Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zekere Zorg

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 27 dec 2014 om 23:44 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zekere_Zorg&oldid=42752362 PaulJacobs90 14 dec 2014)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Zekere zorg logo.png

Zekere Zorg is een Nederlandse online vergelijkingswebsite voor gezondheidsinstellingen. Naast de vergelijkingsmodule is het sinds 2014 ook mogelijk om antwoord te krijgen op de meest gestelde vragen rondom het onderwerp "zorgverzekering".


Geschiedenis

Het domein zekerezorg.nl ging in 2006 voor het eerst live, maar opereert sinds 2012 pas als online vergelijker voor gezondheidsinstellingen. Door de jaarlijks toenemende vragen rondom de zorgverzekering en de daarbij behorende premies en toeslagen besloot Zekere Zorg daarom de meestgestelde vragen rondom de zorg te verzamelen en op te nemen op de website. Veel Nederlanders zien namelijk door de bomen het bos niet meer en kunnen door middel van het overzicht gemakkelijker antwoorden vinden op populaire zorgvragen.

Producten

Zekere Zorg vergelijkt alleen zorgverzekeringen (voorheen ziektekostenverzekeringen). Het is helaas nog niet mogelijk om de verschillende instellingen en beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg zoals ziekenhuizen, tandartsen en fysiotherapeuten te vergelijken.

Zorgverzekering

Jaarlijks worden er veranderingen doorgevoerd aan de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering. Deze verzekering maakt het mogelijk om gebruik te maken van bepaalde zorginstanties, die in zijn geheel, of gedeeltelijk worden vergoed.

In de wet staat vastgesteld dat iedereen die in Nederland woont of werkt recht heeft op dit pakket. Daarom is het handig om te weten wat er allemaal onder dit basispakket valt, maar ook wat de geplande veranderingen zullen zijn in het nieuwe jaar.

Medicijnen en verbandmiddelen die uw huisarts of specialist voorschrijven, zullen meestal worden vergoed. In sommige gevallen is een eigen bijdrage van toepassing, of kan alleen het goedkoopste geneesmiddel vergoed worden door de verzekeraar. In het geval van medische hulpmiddelen moet de verzekeraar geraadpleegd worden. Deze kan u vertellen of het desbetreffende hulpmiddel vergoed kan worden. Ook kan de verzekeraar u aanvullende informatie verstrekken als een reparatie of vervanging noodzakelijk is.

Als u per ambulance naar een plek gebracht moet worden voor de nodige zorgverlening, dan zal dit meestal worden vergoed. Dit geldt in principe niet voor vervoer per auto of openbaar vervoer. Soms is het mogelijk om een kilometervergoeding te krijgen of de betaalde kosten te declareren. Het verblijf in het ziekenhuis en de geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen zijn ook gedekt in het basispakket, net als kraamzorg.

In het geval van tandheelkundige zorg zijn afspraken voor een kunstgebit, of met de kaakchirurg verzekerd. Ook de controle en eventuele behandeling van het gebit zijn verzekerd, maar dan wel tot de leeftijd van 18 jaar.

Fysiotherapie zal pas na een aantal behandelingen vergoed worden. Bij enkele chronische aandoeningen zal dat vanaf de 21ste behandeling ingaan. Bij bekkenfysiotherapie zullen alleen de eerste negen behandelingen worden vergoed.

Bij de GGZ, oftewel geestelijke gezondheidszorg, wordt er van mensen met zware psychische problemen (tweedelijns) verwacht dat ze een eigen bijdrage leveren bij een verblijf of langdurige behandeling. Per afspraak voor mensen met minder zware problemen (eerstelijns) dient men een eigen bijdrage van 20 euro te leveren.

Hiernaast worden behandelingen in logopedie, ergotherapie en dyslexiezorg in bepaalde mate vergoed. 'Het is daarom aan te raden om altijd de polisvoorwaarden te bestuderen van uw zorgverzekering. Overal zijn wel uitzonderingen op en deze verschillen per verzekeraar. Anders zou u onverhoopt vervelende verrassingen tegen kunnen komen.

Meer informatie

Externe links