Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

European Press Prize

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 16 sep 2014 om 15:33 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=European_press_prize&oldid=42017868)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:EPPlogo-01.png
European Press Prize

De European Press Prize is een prijs voor journalistieke uitmuntedheid waar alle landen die lid zijn van de Europese Raad aan mogen deelnemen. De prijs is in 2012 in het leven geroepen door zeven verschillende media stichtingen.

Categorieën

Er worden prijzen vergeven in vier aparte categorieën, elk ter waarde van €10,000:

  • The Investigative Reporting Award voor "het individu of team dat het meeste gedaan heeft om feiten aan het licht te brengen waarvan het publiek en de maatschappij het recht heeft het te weten".
  • The Distinguished Reporting Award: een "prijs voor de beste reportage die belangrijke thuis en buitenlandse zaken illumineert".
  • The Commentator Award voor "de commentator, columnist of redacteur wiens werk een beslissend impact gemaakt heeft".
  • The Innovation Award voor "het idee - presentatie, technisch of in termen van redactionele technieken- dat een duidelijke contributie gemaakt heeft aan de toekomst van journalistiek.

Vanaf 2013 zal de jury ook een speciale prijs uitreiken voor excellentie als bijvoorbeeld redacteur, advocaat, vertegenwoordiging of verslaggeving. De speciale prijs is een prijs apart voor een stuk of journalist die boven de categorieën uitstijgt of de in ieder geval niet binnen de categorieën valt maar wel erkenning verdient.

Voorbereidend Comité

Voordat de jury aan haar taken begint worden alle stukken eerst bekeken door een voorbereidend comité. Zij ontfermen zich over alle inzendingen en stellen daaruit een shortlist van maximaal zes stukken per categorie op. Uit deze shortlist kiest de jury dan weer een winnaar.

Het voorbereidend comité bestaat uit :

De Jury

Winnaars 2012

  • Editing Award

In de redactie vategorie is de prijs gewonnen door THor Pochynok, eindredacteur van Express, in Oekraïne.

  • Commentator Award

In de commentator categorie ging de prijs naar NIkos Chrysoloras uit Griekenland voor zijn artikel "Waarom Griekenland in de Eurozone moet blijven'.

  • News Reporting Award

In de categorie verslaggeven ging de prijs naar drie verslaggevers van een Deense dagelijkse krant, namelijk de Jyllands-Posten, Orla Borg, Carsten Ellegaard Christensen en Morten Pihl voor hun grondebrekende onderzoekende verlsaggeving over Morten Storm.

  • Innovation Award

In de categorie Innovatie ging de prijs naar Paul Lewis uit Groot-Brittanië, Special Projects Redacteur van The Guardian in Londen, voor zijn project 'Reading the Riots'.

Winnaars 2013

  • The Investigative Reporting Award

In 2013 ontvingen Steve Stecklow, Babak Dehghanpisheh en Yeganeh Torbati de Investigative Award voor “Assets of the Ayatollah”, gepubliceerd door Reuters, United Kingdom.

  • The Distinguished Writing Award

In 2013 ging de Distinguished Writing Award naar Sergey Khazov voor zijn stukken “Forbidden Islam”, “Vietnam Town” and “The man in orange”, gepubliceerd door The New Times magazine, Russian Federation.

  • The Commentator Award

The Commentator Award ging naar Boris Dežulović in 2013 voor zijn stuk “Vukovar: a Life-Size Monument to the Dead City”", gepubliceerd door Globus, Croatia.

  • The Innovation Award

The Innovation Award van 2013 ging naar Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad en Ola Strømman voor hun stuk “Null CTRL”, gepubliceerd door Dagbladet, Norway.

  • The Special Award

In 2013 ontving Yavuz Baydar de Special Award voor zijn werk als ombudsman. Zijn columns werden gecensureerd. De prijs is een symbool van steun voor zijn gevecht voor vrije pers. In hetzelfde jaar zijn redactuers ALan Rusbridger van 'the Guardian' en Wolfgang Buchner van 'Der Spiegel' ook geselecteerd voor een speciale prijs voor hun doorzettingsvermogen en moed in het publiceren van de NSA verhalen.

Grondleggers

De prijs is in het leven geroepen door de volgende stichtingen: