Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Van den Bulck: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 35: Regel 35:
## 1998 : Van den Bulck = 778 en Van den Bulcke = 559
## 1998 : Van den Bulck = 778 en Van den Bulcke = 559
::[http://familienaam.be/Van_den_Bulck Spreidingskaart]
::[http://familienaam.be/Van_den_Bulck Spreidingskaart]
# Nederland: 91 volgens een telling in 2007 en voornamelijk in Zeeuws Vlaan=mse regio's Hulst en Terneuzen: details via ::http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/
# Nederland: 91 volgens een telling in 2007 en voornamelijk in Zeeuws Vlaanmse regio's Hulst en Terneuzen: details via ::http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/
# Frankrijk kende een tijdelijke imigratie piek in de eerste helft 20ste eeuw. Vermoedelijk een fenomeen veroorzaakt door de wereldoorlogen. In deze periode werden 19 naamgenoten geboren in het department Aisne. In de tweede helft 20ste eeuw noteerde Haute Marne 4 geboorten. Andere tijdsperioden en departementen hebben geen registratie of heel uitzonderlijk 1 of 2.
# Frankrijk kende een tijdelijke imigratie piek in de eerste helft 20ste eeuw. Vermoedelijk een fenomeen veroorzaakt door de wereldoorlogen. In deze periode werden 19 naamgenoten geboren in het department Aisne. In de tweede helft 20ste eeuw noteerde Haute Marne 4 geboorten. Andere tijdsperioden en departementen hebben geen registratie of heel uitzonderlijk 1 of 2.
# Duitsland : hoewel de volledige naam er niet voorkomt zijn er wel Bulck en Bulk gekend en dit voornamelijk in regios nabij de Belgisch en Nederlandse grens : Herford, Steinfurt en Osnabrück. Voor meer details consulteer ::https://www.ancestry.de/learn/learningcenters/namedist.aspx?name=Bulk
# Duitsland : hoewel de volledige naam er niet voorkomt zijn er wel Bulck en Bulk gekend en dit voornamelijk in regios nabij de Belgisch en Nederlandse grens : Herford, Steinfurt en Osnabrück. Voor meer details consulteer ::https://www.ancestry.de/learn/learningcenters/namedist.aspx?name=Bulk

Versie van 25 aug 2019 08:55

Betekenis

Vlaamse familienaam verwijzend naar een oude plaatsnaam als blok, bilc of bulc met als betekenis een omsloten weiland of ingesloten land.

De oorsprong van de Duitse familienaam Bulck of Bulk is geen plaatsnaam maar wordt toegeschreven aan het Latijnse woord bubulcus = ossendrijver of ossenknecht.

Synoniemen

Bulcke (van den), Vandenbulcke, Van den Bulk(e), Van (den) Bulck, Van dem Bulcke, De Bulcke, Van den Bulte(n), Van den Beulcke(e), (van den) Bilcke, Beulcke, (van den) Beulque, (van de) Beuque, Beulques, Bul(c)kaert, Bulkmans, Bolkaer(t)s, Van den Bloke, Van den Block, Blockman.

Varianten

(van) Keersebilck, van Keersbulck, van Keirsbil(c)k, -bilcke, -belck, van Kiersbilck, (van) Keirsbulck, Keirs(e)bilck, Keirsbelik, Keirsebilk, van Kersbikk, Kiersebilck, (van) Kersbulck, van Kesbeulque, van Keirsebinck, van Keisdelck, Kisbilck, Kesbulg, Kisbukk, Verkeersbilc = ‘bilk, blok, omheind stuk waar waterkers groeit’. 1368 Jhan (van) Kersbelc, Kortrijk.

Historische achtergronden

Er is tot op heden geen enkel document gevonden dat deze familie een adellijk verleden had of een wapenschild voerde. Er wordt eerdere aangenomen dat de middeleeuwse tak actief was in kanaliserings- en waterwerken voor de heren van Komen. De familienamen Van den Bulck en Van den Bulcke lijken oorspronkelijk dialectische varianten uit de gebieden ten oosten van de Schelde Antwerpen en westelijk Oost Vlaanderen te zijn maar we zien in Kessel-Nijlen rond 1567 een familietak die oorspronkelijk Van den Bulcke noemde veranderen naar Van den Bulck (typo of nieuwe cultuur ?).

De oudste historische verwijzing duidt wel op een samenwerking met de Heren van Komen en een afstamming uit wat nu Frans Vlaanderen is. "De heren van Komen hadden sedert de 12e eeuw een burcht in Ruisscheure op de grens tussen Vlaanderen en Artesië (FR=Artois). Voor hun landslieden was er bij de grensrivier een omheinde oeverweide of 'Bulck' afgebakend, die waarschijnlijk reeds sedert de 8e eeuw gold als de wieg van alle kanaalbouw in Europa: hier tussen de Aa en de Leie"

In Kortrijk bekend als 'betalende buitenpoorters' maar niet geregistreerd als handelaars verwant aan de lakennijverheid (1366-1418).

