Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tudor (horloge): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tudor_(horloge)&oldid=61158973 -e- 2001:982:6721:1:94ab:cd0e:65d9:832a (overleg) op 20 feb 2022)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tudor_(horloge)&oldid=61162730 20 feb 2022 2a02:a442:7f7f:1:8c65:2e1a:436e:139e)
Label: Vervangen
Regel 1: Regel 1:
'''Montres TUDOR SA''' is een Zwitserse fabrikant van luxe polshorloges gevestigd in [[Genève (stad)|Genève]], Zwitserland. Geregistreerd in 1926 door [[Hans Wilsdorf]], de oprichter van [[Rolex]]. Tudor blijft een zusterbedrijf van Rolex, beide bedrijven zijn eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation. In de loop van de tijd werd Tudor bekend om zijn ''Tool Watches'', horloges geproduceerd voor professionele duikers en het leger. Tussen de jaren 1960 en 1980, hebben verschillende marines Tudor Submariners uitgegeven aan hun duikers, zoals de [[Navy SEALs|US Navy SEALs]] en de Franse [[Franse marine|Marine Nationale]] (Franse marine).
'''Montres TUDOR SA''' is een Zwitserse fabrikant van luxe polshorloges gevestigd in [[Genève (stad)|Genève]], Zwitserland. Geregistreerd in 1926 door [[Hans Wilsdorf]], de oprichter van [[Rolex]]. Tudor blijft een zusterbedrijf van Rolex, beide bedrijven zijn eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation. In de loop van de tijd werd Tudor bekend om zijn ''Tool Watches'', horloges geproduceerd voor professionele duikers en het leger. Tussen de jaren 1960 en 1980, hebben verschillende marines Tudor Submariners uitgegeven aan hun duikers, zoals de [[Navy SEALs|US Navy SEALs]] en de Franse [[Franse marine|Marine Nationale]] (Franse marine).


= Geschiedenis =
{{nocat}}
 
=== De oorsprong ===
In februari 1926 registreerde horlogemaker en -handelaar Veuve de Philippe Hüther namens Hans Wilsdorf in Genève het handelsmerk The TUDOR. Hij verkreeg de exclusieve gebruiksrechten van de handelaar.
 
Op 15 oktober 1936 droeg Veuve de Philippe Hüther het merk The TUDOR over aan Hans Wilsdorf. In dezelfde periode verscheen de roos van de TUDOR-dynastie op de wijzerplaat. De roos stond in een schild en symboliseerde de onoverwinnelijke combinatie van kracht – de robuustheid van het horloge – en gratie – de schoonheid van de lijnen.
 
Vlak na de Tweede Wereldoorlog besefte Hans Wilsdorf dat het tijd was om het merk uit te breiden en een echte eigen identiteit te geven. Op 6 maart 1946 richtte hij het bedrijf Montres TUDOR S.A. op, dat zowel heren- als dameshorloges maakte. Rolex stond garant voor de technische, esthetische en functionele kenmerken, de distributie en de aftersales-service.
 
Vanaf 1947, een jaar na de officiële lancering van TUDOR, verdween het schild geleidelijk van het logo. Voortaan zou het logo alleen nog bestaan uit de bedrijfsnaam en de roos, die ofwel fijn getekend of in reliëf opgelegd werd en zo de elegantie en stijl van het merk benadrukte.
 
In 1948 werden de eerste advertenties speciaal voor TUDOR gelanceerd. In zowel de tekst als het logo was duidelijk dat het merk gelieerd was aan Rolex. Er werden zowel heren- als damesmodellen getoond. In de advertenties werd vooral nadruk gelegd op het uiterlijk, de chronometrische precisie en de waterdichtheid van de horloges.
 
In 1952 werd de TUDOR Oyster Prince gelanceerd met een voor die tijd zeer opvallende advertentie­campagne. Op de afbeeldingen waren mannen te zien die met een TUDOR om hun pols die in zware omstandigheden aan het werk waren – een minder conventionele keuze dan de gebruikelijke sporttaferelen. Hans Wilsdorf gebruikte deze nieuwe campagne om de merken Rolex en TUDOR met elkaar te verbinden. Hij stond volledig achter dit nieuwe product, waarin hij zijn geloofwaardigheid investeerde. In 1952 gingen 26 TUDOR Oyster Princes mee op een door de Britse Royal Navy georganiseerde wetenschappelijke expeditie naar Groenland.
 
