Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nederlandse Studentenraad

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 9 okt 2017 om 10:23 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Nederlandse_Studentenraad&diff=cur&oldid=50022391 -e- Frisie 25 sep 2017)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Studentenraad (NSR) was lang geleden in de Nederlandse universitaire studentenwereld de overkoepeling van de zogenoemde grondraden van de afzonderlijke universiteiten. Voor deze plaatselijke grondraden vonden jaarlijks verkiezingen plaats, met als doel een goede vertegenwoordiging te bieden van de studenten naar het bestuur van hun universiteit. In Delft heette die raad de Delftse Studentenraad.

Eind jaren zestig (van de vorige eeuw), toen ik zelf bestuurslid was van de VSSD, was de NSR gevestigd in Leiden, en namen wij daar als VSSD aan deel, evenals de Asva en de SRVU vanuit Amsterdam en zo verder.

De NSR zal zijn opgericht in de tijd dat de meeste studenten nog lid waren van een studentencorps of van een andere klassieke studentengezelligheidsvereniging. Sinds begin jaren zestig beidde het aantal studenten in Nederland zich sterk uit: ook veel kinderen van niet-welgestelde ouders gingen voortaan studeren.

In 1963 werd daarop de links-activistisch Studenten Vakbeweging (SVB) opgericht (in Nijmegen, door Ton Regtien). Vrij snel daarna behaalde deze SVB overal in het land de meerderheid, te weten als partij bij de lokale verkiezingen voor de genoemde grondraden, en kwamen de besturen van die grondraden daarmee in handen van aanhangers van de SVB. Ook bij de VSSD in Delft gebeurde dat. Het bestuur van de NSR kwam daarmee eveneens in handen van SVB ’ers.

Belangrijke doelen van de NSR werden in die tijd: belangenbehartiging van studenten (zoals acties tegen het verhogen van het collegegeld), democratisering van de universiteiten en het aan de orde stellen van maatschappelijke misstanden, zoals woningnood en problemen in de Derde Wereld. In verschillende steden – Amsterdam, Nijmegen, Tilburg en ook in Delft werden voor dergelijke doelen zeer omvangrijke en krachtige studentenacties gevoerd. In Delft was dat onder meer een dagenlange bezetting van het hoofdgebouw van de toenmalige Technische Hogeschool aan de Julianalaan.

Hoelang de NSR heeft voortbestaan, weet ik niet. Mogelijk is dat geweest tot 1997, toen er in de universitaire wereld veel veranderde als gevolg van de wet MUB (Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie). Gebaseerd op aanwezige documenten in het VSSD-archief vermoeden we dat de NSR in 1970 eindigde en overging in het Landelijk Overleg Grondraden dat werd opgericht in 1971 volgens de wikipediapagina over de LSVb. Verder is er in ieder geval documentatie die bevestigd dat de NSR al vanaf 1963 bestaat.

NSR staat voor Nederlandse Studenten Raad, een organisatie die zetelde in Leiden (zie bijgevoegde pagina 18 uit de VSSD-gids 1967-1968). Uit de NSR-gids 1968-1969 heb ik de eerste twee pagina’s van het artikel “Vier jaar NSR” bijgevoegd (het artikel loopt nog verder). De NSR was onderhevig aan student-politieke twisten: in 1968 werd het uit SVB-leden bestaande bestuur gewipt en vervangen door NSA-leden. Hoe lang de organisatie bestaan heeft, weet ik niet.