Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Polenhotel: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Polenhotel&oldid=55154165 27 nov 2019 G. Leenders 24 nov 2019)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Polenhotel&oldid=55378725 4 jan 2020 G. Leenders)
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''Polenhotel''' is een voorziening voor langdurig verblijf van [[arbeidsmigrant|arbeidsmigranten]]. Een alternatieve benaming is ''migrantenhotel''. Een Polenhotel is een woonvoorziening waar groepen arbeidsmigranten geconcentreerd worden gehuisvest onder één dak. De omvang wisselt van honderd tot meer dan duizend arbeidsmigranten.  
Een '''polenhotel''' is een vorm van [[arbeidsmigrantenhuisvesting]]. Een alternatieve benaming is '''migrantenhotel'''. Een polenhotel is een woonvoorziening waar groepen arbeidsmigranten geconcentreerd worden gehuisvest onder één dak. De omvang wisselt van honderd tot meer dan duizend arbeidsmigranten.


Een vakantieverblijf is geen Polenhotel, maar grotere aantallen vakantieverblijven specifiek voor de huisvesting van arbeidsmigranten worden regelmatig ook onder deze noemer geschaard.
Een vakantieverblijf is geen polenhotel, maar grotere aantallen vakantieverblijven specifiek voor de huisvesting van arbeidsmigranten worden regelmatig ook onder deze noemer geschaard.


=== Geschiedenis ===
De geadviseerde schrijfwijze is met een kleine 'p' conform regel 16.D van De Taalunie.<ref>[https://woordenlijst.org/leidraad/16/2#r16d Schrijfwijze samenstelling met verzwakt verband]</ref> In de media komt het woord ook voor met een hoofdletter P, eventueel in combinatie met aanhalingstekens.
Door het grote aantal [[Polen in Nederland|arbeidsmigranten uit Polen]] en het beperkte aanbod op de Nederlandse woningmarkt is het sinds de toetreding van Polen tot de [[Europese Unie]] moeilijk om voldoende huisvesting te realiseren. De overwegend ongehuwde Poolse arbeidskrachten willen gedurende langere tijd werkzaam zijn in Nederland, maar houden wel een relatie met hun bereisbare herkomststreek. Ondernemingen worden gehinderd in hun bedrijfsvoering door de afwezigheid van voldoende arbeidskrachten op het juiste moment. Overheden willen ondernemers niet hinderen, maar voeren ook graag een voorkeursbeleid voor eigen ingezeten zodat die voldoende kansen krijgen op de lokale woningmarkt. Arbeidsmigranten zijn meestal niet werkzaam in de Nederlandse krimpregio's, waardoor er maar weinig beschikbare woningen zijn.


Het eerste Polenhotel werd in december 2007 in [[Wateringen]] in gebruik genomen<ref>[http://nos.nl/audio/297-polentop-over-huisvesting-en-overlast.html Polentop over huisvesting en overlast]. [[NOS Nieuws]], 12 december 2007</ref>.
Door de controverses rondom het huisvesten van grote aantallen arbeidsmigranten heeft het woord volgens de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (HVA) tegenwoordig een negatieve connotatie.<ref>[https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nog-een-polenhotel-in-maasdijk-we-vrezen-voor-ons-dorp~b8c5affa Nog een Polenhotel in Maasdijk: ‘We vrezen voor ons dorp’]</ref>


=== Controverse ===
=== Geschiedenis ===
De inzet van arbeidsmigranten is niet zonder controverse<ref>[https://www.socialevraagstukken.nl/je-kunt-migratie-ook-met-andere-ogen-bekijken/ Je kunt migratie ook met andere ogen bekijken] [[Han Entzinger]], 2018</ref><ref>[https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/08/moet-nederland-meer-arbeidsmigranten-uit-oost-europa-halen-a3952610 Moet Nederland meer arbeidsmigranten uit Oost-Europa halen?] [[Nieuwe Rotterdamse Courant]], 8 maart 2019</ref>. De onderneming waar de arbeidsmigrant werkzaam is, de huisvester en nabije retailers varen in het algemeen wel door de aanwezigheid van arbeidsmigranten. Inwoners hebben primair echter weinig voordelen bij het huisvesten van arbeidsmigranten. De ontwikkeling van een nieuw Polenhotel leidt regelmatig tot maatschappelijke onrust door zorgen over overlast. Bestuurders kiezen daarom vaak voor huisvesting op minder aantrekkelijke locaties zoals een industrieterrein. Om overlast te voorkomen gelden per gemeente wisselende regels, zoals de full-time aanwezigheid van een beheerder of camera's boven een drempelwaarde. Plannen worden soms zonder betrokkenheid van omwonenden geformuleerd of gepresenteerd als een afgerond concept hetgeen kan leiden meer onrust<ref>[https://www.ad.nl/alphen/opkomst-en-ondergang-van-het-polenhotel~aab8ded9/ Onrust in Bodegraven]</ref>. In de beheerfase zijn er weinig tekenen van maatschappelijke onrust, maar sommige locaties leiden alsnog tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld doordat voorvallen pas helder worden na een beroep op de [[Wet openbaarheid van bestuur]] <ref>[https://www.destentor.nl/zeewolde/twee-jaar-celstraf-geeist-tegen-bewoner-polenhotel-zeewolde-voor-steekpartij~ac3eb43e/ Twee jaar celstraf Zeewolde voor steekpartij] [[De Stentor]], 18 november 2019</ref>.
Het grootste deel van de huidige groep arbeidsmigranten zijn [[Polen in Nederland|arbeidsmigranten uit Polen]]. Doordat de Poolse arbeidskrachten gedurende langere tijd werkzaam willen zijn in Nederland, maar wel een relatie houden met hun nabije herkomststreek is de naam 'polenhotel' gegroeid voor een huisvestingsvorm die qua faciliteiten passend is voor arbeidsmigranten die regelmatig terugreizen naar hun herkomststreek.
 
