Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pieter Westbroek: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pieter_Westbroek&oldid=52008439 27 jul 2018 Pvt pauline 2 feb 2009)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pieter_Westbroek&oldid=56501322 8 jun 2020 Happytravels)
Regel 1: Regel 1:
'''Pieter Westbroek''' ([[Loosduinen]], [[9 maart]] [[1863]] - [[1925]]) was tot zijn overlijden directeur der [[Gemeentelijke Plantsoenendienst]] in Den Haag.
'''Pieter Westbroek''' ([[Loosduinen]], [[9 maart]] [[1863]] - [[1925]]) was tot zijn overlijden directeur der [[Gemeentelijke Plantsoenendienst]] in Den Haag. Het [[Westbroekpark]] in Den Haag is naar hem vernoemd. Hij was ook de ontwerper van dit park. In het park bevindt zich de uit 1929 daterende Westbroekbank.


Pieter Westbroek woont zijn eerste levensjaren in Loosduinen, en verhuist in 1871 met zijn ouders naar gemeentekwekerij [[Klein Zwitserland (Den Haag)|Klein Zwitserland]] aan de Klatteweg in Den Haag. Hij volgt zijn vader, die opzichter is bij gemeentewerken, belast met de stadsbeplanting, op in 1892. In 1907 wordt de [[Gemeentelijke Plantsoenendienst]] opgericht, en wordt hij de eerste directeur. Hij woont in een châlet-achtige huis uit 1860 aan de Kwekerijweg 2.
== Biografie ==
Pieter Westbroek woonde zijn eerste levensjaren in Loosduinen en verhuisde in 1871 met zijn ouders naar gemeentekwekerij [[Klein Zwitserland (Den Haag)|Klein Zwitserland]] aan de Klatteweg in Den Haag. Hij volgde zijn vader, die opzichter is bij gemeentewerken en belast met de stadsbeplanting, op in 1892. In 1907 werd de [[Gemeentelijke Plantsoenendienst]] opgericht en werd hij de eerste directeur.


Door de Plantsoenendienst worden in die tijd allerlei Haagse parken en pleinen aangelegd, zoals de [[Bosjes van Poot]], het park [[Zorgvliet (Den Haag)|Zorgvliet]], [[Marlot (wijk)|Marlot]], de [[Scheveningse Bosjes]], het [[Sweelinckplein (Den Haag)|Sweelinckplein]] en het [[Frederik Hendrikplein (Den Haag)|Frederik Hendrikplein]].
In zijn tijd als directeur werden door de plantsoenendienst allerlei Haagse parken en pleinen aangelegd, zoals de [[Bosjes van Poot]], het park [[Zorgvliet (Den Haag)|Zorgvliet]], [[Marlot (wijk)|Marlot]], de [[Scheveningse Bosjes]], het [[Sweelinckplein (Den Haag)|Sweelinckplein]] en het [[Frederik Hendrikplein (Den Haag)|Frederik Hendrikplein]].


==Westbroekpark==
==Westbroekpark==
[[Bestand:Westbroekpark 10.JPG|thumb|[[Westbroekpark]], monument van [[Dirk Roosenburg]] ter nagedachtenis van Pieter Westbroek]]
[[Bestand:Westbroekpark 10.JPG|thumb|[[Westbroekpark]], monument van [[Dirk Roosenburg]] ter nagedachtenis van Pieter Westbroek]]
 
