Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Koninklijke Antwerpse Studentenkring

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 apr 2022 om 01:33 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Koninklijke_antwerpse_studentenkring&oldid=61566678 -1- KASK1881 4 apr 2022)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Antwerpsche Studentenkring (A.S.K.) werd een koninklijke kring in 1931, en heet sindsdien Koninklijke De Antwerpse Studentenkring van Leuven (ook bekend als de K.A.S.K.) opgericht op 8 november 1881 in het Oratoriënhof, een brouwerij waarvan het gebouw gelegen is aan de Mechelse Straat in Leuven. Het doel van de nieuwe vereniging, volgens de jonge traditie die voor het eerst in 1887 werd gecodificeerd en sindsdien zeven keer is aangepast, was studenten die afkomstig waren uit, woonachtig waren in of gestudeerd hadden aan de Katholieke Universiteit van Leuven (UCL, thans KUL) de gelegenheid te bieden vriendschappen te sluiten. Sinds de oprichting is op elke vergadering en bij elke gelegenheid de nadruk gelegd op artikel 2 van de statuten, samengevat in één beginsel: "De Vriendschap". Het sleutelwoord van de K.A.S.K.

De K.A.S.K. is waarschijnlijk de enige vereniging waar vanaf het begin over het taalprobleem is gesproken. Besloten werd dat het Nederlands zou worden gebruikt voor alles wat in naam van de vereniging werd gedaan (vergaderingen - correspondentie - verslagen - externe vertegenwoordiging...). Voor het overige zou het gebruik van andere talen vrij zijn en zouden de aanwezige niet-leden die geen Nederlands spreken, het recht hebben in hun eigen taal te spreken.

Een van de sterke punten van de K.A.S.K. ligt in de zeer nauwe banden tussen de oude en de actieve leden; het feit dat het merendeel van de leden in dezelfde stad woont, heeft het grote voordeel dat er quasi-permanente contacten ontstaan (opeenvolging van generaties studenten - ouderen die de jonge stagiairs ontvangen - inter-Kaskische huwelijken (!!) - culturele en sociale activiteiten - ... - waardoor het mogelijk is de herinnering en de geest te bewaren.

Heroprichting

Bij het begin van de nieuwe eeuw kende de K.A.S.K. enkele moeilijkheden om aan nieuwe leden te komen & verhuisde de kring naar Antwerpen en verliet zij haar beloofde stad Leuven. De K.A.S.K. kende haar eerste periode van onderbreking in 2007.

Maar, na een sombere 12 jaar herrees de hooggeprezen studentenkring van Moeder Antwerpsche terug in het academiejaar 2019 - 2020. Kringlied

Het kringlied 'Onze Vlag' werd gecomponeerd door Emiel Wambach (school van Peter Benoit) op tekst van Edouard Janssens, voorzitter 1885 - 1886. Na hard-rock, seriële en atonale versies is er een "zeer" lichte beweging terug naar de wortels.