De arbeidsmigrant vaart wel doordat men voor hetzelfde werk recht heeft op dezelfde beloning als Nederlanders. Deze beloning is significant hoger dan de verdiensten in het land van herkomst. De arbeidspositie van arbeidsmigranten staat desondanks onder druk. Volgens vakbonden is er sprake van moderne slavernij door bijvoorbeeld de gedwongen winkelnering bij de werkgever qua huisvesting en kortdurende dienstverbanden. Daarnaast verslechtert het actieve uitsluitingsbeleid door lokale en landelijke overheden de arbeidsmarktpositie verder. Om uitholling van de arbeidsvoorwaarden van Nederlandse werknemers te voorkomen voeren de Nederlandse vakbonden beleid om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren<ref>[https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2019/07/arbeidsmigranten-vragen-hulp-bij-wantoestanden-hui Wantoestanden Zeewolde], FNV</ref>.


=== Toekomstverwachtingen ===
Het eerste polenhotel werd in december 2007 in [[Wateringen]] in gebruik genomen.<ref>[http://nos.nl/audio/297-polentop-over-huisvesting-en-overlast.html Polentop over huisvesting en overlast]. [[NOS Nieuws]], 12 december 2007</ref>
Ondernemingen investeren op dit moment zelf weinig in reguliere huisvesting. De dienstverbanden zijn in het algemeen kort en anders dan bij het aantrekken van arbeidskrachten door bijvoorbeeld Philips in de vorige eeuw uit de Middellandse Zeelanden kunnen Polen vrij eenvoudig weer terug naar het land van herkomst. Uit een onderzoek in 2003 over de situatie in het Verenigd Koninkrijk blijkt meer dan de helft van de Polen niet van plan is blijvend terug te keren naar vaderland<ref>[https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/14332/1/14332.pdf The impact of EU enlargement on migration flows] Dustmann e.a., 2003</ref>. Echter, in 2009 was er geen eenduidig antwoord te geven over het tijdelijke of permanente karakter van Polenhuisvesting in Nederland<ref>[https://thesis.eur.nl/pub/5282/Spaans-Plociennik.pdf Poolse arbeidsmigranten in Nederland] M. Spaans-Plociennik, juli 2009</ref>. Het [[Sociaal en Cultureel Planbureau]] meldt in een onderzoek dat in 2009 31% van de na 2004 gemigreerde Polen voor altijd terug zou willen naar Polen. Dit percentage is in 2015 gedaald naar 19% voor de Polen die op dat moment in die groep vallen<ref>[https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2018/Bouwend_aan_een_toekomst_in_Nederland Bouwen aan een toekomst in Nederland] [[Sociaal en Cultureel Planbureau]], april 2018</ref>.
 
=== Vastgoedwaardering ===
Een Polenhotel wordt in het algemeen gerealiseerd in een van de volgende vormen:
 
* Functieverandering of herbestemming bestaande locatie, bijvoorbeeld van hotel of industrie,
* (Gestapelde) nieuwbouw met beperkte voorzieningen,
* Clusters van vakantieverblijven, bijvoorbeeld chalets (voornamelijk Limburg en Veluwe).
 
In gevallen waarbij het bestemmingsplan niet voorziet in het gebruik als Polenhotel kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde 'kruimelvergunning' (artikel 4.9 of artikel 4.11 van bijlage II Besluit omgevingsrecht<ref>https://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/2019-07-01#BijlageII</ref>).
 
Een Polenhotel is niet in eigendom van arbeidsmigranten, een collectief of institutionele beleggers, maar wordt gerealiseerd specifiek vanuit de functie door een uitzendbureau of een ondernemer die binding heeft met de arbeidsplaatsen. De economische levensduur van een Polenhotel is vergelijkbaar met een recreatiewoning. Een latere herbestemming van een Polenhotel naar een andere functie kan onrendabel zijn indien de inzet van arbeidsmigranten niet meer nodig is, tenzij de locatie veel waarde heeft of de herbestemming een waardesprong mogelijk maakt.
 
