Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Siemens-Düwag U2: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(+ Categorie:Metro uit 1968)
(aanpassing)
Regel 1: Regel 1:
De '''[[Siemens AG|Siemens]]-[[Düwag]] U2''' is een [[light rail|light-rail]] metrovoertuig, dat oorspronkelijk was ontworpen voor en in gebruik bij de [[Frankfurt]]er [[U-Bahn]]. Dit [[materieel]] werd overgenomen voor inzet bij de [[Light Rail]]ways in [[Edmonton]] en [[Calgary]] in [[Alberta]], [[Canada]] en te [[San Diego]] - [[California]] van de [[Verenigde Staten]], in een tijd waar maar schaars volgens bestekseisen gebouwde [[Tram]]s gefabriceerd werden.
Siemens-Düwag U2
De '''[[Siemens AG|Siemens]]-[[Düwag]] U2''' is een [[light rail|light-rail]] metrovoertuig, dat oorspronkelijk was ontworpen voor en in gebruik bij de [[Frankfurt]]er [[U-Bahn]]. Dit [[materieel]] werd overgenomen voor inzet bij de [[Light Rail]]ways in [[Edmonton]] en [[Calgary]] in [[Alberta]], [[Canada]] en te [[San Diego]], [[California]] in de [[Verenigde Staten]], in een tijd waar maar schaars volgens bestekseisen gebouwde [[Tram]]s gefabriceerd werden.


===Specificaties U2-materieel ===
===Specificaties U2-materieel ===
Regel 6: Regel 7:
* ~3,65 m hoog + BS (bovenkant spoorstaaf)
* ~3,65 m hoog + BS (bovenkant spoorstaaf)
* te gebruiken in treinstellen tot zes rijtuigen lengte
* te gebruiken in treinstellen tot zes rijtuigen lengte
* voorzien van twee [[direct current|DC]] tractiemotoren voor een toaal vermogen van 2 x 150 [[kiloWatt|kW]] met een snelheid van maximaal 80 [[kilometres per hour|km/h]], of later met vier [[alternating current|AC]] draaiveldmotoren voor 4 x 136 = 544 [[kilowatt|kW]] tot 88 [[Kilometres per hour|km/h]] snelheid begrensd.  
* voorzien van twee [[direct current|DC]] tractiemotoren voor een totaal vermogen van 2 x 150 [[kiloWatt|kW]] met een snelheid van maximaal 80 [[kilometres per hour|km/h]], of later met vier [[alternating current|AC]] draaiveldmotoren voor 4 x 136 = 544 [[kilowatt|kW]] tot 88 [[Kilometres per hour|km/h]] snelheid begrensd.  
* de voertuigen hebben een totale capaciteit (sta- en zitplaatsen) voor 265 passagiers per eenheid.
* de voertuigen hebben een totale capaciteit (sta- en zitplaatsen) voor 265 passagiers per eenheid.


Omdat de treinstellengte vanwege gemengd spoorbedrijf in [[Duitsland]] beperkt is tot maximaal 75 meter, mogen slechts drie U2-wagens tot een [[Light Rail]]-trein worden gekoppeld voor rijden in Stadsbedrijf.
Omdat de treinstellengte vanwege gemengd spoorbedrijf in [[Duitsland]] beperkt is tot maximaal 75 meter, mogen slechts drie U2-wagens tot een [[Light Rail]]-trein worden gekoppeld voor rijden in Stadsbedrijf.
{{zieook|[[light metro]]}}
 
==De Düwag U2 in Calgary==
Bij de opening van het ''[[C-Train]]'' netwerk in Calgary in [[1981]] werden aanvankelijk uitsluitend Düwag U2 voertuigen ingezet. Een deel van deze voertuigen werden vanuit Edmonton overgenomen. In totaal werden 84 exemplaren in gebruik genomen hoewel er 2 na incidenten moesten worden afgeschreven. De treinstellen zijn zodanig geconfigureerd dat zij maximaal 200 personen kunnen vervoeren en zij worden op twee routes ingezet in treinen die elk uit drie treinstellen bestaan.<ref>http://www.calgarytransit.com/html/technical_information.html - Informatie over de ''LRT'' van de website van ''Calgary Transit''</ref><ref>http://beltliner.blogspot.com/2008/04/existing-c-train-system.html - Informatie over de LRT in Calgary van de [[blog]] ''Beltliner''</ref><ref>http://www.kevinsbusrail.com/calgary_transit_lrvnfo.html - ''Calgary's LRT System''</ref>
 
Door de sterke groei van de stad begon ''[[Calgary Transit]]'', het stedelijke vervoersbedrijf, vanaf [[2000]] met het inzetten van nieuwere [[Siemens-Düwag SD-160]] voertuigen.
 
==Zie ook==
*{{zieook|[[light metro]]}}
 
==Referenties==
{{reflist}}
 
[[en:Siemens-Düwag U2]]
[[en:Siemens-Düwag U2]]


[[categorie:Metro uit Duitsland]]
 
[[categorie:Lightrail]]
[[Categorie:Metro uit Duitsland]]
[[Categorie:Lightrail]]
[[Categorie:Tram]]
[[Categorie:Tram]]
[[Categorie:Metro uit 1968]]
[[Categorie:Metro uit 1968]]

Versie van 20 sep 2008 17:47

Siemens-Düwag U2 De Siemens-Düwag U2 is een light-rail metrovoertuig, dat oorspronkelijk was ontworpen voor en in gebruik bij de Frankfurter U-Bahn. Dit materieel werd overgenomen voor inzet bij de Light Railways in Edmonton en Calgary in Alberta, Canada en te San Diego, California in de Verenigde Staten, in een tijd waar maar schaars volgens bestekseisen gebouwde Trams gefabriceerd werden.

Specificaties U2-materieel

  • 24,28 m lang
  • ~2,65 m breed
  • ~3,65 m hoog + BS (bovenkant spoorstaaf)
  • te gebruiken in treinstellen tot zes rijtuigen lengte
  • voorzien van twee DC tractiemotoren voor een totaal vermogen van 2 x 150 kW met een snelheid van maximaal 80 km/h, of later met vier AC draaiveldmotoren voor 4 x 136 = 544 kW tot 88 km/h snelheid begrensd.
  • de voertuigen hebben een totale capaciteit (sta- en zitplaatsen) voor 265 passagiers per eenheid.

Omdat de treinstellengte vanwege gemengd spoorbedrijf in Duitsland beperkt is tot maximaal 75 meter, mogen slechts drie U2-wagens tot een Light Rail-trein worden gekoppeld voor rijden in Stadsbedrijf.

De Düwag U2 in Calgary

Bij de opening van het C-Train netwerk in Calgary in 1981 werden aanvankelijk uitsluitend Düwag U2 voertuigen ingezet. Een deel van deze voertuigen werden vanuit Edmonton overgenomen. In totaal werden 84 exemplaren in gebruik genomen hoewel er 2 na incidenten moesten worden afgeschreven. De treinstellen zijn zodanig geconfigureerd dat zij maximaal 200 personen kunnen vervoeren en zij worden op twee routes ingezet in treinen die elk uit drie treinstellen bestaan.[1][2][3]

Door de sterke groei van de stad begon Calgary Transit, het stedelijke vervoersbedrijf, vanaf 2000 met het inzetten van nieuwere Siemens-Düwag SD-160 voertuigen.

Zie ook

Referenties

rel=nofollow