Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 24 apr 2017 om 09:19 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Laks&oldid=6150475 18 dec 2006 80.61.180.240 8 nov 2005 ‎)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Deze organisatie is er om de belangen van alle leerlingen in Nederland te behartigen. Zo is het LAKS een officiële gesprekpartner van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Het LAKS geeft cursussen en trainingen aan leerlingen, bijvoorbeeld aan hen die in een medezeggenschapsraad (MR) of leerlingenraad zitten. Ook draagt het LAKS zorg voor een groot aantal projecten. De websites Watmoetikleren.nl, RuleYourSchool.nl, Eindexamen.nu en Checkeindexamen.nu zijn door het LAKS opgezet. De meeste bekendheid krijgt het LAKS tijdens de examens vanwege de bekende eindexamenklachtenlijn.

Actueel

In de maand september is het LAKS vaak in het nieuws geweest vanwege de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de staat van leerlingenparticipatie in Nederland. Leerlingenparticipatie is een speerpunt van het LAKS. In januari 2006 is daarom een oriënterende themadag georganiseerd. Hier was ook de minister van OCW aanwezig. Op 1 december 2006 waren vele scholieren met schoolleiders en docenten aanwezig voor de afsluitende manifestatie waar de projectwebsite RuleYourSchool.nl met enkele 'good practices' verder onder de aandacht werden gebracht.

Het LAKS heeft dit jaar ongeveer 75.000 klachten verzameld tijdens de eindexamens. De organisatie maakt het plaatsen van klachten steeds ingewikkelder, zodat alleen de serieuze klachten aankomen. Dit heeft voor een kleine daling gezorgd ten opzichte van 'topjaar' 2004 toen er ongeveer 80.000 klachten genoteerd werden. Ook dit jaar heeft het LAKS, soms met succes, weer gelobbyd voor en hogere normering. Het comité kijkt positief terug op de afgelopen klachtenlijn.

Het LAKS is een vereniging waar elke scholier lid van kan worden. Het bestuur bestaat alleen maar uit scholieren, doorgaans 5 of 7. Buiten deze bestuursleden zijn vele scholieren actief bij de klachtenlijn, of diverse andere commissies. Verder zijn er een beleids- en een onderzoeksmedewerker in dienst. Dat zijn Marc Uiterwaal en Johan Bokdam. Zij bemannen ook het Klachten en Informatiecentrum (KIC), waar iedereen advies kan vragen met betrekking tot onderwijszaken.

Het bestuur:

Het bestuur bestaat uit zeven scholieren onder leiding van een voorzitter. Deze bestuursperiode bestaat het LAKS bestuur uit:

Mark Brakel (Voorzitter) Eva Kunst (Secretaris) Dieudonnée Cuiper (Penningmeester) Tanja van Veldhuizen (Algemeen Bestuurslid) Eline Bötger (Algemeen Bestuurslid) Chiel Verhoeff (Algemeen Bestuurslid) Sywert van Lienden (Algemeen Bestuurlids)

Het LAKS heeft echter vele besturen gekend. Hier onder zijn een paar oud-bestuursleden vermeld: Joyce Browne, Lisa Vogelpoel, Simone de Ruijter en Youssef Abjij.

Elk halfjaar zijn er verkiezingen voor het bestuur, dus elk half jaar kan een nieuwe scholier het bestuur inkomen.

Voor meer informatie zie: www.laks.nl

Geschiedenis

Vanaf de jaren 60 accepteerden opstandige studenten niet meer automatisch het gezag van docenten. Zij wilden inspraak op de vorm en inhoud van het onderwijs, na jaren van zogeheten topdown besturing. In 1984 was het zover; het Landelijk Aktie Komitee Scholieren werd opgericht. Met behulp van subsidie van het ministerie van WVC en later OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), werkt het LAKS aan het doel de leerling centraal te stellen in onderwijsland.

Zo worden sinds 1988 MR/LLR cursussen georganiseerd, verzamelt het LAKS al jaren klachten tijdens de eindexamens, is sinds 1993 op alle middelbare scholen een Leerlingenstatuut verplicht en is er een Klachten- en Informatiecentrum ingericht. In 1999 splitste de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) zich af van het LAKS. Het JOB vertegenwoordigt leerlingen van het Middelbaar Beroeps Onderwijs. (MBO) Het LAKS en de JOB delen nog wel samen hun kantoor aan de Westermarkt in Amsterdam en ook de financiën worden voor beiden organisaties door dezelfde organisatie geregeld (stg. COMBO).

De afgelopen jaren heeft het LAKS zich een tijd lang ingezet voor het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO). Onder meer door middel van het GO VMBO!? onderzoek. Ook werd samen met de JOB de film C-Yourself gelanceerd. Vanwege het succes kwam hier ook een tv-serie van.

Internationaal

Ook in het buitenland is het LAKS actief om de Nederlandse scholier te vertegenwoordigen. Dit doet zij door bijeenkomsten en vergaderingen bij te wonen die georganiseerd worden door Europese scholierenorganisatie OBESSU. Ook bezoekt zij op uitnodiging buitenlandse congressen.

Externe links