Bij ontwikkeling van een Polenhotel is de financiering vaak een struikelblok<ref>[https://www.platform31.nl/publicaties/gezocht-huisvesting-voor-arbeidsmigranten Gezocht: huisvesting voor arbeidsmigranten] 1.2 Belemmeringen</ref>. De aankoopwaarde van een locatie met functieverandering kan residueel bepaald worden op basis van de te verwachten toekomstige kasstromen. Onzekerheid over de toekomstige kasstromen wordt verkleind door de afnemer of ondernemer met binding met de arbeidsplaatsen te laten delen in het eigendom of het eigendom volledig over te dragen. In de praktijk huurt het overgrote deel van de arbeidsmigranten woonruimte via hun uitzendbureau. Het uitzendbureau houdt de all-in huur in op het loon mits er een SNF-certificaat<ref>[https://www.normeringflexwonen.nl/ SNF]</ref> en een huurovereenkomst los van de arbeidsovereenkomst is. De inhouding is wettelijk gemaximeerd tot 25% van het bruto minimumloon<ref>[https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/kosten-voor-huur-en-zorgverzekering-inhouden-op-minimumloon-werknemer Welke kosten voor huur en zorgverzekering mag ik inhouden op het minimumloon van mijn werknemer?]</ref>.
 
Een huuropbrengst van EUR 60 per week per slaapplek is geprognotiseerd voor gestapelde nieuwbouw gebaseerd op zeecontainers in Diemenen<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XVIII-3-b1.html Ruimte voor arbeidsmigranten]</ref>. Een kale huur van EUR 50 per week per slaapplek is geprognotiseerd voor een functieverandering naar onzelfstandige eenheden van het Brigadegebouw in 't Harde. Een huur van EUR 55 per week per (gemeubileerde) slaapplek werd geprognotiseerd in 2014, maar het artikel lijkt zichzelf tegen te spreken of dit inclusief of exclusief energiekosten is<ref>[https://www.platform31.nl/thema-s/wonen/huisvesting-arbeidsmigranten/gerelateerd-nieuws/huisvesting-arbeidsmigranten-een-haalbare-business-case Huisvesting arbeidsmigranten: een haalbare business case?]</ref>.
 
Een huur van EUR 95 per week per slaapplek wordt in rekening gebracht voor een chalet<ref>[https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-woningnood-de-poolse-arbeidsmigrant-veroordeelt-tot-het-bungalowpark~bc2a7ff7/ Hoe woningnood de Poolse arbeidsmigrant veroordeelt tot het bungalowpark]</ref>. De gemiddelde huur die een arbeidsmigrant betaalt op Park Patersven in Zundert is EUR 98 per week<ref>[https://www.platform31.nl/publicaties/verkenning-huisvestingsmodellen-arbeidsmigranten Verkenning huisvestingsmodellen arbeidsmigranten]</ref>. In beide gevallen is het niet duidelijk of de huurbedragen inclusief of exclusief GWL, servicekosten en meubilering zijn.
 
=== Locaties ===
Polenhotels zijn gerealiseerd in:
 
* [[Laakhaven]]: 200 slaapplekken
* [[Maasdijk (Westland)|Maasdijk]]
* [[Sevenum]]: 400 slaapplekken
* [[Veenendaal]]: 180 slaapplekken
* [[Waalwijk (stad)|Waalwijk]]: 400 slaapplekken
* [[Zeewolde]]: 1.200 slaapplekken


{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{authority control|TYPE=|Wikidata= }}
<!--nadruk ligt, ook in de bronnen, meer op huisvesting van arbeidsmigranten algemeen dan het Polenhotel of sowieso Polen. Lemma daarnaast niet in balans met deels factshopping en neutraliteit. -->
[[Categorie:huisvesting]]
[[Categorie:huisvesting]]
[[Categorie:Migratie]]
[[Categorie:Migratie]]

Huidige versie van 6 jan 2020 om 12:33

Een polenhotel is een vorm van arbeidsmigrantenhuisvesting. Een alternatieve benaming is migrantenhotel. Een polenhotel is een woonvoorziening waar groepen arbeidsmigranten geconcentreerd worden gehuisvest onder één dak. De omvang wisselt van honderd tot meer dan duizend arbeidsmigranten.

Een vakantieverblijf is geen polenhotel, maar grotere aantallen vakantieverblijven specifiek voor de huisvesting van arbeidsmigranten worden regelmatig ook onder deze noemer geschaard.

De geadviseerde schrijfwijze is met een kleine 'p' conform regel 16.D van De Taalunie.[1] In de media komt het woord ook voor met een hoofdletter P, eventueel in combinatie met aanhalingstekens.

Door de controverses rondom het huisvesten van grote aantallen arbeidsmigranten heeft het woord volgens de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (HVA) tegenwoordig een negatieve connotatie.[2]

Geschiedenis

Het grootste deel van de huidige groep arbeidsmigranten zijn arbeidsmigranten uit Polen. Doordat de Poolse arbeidskrachten gedurende langere tijd werkzaam willen zijn in Nederland, maar wel een relatie houden met hun nabije herkomststreek is de naam 'polenhotel' gegroeid voor een huisvestingsvorm die qua faciliteiten passend is voor arbeidsmigranten die regelmatig terugreizen naar hun herkomststreek.

Het eerste polenhotel werd in december 2007 in Wateringen in gebruik genomen.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow