertrok op 19 april 1938 vanuit Genua. Op 13 mei 1938 kwamen de expeditieleden aan te Calcutta. Schäfer ontving een telegram van de consul-generaal te Calcutta, met de mededeling dat de Tibetaanse regering de expeditie geen toelating gaf om Tibet binnen te reizen.
Na door Brits Indië en vervolgens door Sikkim te zijn gereisd, bereikte de expeditie in oktober 1938 de Indisch-Tibetaanse grens. In Tibet bouwden zij vriendelijke betrekkingen op met de plaatselijke Tibetaanse autoriteiten, die hun aanvraag om verder te mogen reizen doorstuurden aan de regering. Na enkele weken kregen zij de toelating om naar Lhasa te reizen en er twee weken te verblijven. Op 19 januari 1939 bereikten zij de „verboden stad”, Lhasa. Door verdere onderhandelingen kunnen ze uiteindelijk tot maart in Lhasa blijven, waar zij de eerste diplomatieke betrekkingen knoopten tussen het Duitse Rijk en Tibet.
Uit het filmmateriaal dat tijdens de reis werd opgenomen, ontstond later de film Geheimnis Tibet, die vanaf 1943 werd vertoond. De documentairefilm werd door het Duitse ministerie voor propaganda voorgesteld als een paradevoorbeeld van nationaalsocialistisch wetenschappelijk werk.
Geheimnis Tibet, met Engelse ondertitels op YouTube
Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Deutsche Tibet-Expedition Ernst Schӓfer op Wikimedia Commons.
Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
Hulp genealogie en geschiedenis (Nederland)Deepl vertaler • Schrijfassistent VRT] • ChatGPT (Opgepast! Altijd verifiëren!)] • Claude.ai (Opgepast! Altijd verifiëren!)] • Bing Copilot (Opgepast! Altijd verifiëren!)] • tekst herschrijven met scribbr.io •