Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Campus Maastricht

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 28 feb 2014 om 00:37 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Campus_Maastricht&oldid=40641799 Cumulus 2 dec 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Campus Maastricht of Campus Randwyck was de voorlopige naam van de door Santiago Calatrava ontworpen en reeds in aanbouw zijnde campus van de Universiteit Maastricht in de wijk Randwyck in Maastricht, waarvan de realisatie in 2009 werd afgeblazen.

Ontwerp

Campus Maastricht was een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Calatrava ontwierp de campus als een 300 meter lange 'straat', bestaande uit geschakelde kubussen, uitmondend in een 'dwarsstraat' met een 65 meter hoge woontoren, eveneens opgebouwd uit kubussen. Onder de toren was een door kubussen ingeklemde, halfronde sporthal geprojecteerd.

De betonnen kubussen zouden, typerend voor Calatrava, op een geraamte van zogenaamde pi-frames rusten. Zowel de kubussen als de sporthal zouden bekleed worden met koper. Rondom het complex zou een grote vijver worden aangelegd met een zuiveringsinstallatie om de koperdeeltjes uit het water te filteren. Bij een eerder ontwerp van de campus was er nog geen sprake van koper. De eerste renders lieten, in lijn met de verwachtigingen die men van deze architect had, een reeks witte kubussen zien. Het gebruik van koper op een dergelijke grote schaal leidde in 2008 tot enige commotie.

Campus Maastricht was het tweede ontwerp van Calatrava dat in Nederland gerealiseerd zou worden. Eerder ontwierp hij drie bruggen over de Hoofdvaart nabij Hoofddorp. In de Maastrichtse buurstad Luik werd in 2009 het station Liège-Guillemins opgeleverd.

Bouw en financiering

Bestand:CampusMaastricht1.jpg
Overzicht van de bouwput, najaar 2009

Het idee voor de campus ontstond naar aanleiding van de wens van de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht om een aantrekkelijk leefklimaat te bieden aan internationaal toptalent. De Campus Maastricht moest voorzien in de behoefte aan goede voorzieningen op het gebied van huisvesting en sport. Daartoe zouden 96 guesthouses, 402 studio's en 22 appartementen voor universitaire medewerkers worden gerealiseerd. Verder was er ruimte gereserveerd voor kantoren voor startende ondernemingen, en zou er een groot universitair sportcentrum komen. Campus Maastricht zou geïntegreerd worden in een bestaand complex van gebouwen van de universiteit in Randwijck (o.a. Academisch ziekenhuis Maastricht).

Voor de bouw van de campus moest de bestaande universitaire sporthal worden gesloopt. Een tijdelijke sporthal aan het Debyeplein voorzag in de leemte.

De Maastrichtse woningcorporatie Servatius nam de geraamde bouwkosten van ruim 130 miljoen euro voor haar rekening. Voor de uiteindelijke exploitatie waren zowel de universiteit, de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg verantwoordelijk.

Stillegging bouw en gevolgen

Bestand:CampusMaastricht6.jpg
Parkeerterreinen azM nabij de bouwput van Campus Maastricht, 2011

De bouw van de campus ging officieel op 22 november 2008 van start en moest volgens planning in 2011 zijn voltooid. In het voorjaar van 2009 werd de bouw van de campus echter stilgelegd vanwege financiële problemen bij opdrachtgever Servatius. Of de bouw toch nog kon worden voortgezet was een jaar lang onduidelijk. Voormalig directeur van Servatius, Lex Verzijlbergh, meldde najaar 2009 dat er vergevorderde plannen waren om met nieuwe investeerders de plannen toch te realiseren. De geraamde kosten waren toen al opgelopen van 165 miljoen tot meer dan 220 miljoen euro. In november 2009 werd het project definitief stopgezet.[1]

De woningbouwvereniging Servatius ontsnapte ternauwernood aan een faillissement en was na het mislukken van het campusproject gedwongen drastisch te reorganiseren. Over de toekomst van het terrein - waarin zich nog steeds de fundamenten van de Calatrava-campus bevinden - werd jarenlang onderhandeld. In 2013 werd hierover overeenstemming bereikt en werd tevens bekend gemaakt dat de woningbouwvereniging zal meebetalen aan een nieuwe universitaire sporthal, ter vervanging van de eerder gesloopte hal. Het terrein is grotendeels in gebruik als parkeerterrein.

Vanaf 2010 ontwikkelde de Universiteit Maastricht plannen voor een Health Campus, met onder andere veel ruimte voor nieuwe bedrijven op het gebied van life sciences. Deze nieuwe campus is qua architectuur minder ambitieus en zal slechts geleidelijk, naar mate er vraag is naar nieuwe gebouwen, worden gerealiseerd. In 2013 werd door koning Willem-Alexander het brain imaging centrum Brains Unlimited geopend, waar een drietal zeer krachtige fMRI-scanners staan opgesteld, onder meer voor hersenonderzoek.

Bronnen, voetnoten

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Campus Randwyck (Maastricht) op Wikimedia Commons.

rel=nofollow