Geografische spreiding

Steden met de hoogste procentuele aanwezigheid

  1. Antwerpen
  2. Lier
  3. Heist-op-den-berg
  4. Grobbendonck
  5. Nijlen

Landen waar aanwezig

  1. België
    1. 2008 : Van den Bulck = 772 en Van den Bulcke = 536.
    2. 1998 : Van den Bulck = 778 en Van den Bulcke = 559
Spreidingskaart
  1. Nederland: 91 volgens een telling in 2007 en voornamelijk in Zeeuws Vlaanmse regio's Hulst en Terneuzen: details via ::http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/
  2. Frankrijk kende een tijdelijke imigratie piek in de eerste helft 20ste eeuw. Vermoedelijk een fenomeen veroorzaakt door de wereldoorlogen. In deze periode werden 19 naamgenoten geboren in het department Aisne. In de tweede helft 20ste eeuw noteerde Haute Marne 4 geboorten. Andere tijdsperioden en departementen hebben geen registratie of heel uitzonderlijk 1 of 2.
  3. Duitsland : hoewel de volledige naam er niet voorkomt zijn er wel Bulck en Bulk gekend en dit voornamelijk in regios nabij de Belgisch en Nederlandse grens : Herford, Steinfurt en Osnabrück. Voor meer details consulteer ::https://www.ancestry.de/learn/learningcenters/namedist.aspx?name=Bulk
  4. Verenigd Koninkrijk

Literaire verwijzingen

De leeuw van Vlaanderen (1838) van Hendrik Conscience verwijst in één van de bewerkingen naar domein Den Bulck waar de Vlaamse legers op weg naar Kortrijk kamp hielden. Het is niet bekend of dit een historisch feit is dan wel een invulling van de auteur. Het domein zelf is ook vandaag nog bekend en gelegen tussen Gent en Kortrijk aan de Schelde.

Stambomen

  1. Geneanet.org
  2. Geni.com

Onroerend Erfgoed

  1. Goed ter Bulken, Knobbelstraat 81, 8580 Avelgem - Deze plaatsnaam verwijst naar een omsloten stuk land gelegen tegen de Scheebeek. (1416)
  2. Heerlijkheid Ten Bulcke, Kasteeldreef 2, Menen - Rekem met vermeldingen vanaf midden 14de eeuw.
  3. Kasteel Den Bulck ook gekend als Kasteel van Waasmunster en Kasteeldomein Ortegat.
  4. Resultaten uit Inventaris Onroerend Erfgoed met trefwoord = Bulck
  5. Resultaten uit Inventaris Onroerend Erfgoed met trefwoord = Bulk

Locaties

9750 Zingem

  1. - Kleiputten Grootten-Bulck
  2. - Peeter Bulck

9771 Nokere

  1. den bulck - „een partye lands genompt den bulck inde prochie van Nokere” (1661)

9800 Meigem - Deinze (1768)

  1. Biesbulck - den cleenen Biesbulck, den Middelsten Biesbulck, den grooten Biesbulck
  2. boerenbulckxken
  3. Destelbulck
  4. Lindenbulck

9850 Nevele, landerijen vernoemd vanaf 1500

  1. Sperrebulck
  2. Naectebulck - Nackten Bulck
  3. Tarwen Bulck
  4. Gheynsbulck
  5. Peerdenbulck
  6. Cleynen Beeckebulck
  7. Loocbulcke, Loockbulck, de Leucke
  8. Braembulck
  9. Straten Bulckxken
  10. Grendelbulck
  11. Kerckenbulck - eigendom van de kerk
  12. Oven Bulckxken
  13. het hofgeweebulck
  14. Diverse bulcken met de naam van de respectievelijke eigenaars

Straten

  1. België
    1. 8930 Menen, Wijk Ten Bulke
    2. 9031 Gent - Drongen, Leysbulckstraat
    3. 9032 Gent - Wonfelgem, Gaverbulk
    4. 9041 Gent - Oostakker, Paardenbulkpad
    5. 9051 Gent - St Denijs W., Surkelbulkstraat
    6. 9052 Gent - Zwijnaarde, Klaasbulkstraat
    7. 9250 Waasmunster, Bulk
    8. 9700 Oudenaarde, Den Bulk, Bulkendreef
    9. 9750 Zingem, Bulkenstraat
    10. 9790 Wortegem-Petegem, Kwadenbulk
    11. 9800 Deinze, Biesbulckstraat, Grijsbulkstraat, Kruisbulckstraat, Houtbulkstraat, Bulkenhof, Mussenbulk, Ginstbulk, Vossenbulk
    12. 9830 Sint-Martens-Latem, Robulken, Gillebulk
    13. 9840 De Pinte, Eekbulk, Ginstbulken, Lindenbulk, Wissenbulk
    14. 9850 Nevele, Wallenbulk
    15. 9870 Zulte, Leybulk-Los
    16. 9880 Aalter, Lobulckstraat, Kattebulkdreef
    17. 9970 Kaprijke, Braembulck
  2. Nederland
    1. 5126 PW Gilze (NB), Den Bulk
  3. Frankrijk
    1. 59173 Renescure (Ruysscheure), Rue de Beulque

Bronnen

  1. heemkundige kring „HET LAND VAN NEVELE”
  2. familienaam.be
  3. worldnames.publiprofiler.org
  4. inventaris.onroerenderfgoed.be
  5. Belgisch en Nederlands stratenregister
  6. Duits afstammingsregister

Zoek op Wikidata

rel=nofollow