Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wemos

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 22 feb 2018 om 13:11 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wemos&oldid=50924659 ‎ 95.97.131.42 7 feb 2018)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Wemos is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gezondheid wereldwijd. Wemos streeft naar beleidsveranderingen die de mondiale gezondheid ten goede komen. Wemos is in 1981 opgericht om de gezondheid van mensen in lage- en middeninkomenslanden structureel te verbeteren, maar sinds 2010 is de organisatie zich gaan richten op pleitbezorging om zo gezondheidsbeleid te beïnvloeden. Leidend is het recht op gezondheid, dat voorschrijft dat overal ter wereld voorwaarden aanwezig moeten zijn voor een gezond leven. Wemos draagt bij aan de verwezenlijking van dit recht door de overheid te wijzen op haar plicht om het recht op gezondheid te respecteren, beschermen en verwezenlijken. Wemos draagt aan de hand van hun thema’s concrete voorstellen voor beleidsverbeteringen aan, die gezondheid wereldwijd bevorderen. Waar nodig spreekt Wemos ook andere partijen aan, zoals bedrijven en internationale instellingen.

Thema's

Grenzeloos Gezond

Het 'Grenzeloos Gezond'-initiatief is een overkoepelend thema voor al het werk van Wemos. 'Grenzeloos Gezond' gaat over mondiaal verantwoord handelen in Nederland als bijdrage aan eerlijke gezondheid wereldwijd. Het uitgangspunt van 'Grenzeloos Gezond' vormt de samenhang tussen gezondheid hier en elders. De vraag die centraal staat is: ‘Hoe kunnen we vanuit hier mondiale volksgezondheid bevorderen?’ De manier waarop de Nederlandse gezondheidszorg opereert, kan effecten hebben in andere landen en andersom. De werving van bijvoorbeeld buitenlands zorgpersoneel uit landen die zelf ook kampen met een tekort heeft een impact op de gezondheidszorg in deze landen. Andersom kan een epidemie in een land met een slecht zorgstelsel veranderen in een pandemie die Nederland raakt. Deze mondiale verbondenheid vraagt om het toepassen van een mondiaal perspectief op gezondheid in de Nederlandse gezondheidszorg.

Zorgpersoneel

Wereldwijd is er een tekort aan zorgpersoneel. In zowel arme als rijke landen worden te weinig zorgverleners opgeleid. Vacatures in het Westen hebben een aanzuigende werking. Rijke landen bieden immers veel hogere salarissen en betere faciliteiten. Lage inkomenslanden worden mede hierdoor onevenredig zwaar getroffen door de mondiale personeelstekorten. Dit draagt ertoe bij dat veel mensen verstoken blijven van gezondheidszorg. Wemos voert lobby voor verantwoorde werving van buitenlands zorgpersoneel.

Global Governance for Health

De toename van niet-overdraagbare aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, is wereldwijd een groeiend probleem. Veel van deze aandoeningen zijn voedingsgerelateerd, en overgewicht is een belangrijke risicofactor. Al in 1997 kaartte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan dat overgewicht epidemische vormen aanneemt. Ondanks groeiende internationale aandacht gaat het nog altijd de verkeerde kant op. Overgewicht neemt snel toe en is allang niet meer hoofdzakelijk een probleem van hogeinkomenslanden. Lage- en middeninkomenslanden kampen veelal met de gevolgen van zowel onder- als overvoeding. Wemos pleit er in dit project voor dat: - Toegang tot gezonde voeding voldoende aandacht krijgt in alle relevante beleidsterreinen, zoals ontwikkelingssamenwerking, landbouw, handel, gezondheid, onderwijs; - Er daarbij wordt gekeken naar alle aspecten van malnutrition: ondervoeding én overvoeding en de kwaliteit van voedsel; - Commerciële belangen niet ten koste gaan van de mogelijkheden voor overheden om maatregelen te nemen en een gezonde omgeving te stimuleren.

Medicijnen

Farmaceutische bedrijven houden zich niet aan de regels voor het testen van medicijnen en maken misbruik van de kwetsbare positie van mensen in lageinkomenslanden. Deelnemers zijn doorgaans arm, analfabeet en hebben nauwelijks toegang tot gezondheidsdiensten. Wemos voert lobby voor naleving van regels die mensen in ontwikkelingslanden beschermen tegen onethische medicijntesten en voor 'eerlijke’ geneesmiddelen op de Europese markt.

Schadelijke Stoffen

In onze directe leefomgeving bevinden zich veel schadelijke stoffen. Zelfs als we heel bewust leven en biologisch eten is blootstelling aan dergelijke stoffen niet uit te sluiten. De voeding die we tot ons nemen, het water dat we drinken, de materialen waarin ons voedsel is verpakt en alledaagse verzorgingsproducten, zoals bodylotion, bevatten vaak schadelijke stoffen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Het Nederlandse publiek weet nog maar weinig over deze stoffen en kan zich zodoende niet beschermen. Wemos pleit voor bescherming tegen hormoonverstorende stoffen.

Internationale netwerken

Wemos maakt deel uit van enkele grootschalige internationale netwerken, zoals:

Daarnaast maakt Wemos deel uit van het partnerschap Health Systems Advocacy Partnership (HSAP).

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow