Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Albert Schram

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 2 okt 2013 om 00:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Albert_Schram&oldid=39013232 Erganbjem 18 sep 2013)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Albert Ernst Giovanni Schram (2 september 1964 in De Bilt) is de rector van de Papua New Guinea University of Technology (UNITECH). Hij nam op 7 februari 2012 de positie over van Misty Baloiloi, die gedurende de 17 voorgaande jaren rector is geweest. Schram is tevens adjunct professor aan James Cook University's Institute Cairns (Australië) en aan de Universiteit van Turabo Business School (Puerto Rico).

Academisch Leiderschap

Sinds 1999, Schram heeft een aantal bestuurlijke en leidinggevende functies in de academische wereld op zich genomen. Van 1994-2003 werkte hij in San José, Costa Rica aan de Latijns-Amerikaanse Universiteit voor Wetenschap en Technologie ULACIT waar hij de rang van de professor bereikte in 1999. Hij is promotor geweest van vijf proefschriften.

Van 1999 tot 2003 coördineerde hij een milieu-economische programma voor Centraal-Amerika aan de Universiteit van Costa Rica. Ook werkte hij als adviseur en milieu-accountant voor het Costa Ricaanse Ministerie van Milieu en de Bandera Ecológica programma voor milieubeheer. Voor twee en een half jaar, was hij research fellow aan de Universiteit van Gent Centrum voor Milieu-Economie en Management.

In 2005 werd hij Resident Lecturer, en kortstondig waarnemend directeur aan de School voor Field Studies "Center for Marine Resources Studies" op South Caicos (Turks-en Caicoseilanden). In 2006, werd hij wetenschappelijk directeur bij Hoge Hotelschool Maastricht van de Hogeschool Zuyd (Nederland). Van 2007 tot 2011 was hij adviseur onderzoeksfinanciering bij de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht, waar hij verdere training en coaching ontving voor leidinggevende functies. In deze periode bezocht hij Brussel vaak en werd een expert in onderzoek en academische financiering.

Schram is ook getraind in probleem gestuurd onderwijs, waarvoor de Universiteit Maastricht internationaal befaamd is. In 2013 bereikte de Universiteit Maastricht de 6de positie in de Times Higher Education World University Rankings voor de universiteiten onder de 50 jaar oud, en 7de positie in de overeenkomstige QS World University Rankings.

Academisch en Beleidswerk

Schram heeft zijn proefschrift gepubliceerd met Cambridge University Press in 1997 met de titel "Railways and the Formation of the Italian State in the Nineteenth Century". Daarna publiceerde hij over een breed scala van onderwerpen in het management en sociale wetenschappen: maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu en experimentele economie, economische waardering, klimaatverandering, groene economie, tijdsbesteding sociologie, gezondheidszorg management en risico-evaluatie.

In 2011, voerde hij een beleidsstudie uit over het onderzoek van de Europese Commissie de beleidsdoorlichting over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie (Europese Commissie)[1]. In 2011 droeg hij bij aan de verkennende studie over de groene economie voor de European External Action Service voor de Rio +20 VN-top met case studies over Canada, Zuid-Korea, China, Thailand, Brazilië, Mexico en Tunesië.

Zijn lange termijn onderzoeksbelangstelling richt zich op de invloed van multinationale ondernemingen en opkomende grote technologische systemen in de sociale en economische ontwikkeling op de lange termijn. Schram's denken over economische en sociale ontwikkeling werd sterk beïnvloed door de cursussen van prof. Nicholas Stern over ontwikkelingseconomie volgde hij aan de London School of Economics in 1993.

Schram heeft onderwezen op universitaire opleidingen in het Engels en Spaans op alle niveaus over milieu-economie en beleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, internationaal ondernemen, de geschiedenis van de multinationale bedrijven en over projectmanagement en de financiering.

Vanaf 1996 gebruikte hij het internet voor zijn onderwijs, en maakt gebruik van een student gecentreerde benadering van het onderwijs door middel van case studies en probleem gestuurd onderwijs. Hij is uitgenodigd als gastspreker in verschillende Europese en Latijns-Amerikaanse landen, de VS, China en India.

Biografie

Albert Schram is de oudste van twee kinderen. Zijn vader Kees Schram is een Nederlands theoretisch natuurkundige. Zijn moeder, Laura Pighi, is een docent Italiaanse literatuur. Van jongs af aan heeft hij veel gereisd in Europa en in het bijzonder in Italië.

Schram werd opgeleid in Nederland tot zijn Masters Degree (doctoraal). Hij voltooide het Gymnasium B programma op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Hij deed zijn Masters in de Europese geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, waarvoor hij een studiebeurs voor 3 maanden ontving van het Nederlandse Instituut te Rome.

Van 1990 tot 1993 ontving hij een PhD beurs voor het Europees Universitair Instituut in Florence (Italië). In 1994, Schram promoveerde op het gebied van Economische- en Bedrijfsgeschiedenis van dit instituut. Sindsdien heeft hij zich gevestigd in Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, België, Nederland, Turks en Caicoseilanden, Italië, en Papoea Nieuw-Guinea. Hij woont nu met zijn Keniaanse vrouw Paulina in Lae, Papoea Nieuw-Guinea. Hij heeft geen kinderen.

Externe links

Q14921123 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Referenties

  1. º [1], European Commission, Towards Greater Social Responsiblity
rel=nofollow
rel=nofollow