Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans Kuiper

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 3 jul 2012 om 13:03 (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=J.G.J_Kuiper&oldid=31730326 Tilly Kuiper op 3 jul 2012 om 01:56)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

=== Johannes Gijsbertus Jacobus Kuiper
Malacoloog ===


J. G. J. Kuiper
Roepnaam: Hans

Geboren op 3 september 1914 te Vries (Nederland). Overleden op 7 juli 2011 te Baarn (Nederland.)


Hans Kuiper bracht zijn jeugd tot zijn zevende jaar door in Nederlands-Indië, waarna Hans met twee andere broers en een zus naar Nederland werd gebracht waar ze in een Internaat voor Missionariskinderen werden geplaatst. Middelbare schoolopleiding volgde aan het Stedelijk Gymnasium te Utrecht. Hans werkte als scheepsjongen en als baliejongen bij een reisbureau.
In 1939 vertrok hij naar Duitsland als assistent van de Nederlandse militair attaché in Berlijn. Na de oorlog werd Hans diplomaat en werkte in Bern, Bonn en Parijs.
Hans Kuiper was adjunct-directeur van het Institut Néerlandais in Parijs. Zijn laatste betrekking was directeur van de Voorlichtingsdienst van de Nederlandse Ambassade te Parijs. Meevaren op een onderzeeboot was een lang gekoesterde wens die in vervulling ging als pensioneringsgeschenk.


-Weduwnaar van Annie Geefhuijzen-Althuisius met wie hij een dochter kreeg. Annie overleed vlak na de geboorte van deze dochter.
-Gehuwd geweest en gescheiden van Johanna Justina Wefers Bettink (Joke) met wie hij een zoon en twee dochters kreeg.
Zijn zoon-Free (Frederik H.) overleed door een noodlottig ongeval op 30 jarige leeftijd.
-Met zijn partner Meggy François had Hans een hechte band. Zij waren levensvrienden, hielden elkaar jong en leefden tientallen jaren in hun eigen wereld. Meggy stimuleerde Hans keer op keer weer tot publiceren.

Helaas overleed Meggy-die jonger was- eerder dan Hans. Hij woonde 56 jaar in Frankrijk, vlak bij Parijs. Op 14 juli 2008 ( quatorze juillet, de Franse Feestdag) verliet Hans Kuiper op hoge leeftijd- nog vitaal ondanks het gemis van zijn dierbare Meggy, zijn geliefde Frankrijk.
Hans bracht de laatste drie jaar door in de buurt van zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden. Hans overleed op 7 juli 2011. Het toeval wil (zijn humor ging door na zijn overlijden) dat de uitvaartplechtigheid plaatsvond op 14 juli 2011.


Malacologie

Vanaf dat Hans in het Internaat voor missionariskinderen woonde ontwikkelde hij zich in al zijn vrije tijd tot malacoloog. Zijn moeder zond hem regelmatig prachtige schelpen toe vanuit het oude Indië. Hij werd een specialist op het gebied van weekdieren en wereldbekend in zijn vakgebied. Hans kent wereldwijd veel meren, beekjes, rivieren door zijn zoektocht naar-wat zijn grootste passie was- PISDIUMS. Pisidiums zijn tweekleppig zoetwater minimosselen, die hij meer dan zestig jaar heeft bestudeerd. In totaal heeft hij zeker anderhalf miljoen mosseltjes onder de microscoop gehad. Zuur was het voor Hans dat zijn ogen op 95 jarige leeftijd hard achteruit gingen. Met pijn en veel moeite volbracht hij zijn laatste onderzoek en beschreef deze. Niet kunnen determineren, schrijven en tekenen was voor Hans, die tot zijn dood toe-behalve een steeds slechter korte termijngeheugen- helder van geest was, een ramp
In 1984 ontving Hans Kuiper als ' gedreven amateuronderzoeker' in verband met zijn wetenschappelijke benadering van pisidiums een Eredoctoraat Natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Hij was - als éen van de oudste leden- erelid van de Nederlandse Malacologische Vereniging.
Hans Kuiper was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Publicaties

De vele publicaties op naam van Hans Kuiper betreffen voornamelijk zijn bevindingen tijdens de determinaties van Pisidiums. Deze gingen vergezeld met uiterst secure mini tekeningetjes.
Uniek is zijn gedurende meer dan zestig jaar handgeschreven wetenschappelijke dagboekenreeks. Deze reeks hoort bij de al tijdens zijn leven aan het Tropenmuseum te Amsterdam geschonken collectie molusken. Deze collectie is in 2011 en 2012 door Rob Moolenbeek- dierbare vriend en mede-malacoloog- zorgvuldig ingepakt en overgebracht naar het Natuur Historisch Museum Naturalis te Leiden. De wetenschappelijke dagboeken zullen later volgen.

Het Mierenverhaal (Uitgeverij Elikser) is zijn eerste en enige kinderboek. Het dateert uit 1950, toen hij het schreef voor zijn oudste dochter en ...alle andere kinderen.