=== Militaire duikhorloges ===
Deze horloges werden gebruikt door organisaties met hoofdactiviteiten die voortdurend de grenzen opzochten van wat mogelijk was met deze producten. Het was het beste bewijs dat dit gereedschap bedoeld voor professioneel gebruik van uitermate hoge kwaliteit was. De Marine nationale française (MN), de US Navy (USN) en andere belangrijke militaire organisaties over de hele wereld, die de horloges gebruikten voor de uitrusting van hun elitepersoneel, bejubelden de prestaties van de horloges in de lange tijd dat ze ze gebruikten. Hiermee werd de reputatie van de TUDOR Submariner op het gebied van kwaliteit en robuustheid verder versterkt.
 
De TUDOR-duikhorloges die werden geleverd aan deze militaire organisaties waren niet speciaal voor hen aangepast of ontworpen. Ze stonden gewoon in de catalogus, waaruit deze organisaties hun keuzes maakten. De enige manier waarop deze exemplaren zich onderscheidden, was een inscriptie op de geschroefde kastachterkant. De TUDOR Submariners van de Franse Marine zijn bijvoorbeeld voorzien van de initialen M.N. vergezeld door de twee laatste cijfers van het jaar waarin ze zijn afgeleverd.
 
De horloges zijn in de meest zware omstandigheden gebruikt. Het is daardoor heel zeldzaam dat deze exemplaren onbeschadigd zijn gebleven. Door het relatief kleine aanbod van deze horloges, de bijzondere verhalen die erbij horen en wereldvisies die zij oproepen, zijn ze een gewild verzamelobject geworden waar een hoog prijskaartje aan hangt.
 
=== Submariner horloges ===
In 1954 sloeg TUDOR een nieuwe weg in. In dat jaar werd het eerste duikhorloge van het merk geboren: de TUDOR Oyster Prince Submariner. Al snel ontwikkelde het horloge zich dan ook tot een geliefd instrument onder professionals. In de 45 jaren die volgden, werd het multifunctionele horloge steeds verder doorontwikkeld om nóg beter te voldoen aan de specifieke eisen van de vele types duikers die klant van het merk waren. Van de eerste generatie TUDOR Submariners verschenen vele versies, die steeds beter werden. Zo was het eerste model bijvoorbeeld waterdicht tot een diepte van 100 meter en de referentie 7924 uit 1958 tot 200 meter.
 
In deze periode werden allerlei experimenten uitgevoerd om te bepalen welke eigenschappen in het ideale duikhorloge onmisbaar waren. Elke referentie in de 7900-serie werd voorzien van subtiele eigenheden die al dan niet werden behouden in de verdere ontwikkeling van het product en zo bijdroegen aan de legende. Uiteindelijk werden in de laatste variatie van referentie 7928, die herkenbaar was aan zijn ronde kroonbeschermers, in de eerste helft van de jaren zestig de algehele lijnen en technische specificaties van de TUDOR Submariner vastgesteld.
 
=== Black Bay P01 horloges ===
TUDOR, die de Amerikaanse marine sinds eind jaren ’50 van duikhorloges had voorzien, begon in 1967 met de ontwikkeling van een nieuw horloge dat moest voldoen aan een reeks specificaties van de Amerikaanse overheid. Ook werden de resultaten van het nieuwste onderzoek erin verwerkt dat door de ingenieurs van het merk was uitgevoerd. Dit resulteerde in de productie van prototypes en een patent op een niet eerder geziene functie. Het project, dat de codenaam ‘Commando’ droeg, zag nooit het daglicht. Het TUDOR Black Bay P01-model (P01 betekent prototype 1) wordt in 2019 echter wel geïnspireerd op een prototype dat als onderdeel van dit onderzoek werd ontwikkeld en dat in TUDOR’s archief werd bewaard.
 
=== Advisor horloges ===
Het TUDOR Advisor wekkerhorloge is een van de meest atypische horloges dat het merk kent: dit is het enige model met alarmfunctie. Tussen 1957 en 1977 werden er drie verschillende versies van de TUDOR Advisor geproduceerd, twee met een kast van het type Oyster, referenties 7926 en 1537, en een derde met een speciale nieuwe kast, referentie 10050. In 2011 werd dit wekkerhorloge met een geheel nieuw ontwerp en een 8 mm grotere diameter (van 34 naar 42 mm) opnieuw uitgebracht onder referentie 79620T.

Versie van 6 mrt 2022 07:36

Montres TUDOR SA is een Zwitserse fabrikant van luxe polshorloges gevestigd in Genève, Zwitserland. Geregistreerd in 1926 door Hans Wilsdorf, de oprichter van Rolex. Tudor blijft een zusterbedrijf van Rolex, beide bedrijven zijn eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation. In de loop van de tijd werd Tudor bekend om zijn Tool Watches, horloges geproduceerd voor professionele duikers en het leger. Tussen de jaren 1960 en 1980, hebben verschillende marines Tudor Submariners uitgegeven aan hun duikers, zoals de US Navy SEALs en de Franse Marine Nationale (Franse marine).

rel=nofollow