Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Essay:Op zoek naar de juiste bias.

Uit Wikisage
Versie door Graaf Statler (overleg | bijdragen) op 1 feb 2016 om 10:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Meebezig}} Bias. Waar kende ik de term toch van? En toen wist ik het. Bias (Kok wel crossfield of voormagnetisatie genaamd was een term die gebuikt werd bij de g...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bias. Waar kende ik de term toch van? En toen wist ik het. Bias (Kok wel crossfield of voormagnetisatie genaamd was een term die gebuikt werd bij de goede, oude bandrecorders om de band voor te magnetiseren. Het leven in de professionele geluidswereld draaide vaak maar om een ding, in analogie met zit je haar wel goed staat je bias wel goed. Bias was een onderwerp waar over geluidstechnici avonden konden bomen. De bias scheelde soms van band tot band en was van levensbelang voor je intermodulatie vervorming versus je hoge tonen. Zonder goede bias geen goede opnamen.
Bias, het middel om de systematische fout in het principe van b.v. een bandopname door een voorinstelling op te heffen.

Nu wordt de term bias veel meer ge- en misbruikt binnen en vooral buiten de techniek, maar ik vind dit een van de duidelijkste voorbeelden van het begrip bias.