Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Claude Goudimel

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 13 dec 2013 om 10:13 (+)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Claude Goudimel (ca. 1514 tot 1520 – tussen 28 en 31 augustus 1572) was een Frans componist, muziekuitgever en muziektheoreticus uit de renaissancetijd. Hij componeerde een aantal melodieën van het Geneefse Psalter.

Goudimel was koordirigent bij Besançon. Omstreeks 1549 kwam hij naar Parijs, waar hij zijn eerste twee muziekstukken publiceerde.

Van 1557 tot 1567 woonde hij te Metz in de entourage van de maarschalk van Vieilleville, die de protestanten gunstig gezind was. Rond 1560 werd Goudimel een calvinist. Hij verliet de katholieke kerk nadat hij een Magnificat „ex octo modis” (vijfstemmig) en vier missen had gecomponeerd.

Van Metz trok hij terug naar Besançon, en van daar naar Lyon, waar hij tijdens een periode van ziekte werd verrast door de Bartholomeüsnacht. Hij werd zoals de meesten van de protestantse bewoners van Lyon vermoord en zijn lichaam werd in de Rhône gegooid.

Werken

Goudimel is vooral bekend gebleven door zijn in 1565 gepubliceerde toonzetting van het Geneefse Psalter, een metrische vertaling van de Psalmen door Clément Marot en Théodore de Bèze. Het Psalter verscheen acht jaar later met een Duitse vertaling van Ambrosius Lobwasser te Leipzig en werd in Duitsland even graag gebruikt als in Frankrijk. Uit het voorwoord van dit werk blijkt dat Goudimel de melodieën niet zelf componeerde, maar ze had overgenomen en bewerkt.

Naast de muziek voor de psalmberijming publiceerde hij Missen, Motetten, muziek voor de Oden van Horatius, en een respectabel aantal chansons, waarvan een deel samen met gelijkaardige werken van Orlando di Lasso in 1574 te Lyon verschenen in een verzameling met de titel La fleur des chansons. Deze stammen bijna allemaal uit de periode voor hij tot het protestantisme overging.

Weblinks