Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Margeretha Dedel: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Margeretha_Dedel&oldid=54872482 -1- AylaSatijn 26 okt 2019)
 
(Aanvulling)
Regel 1: Regel 1:
Margaretha Dedel (Amsterdam 25 juni 1799-30 april 1852) was een Nederlandse weldoenster, bestuurster en financierster van Asyl Steenbeek. Ze komt uit een adelijk gezin en is de dochter van Pieter Samuel Dedel (jurist en lid van de Staten-Generaal). Op 31 augustus 1825 trouwt ze met Frans Ernst Berg, heer van Middelburgh (jurist en literator). Met hem krijgt ze drie dochters en twee zonen. Als weldoenster droeg Dedel, net als veel welgestelde vrouwen uit die tijd, bij aan een stichting. In het geval van Dedel was dit de stichting van Asyl Steenbeek, die zich bezighield met een opvanghuis voor prostituees en andere 'gevallen meisjes'. Dedel droeg financieel bij aan de stichting, maar was ook bestuurslid van de stichting. Dit hield waarschijnlijk in dat zij voor bekendheid zorgde.
'''Margaretha C. Dedel''' (Amsterdam, 25 juni 1799 - aldaar, 30 april 1852) was een Nederlandse weldoenster, bestuurster en financierster van opvangtehuis 'Asyl Steenbeek'. Ze was afkomstig uit een adellijk gezin en was dochter van [[Pieter Samuël Dedel]] (jurist en lid van de Staten-Generaal). Op 31 augustus 1825 trouwde ze met de jurist en literator [[Frans Ernst Berg]], heer van Middelburgh. Met hem krijgt ze drie dochters en twee zonen.
 
Als weldoenster droeg Dedel, net als veel welgestelde vrouwen uit die tijd, bij aan liefdadigheid. In 1847 legde zij contact met predikant [[Ottho Gerhard Heldring]] om de opvangmogelijkheden te onderzoeken voor een verwaarloosd meisje. Dit was het begin van Asyl Steenbeek, een stichting die zich bezighield met een opvanghuis voor prostituees en andere 'gevallen meisjes'. Dedel droeg financieel bij aan de stichting, maar was ook bestuurslid van de stichting. Waarschijnlijk vergrootte haar betrokkenheid ook de naamsbekendheid van de stichting binnen de rijke kringen van Amsterdam.


== Bronvermelding ==
== Bronvermelding ==
Els Kloek, 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis. Pagina: 929-930.
* Els Kloek, 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis. Pagina: 929-930.
* [http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Dedel Margaretha Dedel in het Digitaal Vrouwenlexicon]
{{OTRS artikel|2019102410004469}}
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q19756261 }}
 
{{DEFAULTSORT:Dedel, Margeretha}}
[[Categorie:Nederlands bestuurder]]
[[Categorie:Nederlands filantroop]]
[[Categorie:Zetten]]
[[Categorie: Geboren in Amsterdam]]
[[Categorie: Geboren in 1799]]
[[Categorie: Overleden in Amsterdam]]
[[Categorie: Overleden in 1852]]

Versie van 15 nov 2019 23:38

Margaretha C. Dedel (Amsterdam, 25 juni 1799 - aldaar, 30 april 1852) was een Nederlandse weldoenster, bestuurster en financierster van opvangtehuis 'Asyl Steenbeek'. Ze was afkomstig uit een adellijk gezin en was dochter van Pieter Samuël Dedel (jurist en lid van de Staten-Generaal). Op 31 augustus 1825 trouwde ze met de jurist en literator Frans Ernst Berg, heer van Middelburgh. Met hem krijgt ze drie dochters en twee zonen.

Als weldoenster droeg Dedel, net als veel welgestelde vrouwen uit die tijd, bij aan liefdadigheid. In 1847 legde zij contact met predikant Ottho Gerhard Heldring om de opvangmogelijkheden te onderzoeken voor een verwaarloosd meisje. Dit was het begin van Asyl Steenbeek, een stichting die zich bezighield met een opvanghuis voor prostituees en andere 'gevallen meisjes'. Dedel droeg financieel bij aan de stichting, maar was ook bestuurslid van de stichting. Waarschijnlijk vergrootte haar betrokkenheid ook de naamsbekendheid van de stichting binnen de rijke kringen van Amsterdam.

Bronvermelding

rel=nofollow