Westbroek maakte voor wat het Nieuwe Park ging heten een ontwerp in landschappelijke stijl met speelse indeling van waterpartijen, weiden en beplanting. De komst van een tentoonstellingsgebouw in het park hield hij tegen. Het park werd in 1925 aangelegd. Na het overlijden van Westbroek werd het 'Nieuwe Park' omgedoopt in [[Westbroekpark]]. In het park bevindt zich ook de Westbroekbank, gemaakt in 1929 door [[Dirk Roosenburg]].
Op het terrein waar nu het Westbroekpark ligt, wordt sinds 1860 veel zand afgegraven, onder andere voor de bouw van station Delftsepoort in Rotterdam. Verder ligt het braak, lopen er koeien en is het een rustplaats voor trekpaarden, die langs het Kanaal lopen van Scheveningen naar Den Haag. <br>
Als er begin 20ste eeuw een villawijk rondom de [[Wittebrug (Den Haag)|Witte Brug]] komt, worden er plannen gemaakt om van dit braakliggende stuk land een park te maken en rondom wat woningen te bouwen, veelal ontworpen door [[Hendrik Petrus Berlage|Berlage]], de toenmalige ontwerper van het uitbreidingsplan voor Den Haag. Onder meer [[Jan David Zocher|Zocher Jr]] en Ir P. Bakker Schut van Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting maken een ontwerp voor het park. Westbroek maakt een ontwerp in landschappelijke stijl met speelse indeling van waterpartijen, weiden en beplanting. Hij is er ook tegen dat er een tentoonstellingsgebouw in het park komt, zoals Zocher voorstelt. Plan Westbroek wordt aangenomen en in 1925 uitgevoerd.
 
Na het overlijden van Westbroek wordt het door hem ontworpen 'Nieuwe Park' omgedoopt in [[Westbroekpark]]. In het park bevindt zich ook de Westbroekbank, gemaakt in 1929 door [[Dirk Roosenburg]].


==Externe links==
==Externe links==
* [http://www.krogtweb.nl/standbeelden/object.php?record=ZH15ra Foto van de Westbroekbank]{{Dode link|datum=juli 2018 |bot=InternetArchiveBot }}
* [https://web.archive.org/web/20090207161020/http://wittebrugpark.nl/bijlagen/ikapteynstreef/wbpgeschiedenis.htm Geschiedenis van het Westbroekpark]
* [https://web.archive.org/web/20090207161020/http://wittebrugpark.nl/bijlagen/ikapteynstreef/wbpgeschiedenis.htm Geschiedenis van het Westbroekpark]


{{DEFAULTSORT:Westbroek, Pieter}}
{{DEFAULTSORT:Westbroek, Pieter}}
[[Categorie:Geschiedenis van Den Haag]]
[[Categorie:Geschiedenis van Den Haag]]

Versie van 15 jun 2020 10:14

Pieter Westbroek (Loosduinen, 9 maart 1863 - 1925) was tot zijn overlijden directeur der Gemeentelijke Plantsoenendienst in Den Haag. Het Westbroekpark in Den Haag is naar hem vernoemd. Hij was ook de ontwerper van dit park. In het park bevindt zich de uit 1929 daterende Westbroekbank.

Biografie

Pieter Westbroek woonde zijn eerste levensjaren in Loosduinen en verhuisde in 1871 met zijn ouders naar gemeentekwekerij Klein Zwitserland aan de Klatteweg in Den Haag. Hij volgde zijn vader, die opzichter is bij gemeentewerken en belast met de stadsbeplanting, op in 1892. In 1907 werd de Gemeentelijke Plantsoenendienst opgericht en werd hij de eerste directeur.

In zijn tijd als directeur werden door de plantsoenendienst allerlei Haagse parken en pleinen aangelegd, zoals de Bosjes van Poot, het park Zorgvliet, Marlot, de Scheveningse Bosjes, het Sweelinckplein en het Frederik Hendrikplein.

Westbroekpark

Bestand:Westbroekpark 10.JPG
Westbroekpark, monument van Dirk Roosenburg ter nagedachtenis van Pieter Westbroek

Westbroek maakte voor wat het Nieuwe Park ging heten een ontwerp in landschappelijke stijl met speelse indeling van waterpartijen, weiden en beplanting. De komst van een tentoonstellingsgebouw in het park hield hij tegen. Het park werd in 1925 aangelegd. Na het overlijden van Westbroek werd het 'Nieuwe Park' omgedoopt in Westbroekpark. In het park bevindt zich ook de Westbroekbank, gemaakt in 1929 door Dirk Roosenburg.

Externe links