Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lektober

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 29 jun 2014 om 09:29 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lektober&oldid=41548846 M.botterman 15 jun 2014)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oktober 2011 werd in Nederland uitgeroepen tot maand van de privacylek en kreeg de naam Lektober. Elke werkdag werd er door Webwereld en freelance journalist Brenno de Winter een ICT-privacylek bij websites van organisaties en overheden bekend gemaakt.

Ontstaan

Steeds vaker bleek dat organisaties en overheden te weinig aandacht spendeerden aan het beveiligen van de privacygegevens die ze beheerden. Nochtans kan op relatief simpele wijze informatie achterhaald worden terwijl het beschermen van dergelijke gegevens eveneens eenvoudig is.

Actie

Elke dag van de werkweek werd er een ICT- en privacylek gepubliceerd. De desbetreffende organisaties en overheden werden op voorhand op de hoogte gebracht zodat ze de nodige maatregelen konden treffen. Databases werden niet gedownload of openbaar gemaakt. Beheerders van privacygegevens zijn zich niet bewust van hun verantwoordelijkheden. Ze moeten de opgeslagen informatie voldoende beveiligen zodat die niet in handen komt van black-hat-hackers en de gewone gebruiker het slachtoffer wordt.

Doel

Het doel om privacylekken openbaar te maken is verantwoordelijken van privégegevens die slecht beveiligd zijn aan te spreken en tot actie te dwingen.[1] Men hoort vaak alleen over het topje van de ijsberg, de Lektober-actie dient om de volledige ijsberg inzichtelijk te maken.[2]

Huidige situatie

Eind 2012 leek er een verbetering op te merken, maar deze was nog niet genoeg. In april 2013 zijn er nog steeds te veel websites, met keurmerk, die niet voldoende beveiligd worden.[3] Uit onderzoek blijkt dat de risico's nog steeds onvoldoende aandacht krijgen van fabrikanten, service providers en beheerders.[4]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º van der Meijs S. Lektober: iedere dag een privacylek op Webwereld geraadpleegd op 13 juni 2014
  2. º Arno & Ikram Lektober uit frustratie ontstaan geraadpleegd op 16 juni 2014
  3. º Bakker J.Webwinkels en keurmerken zakken voor lektober-test geraadpleegd op 13 juni 2014
  4. º Moonen R.Digitale achterdeuren in de Nederlandse internet infrastructuur geraadpleegd op 17 juni 2014
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow